Annonce
Horsens

Udvalg lukker selv hullet: Slut med flere besparelser på de svageste

Fremover skal man sikre, at plejehjem er så store, at de giver en mere rentabel drift. Det er allerede besluttet i kampen for at finde 13 millioner kroner på budgettet. Arkivfoto: Flemming Krogh
Udvalg for sundhed og velfærd finder de sidste 3,1 millioner kroner til at dække sparekrav ved at bruge ekstra midler.

Horsens: Der skal ikke findes flere besparelser på ældre, handicappede og borgere med sociale problemer i denne omgang.

Udvalget for sundhed og velfærd fik en bundet opgave tidligere på året: Find 13 millioner kroner på området, så der er styr på budgettet.

Det resulterede i en liste med forslag, og politikerne vedtog besparelser for 9,9 millioner kroner.

Det kostede blandt andet et kvarter af det såkaldte klippekort til ældre, så et klip næste år udløser en halv times ekstra hjælp mod tre kvarter i år. Familier med små børn vil få udskiftet et besøg af en sundhedsplejerske med et virtuelt besøg, og plejehjem skal sikres en størrelse, der giver en rentabel drift.

De sidste 3,1 millioner kroner ville udvalget på den anden side af vedtagelsen af næste års budget for at forholde sig til.

Og det var en god taktik.

Annonce

Fik ekstra penge

Ved budgetforliget blev der nemlig tilført penge til området.

- Vi tager foreløbig de 3,1 millioner kroner fra de ekstra penge, vi fik ved budgettet, forklarer Ellen T. Schmidt (S), formand for udvalget for sundhed og velfærd.

Således kan resten af de aktiviteter, der stod på listen med forslag til besparelser, se frem til at blive fredet. Det gælder for eksempel sammenlægninger af lokaler til væresteder og tilbud til hjemmeboende demente.

I hvert fald i denne omgang.

Årsagen til, at der skulle findes besparelser, er et større forbrug udløst af flere opgaver til den kommunale sygepleje, flere udgifter på familieområdet samt det specialiserede område for børn og voksne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Danmark

Kristian Jensen bliver analytiker hos Avisen Danmark: Som ex-minister kan jeg sige tingene mere direkte

Annonce