Annonce
Østjylland

Udsigt til to gange grødeskæring i Gudenåen

Grødeskæring i Gudenåen er en sag, som optager rigtig mange mennesker, fordi områderne langs åen i perioder er kraftig oversvømmet. Arkivfoto

Byrådet anbefaler grødeskæring to gange årligt

Annonce

FAVRSKOV: Hvor mange gange skal vi klippe grøde og i hvilken bredde?

Det spørgsmål stiller politikerne i kommunerne langs Gudenåen sig i disse uger, hvor der forberedes et nyt regulativ for administration af vandløbet.

Håbet er, at de fire kommuner, foruden Favrskov er det Randers, Silkeborg og Viborg kan blive enige om en fælles front mod den grøde, som de seneste år har fyldt mere og mere i vandløbet.

Det skyldes, at den invasive vandremusling i 2008 kom til vandløbet og sørger for, at vandet er klart, men ulempen ved det klare vand er, at solen trænger ned til planterne og giver ekstra næring til blandt andet planten pindsvineknoppen, som breder sig med lynets hast i åen.

Tre muligheder

1. Fastholdelse af den nuværende grødeskæringspraksis med én skæring på hele åens strækning i den nuværende strømrendebredde.

2. Udvidelse til to grødeskæringer med fastholdelse af nuværende strømrendebredder - eventuelt med udvidelse af strømrendebredden fra syv til ti meter på strækningen mellem Kongensbro og Tange Sø.

3. Udvidelse til to eller flere grødeskæringer med en større strømrendebredde på hele strækningen.

Annonce

Mange meninger

Politikerne har for længst erkendt, at problemet med grøden ikke er nogen let sag.

Sagen om grødeklipningen kunne reelt afgøres i de enkelt miljø- og teknikudvalg, men i tre af de fire kommuner er sagen gået videre til byrådet, og derfor havde Favrskov Byråd sagen på dagsordenen tirsdag aften.

Efter afstemning var der flertal for at følge indstillingen fra Teknik- og miljøudvalget om at udvide grødeskæringen fra én til to gange om året, og at grøden på strækningen mellem Kongensbro og Tange Sø skæres i et ti meter bredt bælte mod syv meter i den øvrige del af åen. Forsøget skal evalueres efter tre år. Formanden for udvalget Kurt Andreasen (V) mener, at to skæringer er et godt kompromis.

- Der er mange meninger om, hvordan grøden skal skæres. Lige nu har Gudenåen det fint, fordi der ikke er kommet meget regn, men vi er nødt til at have mere end et år med to skæringer, før vi evaluerer det. Men Gudenåen skal nok klare sig, sagde han.

Annonce

Molboløsning

Det var Peder Meyhoff (EL), som i Teknik- og miljøudvalget bad om at få sagen i byrådet, og på byrådsmødet stemte han imod udvalgets indstilling med henvisning til en rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, hvor konklusionen er, at hvis man skal grøden til livs, så er det nødvendigt at gå helt anderledes til værks. Grethe Villadsen (S) var enig i det synspunkt.

- En ekstra skæring er en Molbo-løsning. Den vil koste ekstra penge, og to skæringer om året vil blot flytte den høje vandstand i åen fra juni til august/september, så det er ikke en holdbar løsning. Desuden ødelægger ekstra skæringer miljøet for laks og ørreder, som byrådet gerne vil beholde i åen. Vi bør undersøge muligheden for at løse problemet på længere sigt og for færre penge, sagde Meyhoff.

- Måske bør vi lede vandet ind over markerne eller hæve jordbunden og opkøbe udsatte huse, tilføjede han og sammenlignede sagens omfang med sagen om de private veje.

S-ordfører Niels Flade Nielsen var ikke enig i Meyhoffs synspunkter.

- Meyhoff maler Fanden på væggen, to skæringer er en her og nu løsning. På sigt skal vi måske lave diger eller hæve haverne, for der er også lodsejere der er generet af den høje vandstand, sagde han.

Niels Kallehave (DF) kaldte de to skæringer den mindst ringe løsning.

- Vi skal have Gudenåen til at trække al det vand, som den kan. Måske skal vi på sigt lade en del af områderne oversvømme, sagde han.

Nu må Favrskov Byråd så afvente afgørelsen fra de tre andre kommuner, hvor Gudenåen løber igennem. Når der er opnået enighed, skal regulativforslaget i offentlig høring i otte uger. Det endeligt vedtagne regulativ kan påklages til Natur og Miljøklagenævnet.

En ekstra skæring er en Molbo-løsning. Den vil koste ekstra penge, og to skæringer om året vil blot flytte den høje vandstand i åen fra juni til august/september, så det er ikke en holdbar løsning. Desuden ødelægger ekstra skæringer miljøet for laks og ørreder, som byrådet gerne vil beholde i åen. Vi bør undersøge muligheden for at løse problemet på længere sigt og for færre penge.

Peder Meyhoff (EL).
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nyt notat: Flere er blevet smittet ved eid-fester og en begravelse

Aarhus

Tre ud af fire århusianske studerende må blive hjemme i år: Det er pisse surt, fortæller de

Annonce