Annonce
Aarhus

Udsigt til få gaver i sparerunde

De traditionelle budgetforhandlinger skal afsluttes 20.-21. september. Her skal borgmester Jacob Bundsgaard (S) se, om han kan finde forligspartier, der vil være med i et spareforlig. Foto: Axel Schütt

Borgmesterens forslag til budget for 2019 indeholder en spareplan for 241 mio. kr. næste år, men samtidig er der et råderum på 29 mio. kr. til nye aktiviteter.

AARHUS: Der skal både spares og - måske - deles lidt penge ud i det kommende budget for 2019 i Aarhus Kommune.

Det tilsyneladende paradoks kræver en nærmere forklaring. Men først baggrunden for sparerunden:

Aarhus Kommune skal ud i en mellemstor sparerunde for 241 mio. kr. i 2019 stigende til 273 mio. kr.

Årsagen er først og fremmest manglende statstilskud, som byrådets flertal ellers havde forventet.

For et år siden forvendte de fleste partier i Aarhus Byråd, at der kom en udligningsreform, der ville rette op på en skævhed af tilskud mellem landets kommuner. Skævheden koster Aarhus over 200 mio. kr. om året. Derfor lagde man i valgåret 2017 et optimistisk budget og forventede, at der ville komme en reform med en masse rare millioner fra staten.

Det gjorde der ikke.

Pengene udeblev, da regeringen og Socialdemokratiet ikke kunne blive enige om en udligningsreform.

Annonce

Køreplanen

Der er offentlig høring om sparekataloget frem til 12. september kl. 12.Dagen efter er der førstebehandling af budgettet og spareforslagene i byrådet.

Søndag 16. september får byrådet magistratsafdelingerne kommentarer til høringssvarene.

Mandag 17. september er der første forhandling mellem partierne.

Torsdag 20. september starter de afsluttede forhandlinger, der ventes at ende med et budgetforlig fredag 21. september.

281 mio. kr. mangler

Den manglende reform betyder, at Aarhus Kommune hvert af de følgende år mangler 281 millioner kroner i beskæftigelsestilskud, fordi udgifterne på 750 mio. kr. er større end statstilskuddet på 470 mio. kr.

Det går ellers godt i Aarhus Kommune. Der er gang i erhvervslivet og befolkningstallet stiger, hvilket giver øgede skatteindtægter. Udskrivningsgrundlaget for personskatter i Aarhus stiger med 0,8 procentpoint mere end på landsplan på grund af befolkningsvæksten. Samtidig er der i 2019 udsigt til en rekordstor selskabsskat på 642 mio. kr. fremgår det af borgmesterens budgetforslag.

Men selv med de ekstra skatteindtægter lagt ind i ligningen går pengene ikke op. Derfor skal vi ud i en sparerunde.

Og så når vi frem til det omtalte paradoks.

Hør journalist Søren Willumsen fortælle om spareplanen her:

Derfor et råderum

For i borgmesterens budgetforslag, som byrådets medlemmer netop har fået fremlagt, er der ud over sparekravet også skabt et politisk råderum på 29 mio. kr.

De 29 mio. kr. kan, ifølge forslaget, enten anvendes til at igangsætte nogle af de i alt 122 budgetforslag, som partierne tilsammen har stillet. Eller puljen kan helt eller delvist anvendes til at aflyse nogle af de foreslåede besparelser fra sparekataloget.

Hvordan de 29 mio. kr. er dukket op kræver sin egen lidt tekniske forklaring: Det skyldes at den såkaldt finansielle egenkapital ved udgangen af næste budgetperiode i 2022 ser lidt bedre ud end det, der er målet på -3.898 mio. kr. Forbedringen er på 117 mio. kr. og de penge fordeles så ligeligt ud med 29 mio. kr. i rådighed per år i perioden 2019-22.

Borgmester: Besparelser skal ned

Det samlede sparekatalog er på 300 mio. kr., og gennemfører man det hele, er der yderligere et råderum på op til 59 mio. kr. næste år. Men borgmesteren forestiller sig ikke, at man skal gennemføre hele sparekataloget:

- Jeg har på et byrådsseminar mandag opfordret partierne til nu at bruge tid på at lytte til høringssvarene og sortere i sparekravene.

- Så du opfordrer ikke til, at I gennemfører alle besparelser for 300 mio. kr.?

- Nej, tværtimod har jeg et ønske om at bringe sparekravet ned på behovet. Jeg forestiller mig også, at vi bruger en del af de 29 mio. kr. til at nedbringe sparekravet. Men der kan være enkelte presserende budgetudvidelser, vi skal se på, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Unge drenge øjenvidner til skuddrama: Vi så de skød, og så løb vi sgu'

112

Video: 52-årig mand skudt af politiet under Stram Kurs-demo i Aarhus - uroligheder i Gellerupparken

Annonce