Annonce
Erhverv

Udsigt til lidt større julegaver i år

Mette Bernsten Høyer er filialdirektør i Danske Bank Fredericia. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Julen er traditionelt højtid for danskernes forbrug, og I år ser ikke ud til at blive en undtagelse.
Annonce

Privatøkonomi: Julegaverne ser ud til at blive lidt større i år end sidste jul. Det er i hvert fald konklusionen, hvis man kigger nærmere på, hvordan privatforbruget har udviklet sig indtil videre i år. Det er nemlig steget med over to procent siden sidste jul - og det vil formentlig smitte af og betyde flere og måske større julegaver i år.

Mette Bernsten Høyer forventer, at danskernes juleforbrug bliver større i år, end det var sidste år. Foto: Colourbox
Annonce

Flere penge mellem hænderne

Mange danskere har for eksempel oplevet lønstigninger i år, mens priserne i butikkerne samlet set ikke er steget meget. En typisk børnefamilie, hvor forældrene er i job, har for eksempel omkring 900 kroner mere om måneden at gøre godt med, når de faste udgifter er betalt, og der er taget højde for, at priserne er steget. Og det er faktisk den største stigning i det reelle rådighedsbeløb, som vi har set under dette opsving.

Samtidig ser vi fortsat høj beskæftigelse og fremgang på boligmarkedet, hvilket også er med til at give mere luft i økonomien. Og typisk vil det altså betyde, at vi også er villige til at bruge flere penge på den søde juletid.

Annonce

Julen kan føles dyr

Ifølge vores beregninger brugte danskerne i gennemsnit 968 kroner mere i julemåneden sidste år sammenlignet med de andre måneder. Og i år forventer vi, at det beløb vil stige til 1.000 kroner per person. Mange synes nok, at det tal kan lyde lavt, når man regner alle juleindkøb som juletræ, gaver, julemad m.m. sammen. Men man skal huske på, at man alligevel skulle have haft noget at spise i juledagene, og så meget dyrere er julemaden jo heller ikke.

Ofte bruger vi også færre penge på os selv i julemåneden end ellers, fordi julegaverne venter under træet.

Annonce

Ikke som før finanskrisen

Vi bruger dog stadig ikke lige så mange penge på julen som før finanskrisen. Selvom vi bruger flere og flere penge på jul i disse år, så er vi ikke tilbage på det niveau. I 2006 brugte hver person for eksempel 1.370 kroner mere i julemåneden, hvilket er cirka 25 procent mere, end vi regner med, at danskerne bruger på julen i år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Mundbindene har fundet vej i de århusianske busser - men stadig mange tager turen uden

Aarhus

Coronasmitten fylder mere og mere i Aarhus: På et døgn er der fundet yderligere 79 smittede

Aarhus

Sommervejret lokker folk frem - men alle er gode til at holde afstand og tage hensyn

Annonce