Annonce
Aarhus

Udstilling: Der var engang en krig - plejehjemsbeboere fortæller

Bygningen her blev svært skadet, da et tysk skib 4. juli 1944 sprang i luften i Aarhus Havn med 150 tons ammunition ombord.

På mandag åbner udstilling om besættelsen på Dokk1. Århusianske plejehjemsbeboere fortæller om livet under Anden Verdenskrig.

Annonce

AARHUS: De sidste øjenvidner til besættelsen er efterhånden så langt oppe i årene, at det er ved at være sidste udkald, hvis deres erindringer skal fastholdes for eftertiden.

Det sker i udstillingen "Krigens sidste stemmer", som åbner mandag på Dokk1.

Udstillingen er resultatet af et samarbejde mellem Sundhed og Omsorg, Stadsarkivet, frivillige fra Besættelsesmuseet og fotojournaliststuderende fra Danmarks Journalisthøjskole.

Frivillige fra Besættelsesmuseet har interviewet 16 plejehjemsbeboere og ni fotojournaliststuderende har fotograferet dem.

En af dem er 98-årige Metha Østergaard Pedersen, som i dagens avis fortæller sin historie om dengang, hun som ung pige i huset hos Erik Schmidt oplevede drabet på hans bror, redaktør Børge Schmidt, Århus Stiftstidende.

Annonce

Krig fascinerer og forskrækker

Når udstillingen er afsluttet, opbevares beretningerne på Stadsarkivet.

- Der er ikke meget, der både fascinerer og forskrækker os på samme måde som krig. I dag er der heldigvis kun få danskere, der kommer i berøring med krig. Men for ikke så forfærdeligt længe siden var det helt anderledes, siger Søren Bitsch Christensen, leder af Stadsarkivet i Aarhus.

Helt anderledes, ja, og nogle gange så dramatisk, at det er svært at forstå, at det kunne ske for ikke meget mere end 70 år siden i vores i dag så fredelige Aarhus.

Annonce

Øjenvidne til katastrofe

Men tag blot Eli Verner Rasmussens beretning.

Han var øjenvidne til besættelsens største katastrofe 4. juli 1944, da 150 tons ammunition sprang i luften på Aarhus Havn. Mere end 2000 granater og projektiler spredte sig over byen. 33 omkom. 251 blev såret.

Eli Verner Rasmussen, der var i lære som bygningsmaler, arbejdede i en villa i Højbjerg.

Han bad sin mester om lov til at køre hjem. Eli Verner Rasmussens far arbejdede nemlig tæt på havnen, og nu frygtede sønnen for sin far.

- Det skal du ikke, Eli. Der er blæst luftalarm, og stopper tyskerne dig, er det ikke sikkert, at det går godt, sagde mester.

Eli Verner Rasmussen blev i villaen til fyraften og skyndte sig hjem, hvor der lå en seddel til ham i køkkenet.

"Vi er ovre i haven. Far er uskadt," stod der.

Udstillingen kan ses på Dokk1 til og med 28. oktober. 30. oktober til 8. november er den stillet op i trafikhallen på Aarhus Rådhus.

Derefter skal den rundt på andre biblioteker og institutioner.

Beretningerne er også samlet i et magasin, der kan hentes på denne webadresse: http://reader.livedition.dk/aarhuskommune/880.

Det kan varmt anbefales.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Annonce