Annonce
Østjylland

Udskældt tilskuds-skævhed til lokale foreninger skal rettes ud

Foreninger med mange unge medlemmer kan være bedre stillet i tilskudsjunglen end foreninger med mange seniorer. Det skal der gøres op med - på en eller anden måde, mener man i kultur- og civilsamfundsudvalget i Horsens Kommune. Arkivfoto: Ulrik Pedersen
Foreninger med mange unge får penge - foreninger med ældre får færre. Nu vil politikere gribe ind.
Annonce

Horsens: Har din forening mange unge medlemmer under 25 år, kan den få mere i tilskud af Horsens Kommune, end hvis den har en overvægt af medlemmer over 25 år.

Sådan er konsekvensen af den længe omdiskuterede 25-års-regel for kommunale tilskud til foreninger.

Nu skal der imidlertid rettes op på skævhederne, er holdningen i kommunens kultur- og civilsamfundsudvalg.

Udvalget er undervejs med en modernisering af reglen, der definerer tilskuddenes størrelse ud fra en procent-beregning af en forenings medlemsskare under og over 25 år.

- Det, reglen gør i dag, er, at den tilgodeser foreninger med mange unge. Vi vil meget gerne støtte de unge i foreningerne, men når reglen direkte straffer foreninger med mange medlemmer over 25 år, er det et problem. Det er en tilskudsmodel, som blev lavet for mange år siden, og som ikke længere er tidssvarende, siger Liberal Alliances udvalgsformand Jakob Bille.

Den alders-bestemte krone-fordeling dukkede op på et tidspunkt, da man gerne ville gøre det mere attraktivt for foreninger at lokke unge medlemmer indenfor. Siden er befolkningssammensætningen ændret, og andelen af aktive ældre er voksende, har bl.a. DGI tidligere brugt som argument for at gribe ind.

Annonce

Det hænger slet ikke sammen

Jakob Bille, der længe har haft tilskudsreglerne som en af sine politiske kæpheste, peger desuden på, at Horsens Kommune for kort tid siden lancerede den ambitiøse kampagne kaldet Bevæg dig for livet.

Kampagnen skal bl.a. skubbe mange tusinde nye medlemmer ud i foreningerne i de kommende år, og Bevæg dig for livet har aktive ældre som et af sine fokusområder. Dét rimer dårligt på 25-års-reglen, mener udvalgsformanden.

- Det hænger slet ikke sammen, at vi har nogle tilskudsregler, der er så forældede, og som straffer foreninger med seniorer og ældre, samtidig med at vi gerne vil rekruttere flere ude i foreningerne, siger han og uddyber:

- Men det er også et kompliceret område. I dag har vi det, der hedder uddannelsestilskud, aktivitetstilskud og lokaletilskud, og hvis det her ender med, at vi skal tilføre flere penge til området, skal vi se på, hvor vi får mest valuta for pengene i forhold til at tilgodese foreninger med mange ældre. Er det ved at skrue på lokaletilskudsreglen eller på aktivitetstilskudsreglen, som også har en 25-års-grænse? Eller skal vi en helt anden vej, siger Jakob Bille efter kulturudvalgets seneste møde, hvor der ifølge formanden var bred opbakning til at give 25-års-reglen en overhaling.

Præcis hvordan politikerne kan skrue på tilskuds-knapperne, skal kommunens forvaltning nu komme med konkrete bud på. Jakob Bille forventer, at udvalget tager sagen op igen i løbet af sommeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Aarhus

Liveblog: Sådan fordeler smittetilfældene sig i Aarhus 

Aarhus

Efter coronaudbrud: Somaliske foreninger lukker ned for al aktivitet

Aarhus For abonnenter

Kampen mod corona er et kapløb med tiden:  - Vi har ikke sovet i timen i arbejdet med at teste

Annonce