Annonce
Østjylland

Udsigt til hurtigere net: Bredbånds-millioner skaber glæde på Djursland

Flere steder er netforbindelsen langsom og ustabil på Djursland. Nu skal knap syv millioner kroner sikre bedre og hurtigere bredbånd til 100 adresser på Djursland. Tegning: Jens Nex

100 husstande på Djursland får del i den statslige bredbåndspulje og kan dermed se frem til bedre netforbindelse. Ildsjæl glæder sig efter mange års kamp.

Annonce

DJURSLAND: Forestil dig, at der er så lidt liv i nettet, at det tager 35 timer at hente en simpel opdatering til et ordinært Playstation-spil.

Det oplevede familien Pedersen sidste jul, og det var bare endnu et eksempel på, at tidssvarende internet er en by i Rusland, når man bor visse steder på Djursland.

- Det er altså svært at forklare sin søn, der lige har fået et spil i julegave, at der går 35 timer, før opdateringen er klar, siger Sven Pedersen. Han og familien bor i udkanten af Fjeld Skov mellem Nimtofte, Ryomgård og Auning. Det dårlige og langsomme net påvirker også hans arbejdsliv.

- Der er opgaver, som jeg er nødt til at tage til Aarhus for at klare. Det er opgaver, som jeg ligeså godt kunne have klaret hjemmefra, hvis forbindelsen havde været ordentlig. Det her kan sammenlignes med el og vand. Det er helt banale og grundlæggende ting, som bare skal være i orden, siger han.

Nu er der hjælp på vej til familien Pedersen og andre borgere på Djursland. Regeringen og Dansk Folkeparti har netop uddelt 100 millioner fra bredbåndspuljen til projekter over hele landet. De knap syv millioner lander på Djursland, hvor 100 husstande kan se frem til bedre og hurtigere net inden udgangen af 2018. Projektet hedder Georgesmindevej og Venner, og det tæller adresser i Syddjurs og Norddjurs kommuner.

- Vi er selvfølgelig rigtig glade for, at vi får del i puljen, siger Sven Pedersen.

Sidste år endte Djursland med at få en lang næse, da der blev uddelt penge fra bredbåndspuljen. Selv om der var 17 ansøgninger fra Syddjurs Kommune og fire ansøgninger fra Norddjurs Kommune, blev der ikke givet en eneste krone til Djursland.

Vi er selvfølgelig rigtig glade for, at vi får del i puljen.

Sven Pedersen, ildsjæl

Bredbåndspuljen

72 projekter har i år søgt om penge fra bredbåndspuljen. Der er samlet søgt for cirka 150 millioner kronerEfter gennemgang af materialet var der 64 ansøgninger tilbage. De otte resterende ansøgninger blev enten trukket tilbage under sagsbehandlingen eller afvist af Energistyrelsen, da de ikke levede op til de krav, der gælder for puljen

Regeringen og Dansk Folkeparti besluttede i november at forhøje bredbåndspuljen fra de oprindelige 40 millioner kroner til 100 millioner. På den baggrund kan der gives tilsagn om fuldt tilskud til i alt 40 projekter

Støtten til de 40 projekter betyder hurtigere bredbånd til 3.928 adresser fordelt på 25 kommuner. Det gennemsnitlige tilskud er 24.368 kroner pr. adresse. Djursland topper listen med 68.541 kroner pr. adresse

Størrelsen af projekterne varierer. Det mindste projekt, der får tilskud, er på 18 adresser, mens det største inkluderer 227 adresser. Der er søgt tilskud på cirka 172.000 kroner som det laveste beløb og knap syv millioner kroner som det højeste beløb

Bredbåndspuljen er en forsøgsordning. Effekten af puljen er under evaluering, hvorefter det besluttes, om der skal uddeles penge i 2018 og 2019.

