Annonce
Aarhus

Udsigt til støj langs letbanen: Nu skal sporet på den sovende letbane til Odder justeres

Der går endnu noget tid, før letbanetogene begynder at køre med passagerer op letbanen mellem Odder og Aarhus H. Der kan dog forventes noget støj langs med sporet i den kommende tid. Arkivfoto

Der er stadig lang vej, før letbanetogene mellem Odder og Aarhus begynder at køre med passagerer. Inden det sker, skal sporene justeres, så banen er klar, når Trafikstyrelsen giver grønt lys for drift på banen.

Pendlerne langs letbanen må stadig kigge langt efter trafik på skinnerne og når det fra mandag 11. juni begynder at støje langs skinnerne mellem Aarhus og Odderer, er det ikke fordi, togene begynder at køremed passagerer. Derimod er der tale om sporarbejde, der udføres henover sommeren. Arbejdet kan medføre støjgener for de nærmeste naboer, skriver Aarhus Letbane i en opdatering på selskabets hjemmeside.

Letbanesporet skal have den sidste justering og stabilisering inden driftsstart. Det sker ved at lægge skærver - sten af granit - ud mellem og på begge sider af skinnerne, hvor det er nødvendigt. Udlægningen sker med store maskiner, der kører på skinnerne, og både maskinerne og skærveudlægningen kan kortvarigt medføre støjgener for de nærmeste naboer til Letbanen.

Arbejdet begynder i banegraven i Aarhus frem mod Viby, og bevæger sig derfra sydpå mod Odder. Arbejdet vil så vidt muligt blive udført i dagtimerne, men der kan forekomme natarbejde.

Da der er tale om mindre justeringer på hele strækningen mellem Aarhus og Odder, kan arbejdet blive udført med mellemrum på forskellige dage henover sommeren.

Aarhus Letbane har tidligere meldt ud, at man forventer, at trafikken på strækningen mellem Aarhus H og Odder samt mellem Skejby Sygehus og Lisbjerg skole begynder i løbet af sommeren. Der er dog endnu ikke meldt nogen dato ud, da de sidste tilladelser stadig mangler.

Annonce
Kongsvang er blevet shinet op og har blandt andet fået en ekstra nedgang til perronen, som anes bagerst i billedet. Foto: Henrik Lund
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce