Annonce
Sport

Udfordringerne ved OL-udsættelse er kvalifikationskrav og økonomi

Cheftræner i Aarhus 1900, Lars Nielsen. Arkivfoto: Axel Schütt
For fjerde gang rokkes der var en planlagt afvikling af de olympiske lege. Hvor verdenskrige de tre første gange var årsag til aflysning, er OL 2020 i Tokyo udsat et år på grund af krig mod en virus. Det positive er, at menneskeheden denne gang er på hold sammen, siger Aarhus 1900s cheftræner, der derudover har mange ubesvarede spørgsmål frem mod legene i 2021.
Annonce

Atletik: Der er en grund til, at det er syv år siden, at Tokyo blev tildelt de olympiske lege i 2020.

Det tager tid at planlægge et OL. Lang tid.

Og derfor ligger der en meget stor bureaukratisk udfordring og venter på alverdens sportsfolk og -ledere i forbindelse med, at OL på grund af corona-pandemien er udskudt et år.

Ét er opbygningen af stadioner og faciliteter - de kan genbruges om et år. Men der ligger millioner af timers planlægning bag afholdelsen af et OL. Hos alt fra arrangør, til trænere og atleter.

Nyheden om udsættelsen af legene i Tokyo kom tirsdag, og det er endnu uvist hvornår præcist legene skal afholdes. Lige nu ved vi kun, at det bliver i 2021 og senest om sommeren.

Ifølge cheftræner i Aarhus 1900, Lars Nielsen, der blandt andet skulle have sendt Sara Slott Petersen til OL, vil det løse nogle problemer, hvis legene skydes præcis et år.

- Når man er atlet handler det om at forberede sig frem mod en bestemt dato. Og ligger vi legene på samme tidspunkt bare i 2021, kan alle træningsplaner genbruges. Og det vil i øvrigt også give mening fordi legene er planlagt til netop dét tidspunkt af hensyn til klima og andre faktorer, siger Lars Nielsen.

Han skal have mere end én hånd i brug, hvis han skal tælle til de OL-slutrunder, han har været involveret i. Men han havde aldrig forestillet sig, at han skulle opleve en udsættelse som dén, der tirsdag blev præsenteret.

- OL er blevet aflyst tre gange i historien - alle gange på grund af verdenskrige. Og dette er reelt lige så stort som en verdenskrig, det er bare et virus - corona - vi er i krig med. Det positive er, at vi i denne krig alle er på hold sammen i stedet for at kæmpe mod hinanden.

Århusianske OL-atleter

En række århusianere var i spil til at deltage ved OL, der skulle have været afviklet denne sommer.

For tre uger siden, da verden var helt anderledes uvidende om coronakrisens ødelæggelser, lavede vi på Stiften en subjektiv vurdering af en række århusianeres chancer for at nå til OL.

Atleterne er inddelt i tre kategorier: Sikre, sandsynlige og boblere.

Sikre (folk, der enten er officielt er udtaget eller blot mangler den officielle udtagelse)

 • Jonas Warrer og Jacob Precht Jensen, sejlsport, 49er
 • Ida Marie Baad og Marie Thusgaard, sejlsport, 49erFX
 • Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck, sejlsport, Nacre 17
 • Anne-Marie Rindom, sejlsport, laser radial
 • Maja Jager, bueskydning
 • Sara Slott Petersen, atletik, 400 meter hæk
 • Julie Leth, cykling, parløb

Sandsynlige (udøvere, der har en overvejende god chance for at komme med til OL)

 • Anders Antonsen, badminton, herresingle
 • Line Kjærsfeldt, badminton, damesingle
 • Daniel Bachmann Andersen, ridning, dressur
 • Lærke Buhl-Hansen, sejlsport, windsurfer
 • Viktor Bromer, svømning, 200 meter butterfly

Boblere (atleter, der har en realistisk chance for at komme til Tokyo)

 • Anders Skaarup, badminton, herredouble med Kim Astrup
 • Alexandra Bøje, badminton, mixdouble med Mathias Christiansen
 • Benjamin Lobo Vedel, atletik, 200 og 400 meter
 • Maja Alm, atletik, 5000 meter
 • Janick Klausen, atletik, højdespringer
 • Mette Graversgaard, atletik, 100 meter hæk
 • Angela Zaqoomi, karate
 • Andre Højen Christiansen, sejlsport, finnjolle
 • Herrelandsholdet i håndbold er kvalificeret, men truppen er endnu ikke udtaget
 • Danmark har seks pladser i landevejsløbet i cykling, men truppen er endnu ikke udtaget
Annonce

Kvalifikation på ny?

For træneren er der to spørgsmål, der fylder mere end noget andet i forhold til udsættelsen af OL; kvalifikationskrav og økonomi.

Flere danskere har allerede kvalificeret sig til OL. I atletikkens verden har Sara Slott Petersen, Abdi Ulad, Anna Emilie Møller og Thijs Nijhuis sikret sig en billet. Men er den stadig gyldig til 2021?

- Mister dem, der allerede har kvalificeret sig, deres kvalifikation og skal på den igen? Lige nøjagtig for de fire hos os er jeg ikke nervøs for, at de kan kvalificere sig igen, men vi skal have afklaret hvordan det skal forløbe nu - og det skal ske forholdsvist hurtigt.

- Udsættelsen vil selvfølgelig give nogle unge atleter en bedre chance for at toppræstere op mod OL, mens atleter i den anden ende af aldersskalaen har en anden udfordring. Og så er der atleter som Sara (Slott Petersen, red.), der skal finde ud af, om deres økonomi nu kan hænge sammen, fordi den var bundet op på, at OL blev afholdt i 2020. Det skal folk have en chance for at sunde sig omkring, siger Lars Nielsen omkring Sara Slott Petersen, der har luftet tankerne om et karrierestop efter OL.

Annonce

Et spørgsmål om penge

Den største hurdle det næste år for atleter og forbund bliver givetvis økonomi, mener Lars Nielsen.

- Der er mange spørgsmål omkring økonomi. Er der noget, der ændrer sig i forhold til de midler, der kommer fra Team Danmark og Danmarks Idærtsforbund? Mange af midlerne er brugt, men de skal række et år mere. Støttekonceptet er jo baseret på en fire-årig periode.

- På samme måde har alle forbund gang i en masterplan frem mod OL 2024, der er bygget på præstationer i Tokyo - men dem kommer der ingen af i 2020. Så hvad nu? Det må Team Danmark kigge på, siger Lars Nielsen.

Og det er et emne, som Team Danmarks administrerende direktør Lone Hansen allerede tirsdag forholdte sig til i en pressemeddelelse:

- Hvis man ser på OL-udskydelsen, så kan det umiddelbart se let nok ud. For vi holder jo bare den samme begivenhed det samme sted et års tid senere. Sådan er det desværre ikke. Eksempelvis kan vi ikke bruge de samme penge to gange. Mange af vores midler fra vores kommercielle partnere er allerede brugt på direkte støtte til atleterne, træningslejre og forberedelse. Nu skal atleterne til at forberede sig til OL i endnu et års tid, og det kræver ressourcer. Derfor er det økonomiske område et af dem, som vi først kaster os over, og det er selvsagt ikke nemt i en krisetid, siger Lone Hansen.

OL skulle oprindeligt være afholdt i perioden 24. juli til 9. august.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Stigning lægger pres på universitetshospitalet: Supersygehus inddrager sengepladser til corona-smittede

Danmark For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

AGF

Jesper Juelsgård har ventet næsten ét år på en startplads: Får han endelig chancen igen mod OB søndag?

Annonce