Annonce
Østjylland

Udskiftning i byrådssalen: Jan Gade er klar til klimakamp med kompromiser

Solcellerne på taget er et af Jan Gades private bidrag til at passe på klimaet. Og det bliver også en af de dagsordner, han skal forfølge, når han træder af som formand for Venstres vælgerforening for at indtage en plads i byrådet. Foto: Søren E. Alwan
Jan Gade er vokset op i et radikalt landmandshjem, men skal nu en tur i byrådet for Venstre. I hans eget hjem i Bjerager bliver der til gengæld ikke talt meget politik pånær, når partifæller som Inger Støjberg lægger vejen forbi.

Bjerager: Siden Jan Gade flyttede til Odder Kommune i 1995, har han været medlem af partiet Venstre - de sidste 10 år som formand for den lokale vælgerforening. Indtil nu har han udøvet sin politik bag kulisserne, men det er slut med at gemme sig.

Jan Gade overtager nemlig Lone Riis' plads i byrådet som formand for byrådsgruppen og medlem af både økonomi- og erhvervsudvalget og børne-, uddannelses- og kulturudvalget.

- Det bliver noget helt andet, når det man siger på gruppemødet, pludselig skal føres ud i udvalg og byråd, siger Jan Gade.

Men han glæder sig, understreger han.

Måske har han også opnået det, han kan bag frontlinjen.

Jan Gade

Jan Gade er født i Nordjylland for 57 år siden.

Han er gift med Susanne Kronvang. Sammen har de to sønner på 21 og 23 år. Desuden tæller familien en bonusdatter.

Hans far og farfar var landmænd, men Jan Gade er uddannet mekaniker og læste videre til maskintekniker. Han har boet i Grønland i fem år, men da han i 1995 fik job på Teknologisk Institut i Aarhus, var det tid til at slå rod.

Han havde tidligere arbejdet på Pajbjergfonden, og det blev udslagsgivende for, hvor han bosatte sig, at han kendte nogle mennesker i Odder-området fra den tid.

I dag er han projektchef i Semlergruppen og holder styr på, at de autoriserede Audi-, VW-, Skoda- og Seatværksteder bliver bygget eller renoveret efter Semlergruppens specifikationer. Hovedkontoret ligger på Sjælland, hvor han tilbringer to til tre dage om ugen.

De mange timer på landevejen giver rig mulighed for at høre masser af krimier. Hjemme i Bjerager er radioen til gengæld tunet ind på P4 Østjylland, som han lytter til, mens han læser nyheder på nettet eller bare sidder i sin yndlingsstol og nyder panoramaudsigten til den natur, han nyder at være tæt på og opholde sig i, når han går på jagt.

Topkampen i Venstre

Udover at være formand for den lokale vælgerforening har han i en årrække været en del af Venstres forretningsudvalg. En post, der særligt forud for - og måske ikke mindst - efter folketingsvalget sidste efterår har været mere end almindeligt udfordrende.

- Ja, jeg var jo med på det famøse møde i Brejning, hvor Lars Løkke Rasmussen forlod stedet, siger han.

Mødet, der førte til formandsskiftet i Venstre, førte også Inger Støjberg til Bjerager, da opgøret om næstformandsposten kørte på sit højeste.

Udover at diskutere politik blev det en mindeværdig dag for Jan Gade og måske ikke mindst hans to hunde Elvis og Mick.

- Hun lå nede på gulvet helt pakket ind i hunde, griner han og fortæller, at de faktisk også var et smut ovre på den anden side af gaden. For der bor en af hendes gamle klassekammerater.

Annonce

Fra Radikale til Venstre

Nu har stormen i partiet lagt sig, og toppen er trukket i arbejdstøjet, mens Jan Gade har skiftet kulissen ud og er rykket frem i de lokale rækker.

Her vil han ligesom borgmester Uffe Jensen arbejde for det brede samarbejde, ikke mindst på de to vigtigste dagsordner, klima og miljø og skolernes økonomi, for han tror ikke, at snævre afgørelser er godt for en kommune.

- I forhold til klima og miljø er vi nødt til at lytte til borgerne og tænke området ind i kommuneplanerne. Men vi skal også sikre, der er en balance, så vi fortsat har et godt landbrug. Det bliver svært, men det er nødvendigt, mener Jan Gade.

Han er selv landmandssøn fra Nordjylland, vokset op i en politisk engageret familie, hvor farfaren sad i sognerådet for Radikale Venstre.

Det var også det parti, han hørte til de første mange år af sit 57 år lange liv.

- Jeg kunne rigtig godt lide den radikale leder Niels Helveg Petersen, men da Uffe Ellemann-Jensen kom i spidsen for Venstre, så skiftede jeg.

Annonce

Ingen politiksnak

Mens der altså blev talt masser af politik i Jan Gades barndomshjem, så ser det anderledes ud i de private gemakker i Bjerager, hvor han bor med sin kone Susanne, der er pædagog i skolefritidsordningen på Parkvejens Skole.

- Vi taler aldrig politik, siger han og griner.

Til gengæld er der blevet talt meget skole, da parrets to drenge på 21 og 23 stadig boede hjemme.

Jan Gade var nemlig i børnehavens bestyrelse, og siden blev han formand for Randlev Skole. Faktisk var han formand for skolebestyrelsen, da skolen blev lukket. Og sammen med blandt andre Lone Jakobi (S) var han med til at genrejse skolen som friskole.

Han sad dog ikke med i Randlevskolens første bestyrelse.

- Drengene var ved at vokse ud af skolen, så jeg overlod roret til nye kræfter, og det blev så Lone (Jakobi, red).

På samme måde overlader han på mandag formandsroret i den lokale venstrevælgerforening, når partiets 150 lokale medlemmer er inviteret til generalforsamling.

- Der er som sådan ikke noget i reglerne, der forhindrer mig i at have begge roller, men det synes jeg ikke giver mening, og efter 10 år på posten er det også godt med nye øjne, mener han.

- Og med et valg, der venter næste år, så er det faktisk et helt godt tidspunkt til en udskiftning, tilføjer Jan Gade.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Stor interesse for nyt byggeri på Katrinebjerg: Halvdelen af lejlighederne er allerede reserveret

Aarhus For abonnenter

Saltchefen havde over 100 mand i sving: Derfor var torsdag en af de rigtig bøvlede vinterdage

Aarhus

Coronapas: Ansatte skal have det - politikerne får anbefaling

Sport

For første gang: Skanderborg Aarhus-stjernefrø udtaget til EM-bruttotrup

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Erhverv For abonnenter

Trodser corona: Lars Larsens århusianske milliardkæde leverer endnu et rekordresultat

Østjylland

Odder har det ældste byråd i Østjylland: Så gamle er de nye byrødder

Alarm 112

En gruppe håndværkere blev hverdagens helte: Kom politi og brandvæsen i forkøbet

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Aarhus

Dagens corona-tal er godt nyt for Aarhus

Aarhus For abonnenter

Personalemangel presser plejen på nyt demensplejehjem: - Nogle gange er der flere vikarer end fastansatte

Alarm 112

Pludselig stod mistænkelig mand i kvindes lejlighed: Nu beder politiet folk være opmærksomme

Annonce