Annonce
Debat

Udligning eller nationalt selvmål?

Illustration: Jens Nex

Udligningsordningen mellem landets kommuner har skabt debat i årevis, og den politiske uenighed er stor.

Kommunal udligning er en økonomisk ordning, der skal sikre alle kommuner økonomisk bærekraft til udførelse af deres opgaver. Det er en omfordeling af penge mellem kommunerne for at sikre den enkelte borger adgang til service og velfærd af samme kvalitet - uanset hvilken kommune man bor i.

Der er et stort behov for at få en udligningsordning, der opleves fair og retfærdig. Det gør den nuværende ordning ikke.

Der er kun én provinskommune at finde blandt landets 25 rigeste kommuner. Omvendt ligger alle landets fattigste kommuner i provinsen. Det er et klart tegn på, at noget er helt skævt og dybt uretfærdigt. Hvis ikke der hurtigt findes en løsning, får vi et Danmark, der knækker over. Denne udvikling er allerede godt i gang, og den uheldige udvikling tager fart.

Ingen har interesse i et skævt Danmark. Et samfund, der knækker over. Et Danmark på kanten. Der er behov for et mere samlet Danmark, med muligheder for vækst og udvikling i alle kommuner.

Særbehandlingen af hovedstadskommunerne må høre op. Det er vanskeligt - fagligt og sagligt - at blive ved med at forsvare en næsten 80 år gammel særordning for hovedstadsområdet.

En retfærdig udligning handler om de enkelte kommuners økonomiske vilkår. Den handler om den service og velfærd, den enkelte kommune har mulighed for at yde sine borgere. Udligningsordningen skriger på at blive moderniseret og fremtidssikret.

Der er store forskelle på de enkelte kommuners finansieringsmuligheder og udgiftsbehov. Nogle kommuner har et markant bedre skattegrundlag end andre. Nogle kommuner har en betydeligt mere krævende befolkningssammensætning med eksempelvis flere borgere på overførselsindkomster. Der er stor forskel på Norddjurs og Gentofte, men forventningerne, til hvilke opgaver der løses og på hvilket serviceniveau, er ens.

Det er et faktum, at mange borgere i provinsen får et lavere serviceniveau. En dårligere kommunal service end borgerne i hovedstadsområdet. Flere kommuner i hovedstadsområdet bruger væsentligt flere penge på eksempelvis folkeskole- og ældreområdet end kommunerne i provinsen.

Norddjurs Kommune er tvunget til at hæve kommuneskatten til landets højeste niveau, mens nogle hovedstadskommuner kan tilbyde en betydelig bedre kommunalservice til sine borgere. Samtidig med at skatten er lav og kommunekasserne velpolstrede.

Der er behov for en snarlig løsning på dette problem. Debatten om en ny og retfærdig udligningsordning skal foregå på et faktuelt grundlag, da politikerne på Christiansborg skal træffe de nødvendige og meget tiltrængte beslutninger på et oplyst grundlag. Hvis vi ikke sikrer udligningen, risikerer vi et nationalt selvmål.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce