Annonce
Østjylland

Udsigt til smalt budget: V og K forlader budgetforhandlinger

Der er udsigt til et smallere forlig end normalt, når Horsens Kommunes budget for de kommende år bliver præsenteret. Venstre, Konservative og Liberal Alliance er ude af forhandlingerne. Arkivfoto: Mette Mørk
- Vi har lagt besparelsesforslag frem, så en skattestigning kunne undgås, men borgmesteren ville ikke tage imod. Der har reelt været tale om pseudoforhandlinger, siger Venstres gruppeformand Martin Ravn.

Horsens: Venstre, Konservative og Liberal Alliance er ude af forhandlingerne om næste års budget for Horsens Kommune, der dermed ser ud til at blive et smallere forlig, end man er vant til.

Søndag fortalte Liberal Alliance, at partiet lørdag havde forladt forhandlingerne, og mandag morgen oplyser gruppeformændene Martin Ravn (V) og Esben Hedeager (K) til Horsens Folkeblad, at de har trukket sig.

Byrådets partier har i weekenden været samlet til budgetseminar og forhandlinger, og allerede på forhånd var fronterne trukket skarpt op. Borgmester Peter Sørensen (S) meldte nemlig tidligere på sommeren ud, at han sammen med et flertal i byrådet ønskede at hæve skatten med 0,2 procentpoint for at konsolidere kommunens økonomi.

Og det betød, at forhandlingerne om årets budget aldrig reelt kom i gang, siger Martin Ravn, der fortæller, at han sammen med den konservative Esben Hedeager søndag bad om et ekstra møde med borgmesteren, hvor de to partier fremlagde et bud på, hvordan kommunen på en anden måde end ved en skattestigning kunne få flere penge i kommunekassen.


Når man læser vores og socialdemokraternes budgetoplæg igennem, så vil man se, at vi er enige i langt over halvdelen af punkterne. Sådan er det i kommunalpolitik. Vi ved allesammen, hvor skoen trykker ude hos borgerne, og vi vil det bedste for kommunen. Men nogle gange ender det i noget, der er så ideologisk, at vi må sige fra.

Martin Ravn, gruppeformand Venstre


- Jeg synes, vi har anvist gode steder at spare. Vores katalog er på mere end 20 millioner kroner, og vi rammer ikke varme hænder. Jeg er sikker på, at vi kunne have fået de andre partier med på en del af besparelserne, hvis vi havde fået lov til at forhandle om dem. Men det fik vi ikke, og det blev kardinalpunktet for os. Vi kan ikke gå med til en skattestigning, siger Martin Ravn, der sammen med Konservative bl.a. lagde op til at spare på byrådsvederlaget, kommunens kommunikationsbudget, jobcentrets administration og flere kulturprojekter.

Annonce

Svirp mod borgmesteren

- Borgmesteren tog som udgangspunkt vel imod vores plan, men han ønskede ikke at pille skattestigningerne af bordet, og så kunne vi ligesom ikke nå længere, lyder det fra Martin Ravn, der er ærgerlig over, at Venstre ikke er med i årets budget.

Alligevel er han som udgangspunkt positiv over for de tiltag, som ser ud til at komme med i årets budget.

- Når man læser vores og socialdemokraternes budgetoplæg igennem, så vil man se, at vi er enige i langt over halvdelen af punkterne. Sådan er det i kommunalpolitik. Vi ved allesammen, hvor skoen trykker ude hos borgerne, og vi vil det bedste for kommunen, siger Martin Ravn, der efter de kuldsejlede forhandlinger sender et svirp afsted mod borgmesteren.

- Han siger, der er sat 14 dage af til forhandlinger om budgettet, og at han ikke har travlt. Men det passer ikke. Der er reelt tale om pseudoforhandlinger, hvor tingene er klappet af på forhånd, mener gruppeformanden, der gerne havde set, at kommunen klappede hesten økonomisk.

- Som det ser ud nu, bliver Horsens Kommune gældsfri inden for få år. Det vil give os et større økonomisk råderum på over 100 millioner kroner - og mulighed for at sætte skatten ned igen. Derfor synes vi, det er fjollet at sætte den op nu, siger Martin Ravn.

Annonce

- Valgkampen er skudt i gang

Også Konservatives byrådsmedlem Esben Hedeager er kritisk over for den måde, han har oplevet årets budgetforhandlinger.

- Tingene var reelt klappet af, da vi kom til bordet. Vi skulle have været inviteret ind noget før, og jeg synes, det er borgmesteren, der skal invitere os ind og klæde os på til at tage beslutninger om økonomien. Han har længe vidst, at vi ville komme i en situation, hvor han mente, vi kom til at mangle penge i Horsens, siger Esben Hedeager, der konstaterer, at han mener, der er tale om et valgkampsbudget.

- Valgkampen er skudt i gang. Der er rigtig mange gode ting, der sikkert kommer med i årets budget. Men det er også dyrt, og det, synes vi, virker forkert, når vi så samtidig skal sætte skatten op, siger Esben Hedeager.

- Det virker, som om man bare kaster penge i grams - f.eks. på Langelinie, på skovrejsning og på kulturområdet i stedet for at stoppe lidt op og gøre det ordentligt, siger Esben Hedeager, der håber, at Konservative kan være med til at bidrage, når der skal forhandles budget igen næste år.

Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten er stadig med ved budgetforhandlingsbordet sammen med Socialdemokratiet. Liberal Alliance forlod forhandlingerne lørdag - også med henvisning til, at en skattestigning er uspiselig for partiet.

Horsens Folkeblad har været i kontakt med borgmester Peter Sørensen (S). Han ønsker ikke at kommentere partiernes udmelding.

Der er førstebehandling af forslaget til næste års budget mandag eftermiddag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Byrådsmedlem er 'stikker' på Aarhus Ø: - Jeg har aldrig mødt så megen taknemlighed

AGF

Få overblikket: Kom hele vejen rundt om AGFs sejr over Randers

Annonce