Kilde: Energi-, forsynings- og klimaministeriet

Lars Christian Lilleholt (V), minister for energi, forsyning og klima, glæder sig over, at det har været muligt at forhøje bredbåndspuljen fra 40 til 100 millioner kroner. Arkivfoto
Annonce

Mange års kamp

Sven Pedersen har længe kæmpet for bedre net, og kampen har krævet mange timer. Sidste år havde projektet også lagt billet ind på penge fra bredbåndspuljen, men dengang blev det et nej.

- Jeg har været i gang siden 2010 for at skaffe internet herude. Det er gået fra, at folk tænkte, at det ikke var så vigtigt, til at selv folk, der ikke er på nettet, ved, at de skal være med på det her. Når deres hus skal sælges, er der nemlig ingen, som vil købe det, hvis der ikke er mulighed for ordentlig internetforbindelse, siger han.

På den baggrund har det ikke været svært for ham at finde mening med at bruge så mange kræfter på kampen.

- Jamen, der er ikke noget valg. Der er kun to muligheder. Enten flytter du fra huset til et sted, hvor der er en ordentlig netforbindelse - eller også sørger du for at få en ordentlig forbindelse herud, siger han.

Selv om der er millioner på vej til Djursland, ser Sven Pedersen lidt malurt i bægeret. Han mener, at den valgte løsning er meget bekostelig.

De knap syv millioner kroner fordelt på 100 adresser betyder, at hver husstand i gennemsnit får 68.541 kroner i tilskud. Det er det højeste af alle tilskud, når man kigger på samtlige projekter, der får penge fra bredbåndspuljen i denne omgang. Det kunne måske, vurderer han, have set anderledes ud, hvis der havde været mere end én udbyder.

- Vi har forsøgt at indhente tilbud fra flere, men der er kun én udbyder, som har været interesseret. Det er ærgerligt. Jeg sidder med en følelse af, at det måske kunne gøres billigere, hvis der havde været flere aktører på banen, siger Sven Pedersen.

Annonce

Puljen blev mere end fordoblet

Oprindeligt var der sat 40 millioner kroner af til bredbåndspuljen i år, men i november besluttede regeringen og Dansk Folkeparti at hæve beløbet til 100 millioner kroner. De ekstra millioner betyder, at i alt 40 projekter fordelt på 25 kommuner får del i puljen.

- Med godt 100 millioner kroner i puljen får cirka 4.000 adresser rundt om i landet nu bedre bredbåndsdækning - og dermed bedre mulighed for at deltage i den digitale udvikling. Det er rigtig positivt, og det understreger regeringens bestræbelser på at få hurtigt internet til alle danskere, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i en skriftlig kommentar.

Dansk Folkepartis teleordfører, Jan Callesen, ser millionerne fra bredbåndspuljen som en tidlig julegave.

- Vi ved alle sammen, hvor frustrerende det er, når man ikke kan komme på nettet. Det gør det svært at leve et normalt familieliv, hvor børnene kan spille onlinespil med vennerne og aflevere opgaver til skolen og gymnasiet, siger han og uddyber:

- Det er helt afgørende for at få en familie til at hænge sammen eller drive en moderne virksomhed, at der er stabilt og hurtigt internet. Derfor er vi glade for at det lykkes os at mere end fordoble pengene i bredbåndspuljen i år, så julen kommer tidligt til folk med ondt i internettet i hele landet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Beboere og medarbejdere smittet: Bofællesskab for handicappede hårdt ramt af coronaen

Danmark For abonnenter

Rasmus Paludan har fundet nyt hul i lovgivningen: Sætter 200 kroner på højkant til underskrivere af vælgererklæringer

Aarhus For abonnenter

Kiks i kommunikationen kan udløse konflikter: - Et plejehjem i Aarhus er på ingen måder et luksushotel

CORONAVIRUS

Live: Corona aflyser uddannelsesbesøg for tusindvis af elever

AGF

Skuffet David Nielsen efter nederlag: - Vi manglede kvalitet offensivt

AGF For abonnenter

Kampen kort: VAR, frispark og generel tumult dominerede i AGFs første sæson-nederlag

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Kun AGF-defensiven ragede en smule op søndag aften

Annonce