Annonce
Debat

Udlicitering. Tag sprogcentret hjem til Aarhus

Læserbrev: Aarhus Kommunes sprogcenter, som i øjeblikket drives af Lærdansk, skal i licitation igen-igen her i efteråret.

Aarhus Kommune har ellers dårlige erfaringer med udlicitering af hjemmehjælp, som det fremgår af så mange læserbreve i Stiften i de seneste uger, at det ikke lader sig gøre at opliste dem alle her. Derfor bør man i stedet hjemtage sprogcentret.

I flere af læserbrevene tales der om utryghed for de berørte borgere og for personalet. Trygheden forsvinder også på sprogcentret ved licitation både for kursisterne, der ikke ved, om de kan fortsætte deres danskundervisning og på hvilke vilkår og for lærerne, der igen ikke ved, om de stadig har et job efter licitationen, og hvem deres arbejdsgiver i givet fald vil være. Den type usikkerhed er ikke befordrende for godt arbejde eller god læring.

Usikkerheden forstærkes af, at der er et sprogcenter uden overenskomst med lærernes fagforening Uddannelsesforbundet, der kunne tænkes at byde ind. Men jeg går ud fra, at Aarhus Kommune har klausuler, der forhindrer løndumping?

Udliciteringer ender næsten altid med, at det er lavestbydende, der vinder, ved sidste licitation af sprogcentret i Aarhus blev prisen på danskuddannelserne sat ned med 30 procent. Der er ikke mere fedt at skære væk. Billigere betyder dårligere. Flere kursister på holdet, færre lektioner til den enkelte kursist.

Selvom man kan spare på driften og dermed kvaliteten, koster det at udlicitere. Kommunen skal bruge tid og penge på at lave udbudsmateriale og på at se de indkomne bud igennem og træffe en afgørelse. De sprogcentre, der vælger at byde ind, skal alle sammen bruge tid og penge på at udarbejde bud. Og endelig er det sådan med private firmaer i modsætning til kommunale institutioner, at de skal have et overskud. Det er der ikke noget mærkeligt i, alle private firmaer har overskud eller drejer nøglen om.

10. maj har byrådet i Aarhus diskuteret hjemtagelse eller udbud. Jeg håber, det ender med hjemtagelse af sprogcentret, for så vil alle de penge, kommunen vælger at bruge på området, gå til kerneopgaven; danskundervisning.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Østjylland

Thorsager Kirke har næsten fået alle stole tilbage: Efterladt varevogn gemte på stjålne rundkirkestole

Aarhus

Narkokørsel på fars scooter: Sigtelserne regnede ned over ung knallertkører i Egå

Annonce