Annonce
Debat

Udskyd godkendelse af Lokalplan 1031, til retsgrundlaget er i orden

Annonce

På onsdagens byrådsmøde skal afvisning af selvbestaltede retssystemer behandles under Punkt 17. Punkt 11 omhandler Lokalplan 1031 for hospitalsmatriklerne i Risskov.

Sammenfaldet er bemærkelsesværdigt, fordi Regionens salg af hospitalsmatriklerne og opførelse af Psykiatrisk Center i Skejby ikke følger den etablerede retspraksis. Klagenævnet for Udbud har nemlig annulleret Regionens OPP-kontrakt ved kendelse af 9.2.2016. Men regionen fortsætter uanfægtet byggeriet og forsøger tilsyneladende at vige uden om kendelsen.

Byrådets holdning hertil er uklar. Vi ser to muligheder:

Enten ser byrådet gennem fingrene med tilsidesættelse af det etablerede retssystem, når vennerne fra Regionen står bag.

Eller også overskygger byrådets ønske om at fremme lokalplan 1031 øvrige hensyn.

Første tilfælde præsenterer en iøjnefaldende dobbeltmoral: At søge at nedbryde selvbestaltede retssystemer i én del af kommunen og ignorere, at Lokalplan 1031 i en anden del bygger på arrogant tilsidesættelse af gældende ret. Godkendelse af Lokalplan 1031 uden krav til retsgrundlaget ville undergrave tilliden til objektiviteten i afvisningen af selvbestaltede retssystemer.

Tilbage er så, at byrådet selv ønsker hospitalsområdet ændret til et tætbygget boligområde.

Men gør byrådet sig mon klart, at en aktuel godkendelse af Lokalplan 1031 indebærer:

o uigenkaldelig flytning af de psykiatriske patienter fra de rekreative omgivelser ved skov og strand til støjende områder ved Skejby, mod patienternes ønske, samt nedlæggelse af dels Museum Ovartaci og dettes forebyggende jobs til tidligere patienter, dels de rehabiliterende værksteder

o at Team KPC, herunder PKA, overtager hospitalsmatriklerne til en pris væsentligt under ejendomsmæglervurderingen

o at det offentlige ikke ejer noget psykiatrisk hospital i Aarhus-området, hverken i Risskov eller i Skejby, efter ibrugtagning af Psykiatrisk Center

o at udgiften til Psykiatrisk Center pålægges vore efterkommere. De må betale 716 mio. kr. i 2044 for 25 år gamle betonbygninger i stedet for som vi kvit og frit at overtage det aktuelle hospital, lægeboliger og 290.000 m2 (52,5 td. land) af Aarhus' mest attraktive arealer. Generationstyveri?

For den årlige leje af Psykiatrisk Center på 57,5 mio. kr. samt lejeindtægter fra lægeboligerne ville det nuværende hospital kunne udbygge sin fremtidsorienterede karakter.

Mener byrådet, at denne lokalplan bedst varetager århusianernes interesser generelt?

Med hvilken ret manifesteres derigennem, at det ikke bekymrer århusianerne, at de psykisk sårbare flyttes (»forvises«) fra enestående rekreative områder; at offentligt ejede herlighedsværdier overlades til boligspekulanter, eller at regningen for OPP overlades til næste generation?

Der er kun ét år til kommunalvalget - så hvorfor ikke give århusianerne mulighed for at ytre sig om et så centralt område i den århusianske selvopfattelse?

Byrådet svigter sit ansvar, hvis det ikke fastholder, at regionen skal bringe retsgrundlaget i orden, både i Risskov og i Skejby, inden lokalplan 1031 kan godkendes.

Dette ansvar accentueres af dagsordenens tydelige nej til selvbestaltede retssystemer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Styrelse fastholder prioritering af vacciner: Nødråb fra far til vuggestuebarn i Holme ser ud til at være forgæves

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Aarhus

Corona fordelt på alder: Det går den rigtige vej for alle grupper i Aarhus

Annonce