Annonce
Kultur

Udfordrende kunst: Sexrobotter slippes løs i Aarhus

Kunstig intelligens breder sig i mange sammenhænge. Animation: Sidsel Meineche Hansen.

Sexrobotter vil høste de data, som din smartphone ikke når, mener kunstner, der udstiller i Kunsthal Aarhus.

AARHUS: Kunstig intelligens bliver en stadig større del af vores hverdag. Og hvad skal det ende med?

Lige nu udfordrer kunstneren Sidsel Meineche Hansen os med en sexrobot i Kunsthal Aarhus.

- Data har værdi, og for at kunne hente yderligere persondata er det smart, hvis mennesker og kunstigt intelligente maskiner har sex, siger Sidsel Meineche Hansen.

Hvad bliver slutproduktet, når det begynder med en sexdukke og går over til en sexrobot, som hele tiden bliver fodret med oplysninger om os selv? Og hvor går grænsen for os? Hvilke oplysninger vil vi af med - det er vel nogenlunde sådan vi står i det daglige, når vores smartphone beder om nye oplysninger for, at vi kan komme videre.

Det handler om nøglebegreberne "slutbruger" og "forudbestilling", og hvordan de kan inddrages i relationerne mellem sex, kunst og marked.

Udstillingen i Kunsthal Aarhus går videre med en ny udstilling i Berlin for at slutte på Statens Museum for Kunst i København. Hvert sted bidrager til produktionen af en prototype på en sexrobot.

Annonce

Udstillingen

Kunsthal Aarhus, J. M. Mørks Gade 13. Udstillingen "End-user". Sidsel Meineche Hansen. Fra 6. juli til 23. september.www.kunsthalaarhus.dk

To figurer fra udstillingen i Kunsthal Aarhus. Foto: Annelene Petersen

Virtual reality

I kunsthallen bruger Sidsel Meineche Hansen virtual reality til at forstærke oplevelsen. Man oplever en sexdukke i aktion. Hun siger, at hun med det værk undersøger den virtuelle verden som en ny kapitalistisk virkelighed.

- Sexdukker introducerer et skift i holdninger til utroskab i et menneskeligt forhold, og det kan være indbringende for sexindustrien. Hvis du har sex med en person, er det sex. Hvis du har sex med et objekt, er det onani, siger Sidsel Meineche Hansen.

I stedet for at se sexrobotten som et produkt for underholdning, der skaber en seksuel oplevelse, blev Sidsel Meineche Hansen interesseret i robotten som en datahøster og en zombie, hvis døde krop animeres af dens ejer eller de kunder, som bruger den. Jo mere engageret, brugeren bliver, jo flere data bliver skabt.

Værker fra udstillingen. Foto: Annelene Petersen

Kontrol og ejerskab

- På dybere niveau handler udstillingen om kontrol og ejerskab. En genstand, der er bestilt, er allerede en andens ejendom. Fuldt ejerskab kommer først, når genstanden har nået sin endelige form. At producere en sexrobot er for mig en form for social realisme over oplevelsen at blive gjort til en vare, siger Sidsel Meineche Hansen, der er professor i billedkunst og underviser på Det Jyske Kunstakademi i Mejlgade i Aarhus.

Hun er 37 år, vokset op i Ry, har gået på Eriksminde Efterskole ved Odder og på Daghøjskolen i Aarhus, inden hun flyttede til Berlin, Frankfurt og København. De seneste ti år har hun boet i London.

Sidsel Meineche Hansen er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademis Billedkunstskoler i 2007 samt Städelschule i Frankfurt am Main og Goldsmiths College i London. Hun har undervist på blandt andet CalArts i Los Angeles, Goldsmiths i London og Royal College of Art i London. Hendes kunst kombinerer træsnit, grafik og skulptur med computerskabte billeder og virtual reality. Hun arbejder med emner, som omhandler kroppen, seksualitet, køn, kapitalisme og virtuel virkelighed.

Raderinger fra udstillingen. Foto: Annelene Petersen
Værk fra udstillingen. Foto: Annelene Petersen
Sidsel Meineche Hansens skitse af, hvordan en træfigur får nye, bevægelige lemmer. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce