Annonce
Aarhus

Udskældt trafikløsning ændres: Usynlig cykelsti langs havnen bliver synlig

Hvor begynder cykelstien og hvor slutter den? Trafikløsningen med 'shared space' langs havnefronten i Aarhus har skabt forvirring. Nu kommer der en løsning på problemer. Foto: Axel Schütt
Det skal fremover gøres mere synligt, hvor cykelstien langs Aarhus' nye havnefront er placeret. Der kommer også ændringer for letbanen på strækningen.
Annonce

AARHUS: En af de mest udskældte trafikløsninger i Aarhus - nemlig cykelstien langs med Havnepladsen - skal laves om.

Cykelstien langs havnen er tænkt som en del af en ny supercykelsti mellem Riis Skov og Marselisborg-skovene, men udover navnet er der ikke meget super over cykelstien, der her i avisen blandt andet er blevet kritiseret i talrige artikler og læserbreve.

Kritikken er oftest gået på, at cykelstien er for dårligt markeret, hvilket gør den svær at få øje på. Resultatet er, at der ofte hersker kaotiske tilstande på strækningen, hvor cyklister må kæmpe om pladsen sammen med fodgængere, knallertkører og biler.

Det skal der laves om på, forklarer rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V).

- Det tager blot få minutter en mandag morgen at konstatere, at den nuværende løsning ikke fungerer. Jeg er glad for, at vi har fundet en trafiksikker løsning, hvor det bliver tydeligt for alle trafikanter, hvordan man skal færdes. Samtidig er det en løsning, som ikke skæmmer det æstetiske udtryk i området, forklarer rådmanden.

Området langs havnefronten er i dag et såkaldt shared space (delt rum). Cykelstien er i dag markeret med diskrete vejsøm, som nu bliver suppleret med optegnede cykelbaner og cykelsymboler - en løsning der allerede findes på Europa Plads.

Der var på et tidspunkt forslag om at asfaltere cykelstien for at gøre den mere synlig. Valget er i stedet endt med denne løsning, hvor cykelstien bliver tegnet op. Illustration: Aarhus Kommune
Annonce

Løsningen fungerer ikke

Bünyamin Simsek forklarer til Århus Stiftstidende, at der i udgangspunktet var et velmenende håb om, at de forskellige trafikanter ville tage hensyn til hinanden og at shared space-konceptet derfor ville fungere efter hensigten.

- Vi kan nu se, at der ofte opstår farlige situationer på stedet, så nu skal vi handle. Løsningen fungerer ikke i virkeligheden.

Der var i september 2018 forslag om at asfaltere cykelstien for på den måde tydeligere at markere den. Den løsning vil rådmanden på ingen måde være med til.

- Vi kunne være mere skarpe og markere den tydeligere, men vi har brugt mange penge på den nye havnefront, og jeg synes ikke, vi skal til at asfaltere på strækningen. Nu markerer vi cykelstien og håber og tror, at det er nok, siger Bünyamin Simsek, der generelt opfordrer trafikanterne til at tage mere hensyn til hinanden.

Annonce

Også ændringer for letbanen

Det er imidlertid ikke kun cykelstien, der har givet trafikale problemer langs havnefronten.

Letbanens strækning langs havnen er også en del af det delte rum i området. Løsningen har vist sig at skabe utryghed hos letbaneførerne og uopmærksomhed fra cyklister og bilister har i mindst et par tilfælde resulteret i sammenstød mellem et letbanetog og andre trafikanter.

Fremover skal letbanen have førsteprioritet på strækningen.

Ifølge Anne Høgh Vinter, der er ingeniør hos Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, bliver det en fysisk ændring, der skal markere, at letbanen har førsteprioritet.

- Det er dog endnu ikke afgjort, hvilken fysisk markering, der bliver tale om, forklarer Anne Høgh Vinter.

Bünyamin Simsek har lige nu ingen bud på, hvilken løsning det ender med for at give letbaneførerne mere sikkerhed.

Illustration: Aarhus Kommune
Annonce

Pullerter skal holde bilister ude

For helt at få bugt med det trafikale kaos i området, bliver der samtidig opsat sænkbare pullerter på Hack Kampmanns Plads.

De skal forhindre bilister uden ærinde i at forvilde sig ind i området.

Ifølge Anne Høgh Vinter bliver pullerterne etableret i området lige omkring Toldboden.

Arbejdet med at udføre forandringerne på og omkring Havnepladsen begynder i efteråret, når Østjyllands Politi har godkendt de sidste detaljer i projektet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Endnu en skoleelev er smittet med corona: 32 børn og seks medarbejdere sendt hjem

Aarhus For abonnenter

Borgerlige partier sikrer festugen: Lad os ikke styre af frygt

Aarhus

30-årig dømt for at sætte ild til overbos lejlighed: - Et rent held at ingen kom til skade

Annonce