Annonce
Østjylland

Udvalgsformand: Skoler skal ikke afvikle gæld nu

Formand for børne-, uddannelses- og kulturudvalget Lone Jakobi (S) vil ikke presse skolerne til at afvikle gæld, når de samtidig skal arbejde målrettet med de inkluderende fællesskaber. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Det er vigtigere at blive bedre til inklusion end at skolerne får afviklet gæld. Det mener i hvert fald formanden for børne-, uddannelses- og kulturudvalget.
Annonce

Odder: Det er ikke smart at kræve besparelser på skolerne, når de samtidig skal styrke inklusion og flytte børn fra special- til almenklasser. Kommunen har ellers lagt op til, at skolerne skal skære i de underskud, de skubber foran sig fra tidligere år.

Derfor går udvalgsformand Lone Jakobi (S) også til møde i børne-, uddannelses- og kulturudvalget med et ønske til resten af udvalget.

- Jeg indstiller til, at vi strækker gældsafviklingsperioden, og dermed giver skolerne noget længere tid til at få afviklet oparbejdet gæld.

Når udvalget mødes på mandag, er det blandt andet for at behandle de kommunale skolers handleplaner for afvikling af de overførte budgetunderskud, som tilsammen udgør 9,2 millioner kroner fra 2018 til 2019.

- Men lige nu skal skolernes og medarbejdernes fokus være at arbejde med de inkluderende fællesskaber, og så kan det ikke nytte noget, at der samtidig skal være bekymring og uro på lærerværelserne, siger Lone Jakobi.

Det er især Parkvejens Skole og Vestskolen, hun gerne vil give en redningskrans.

Lige nu skal skolernes og medarbejdernes fokus være at arbejde med de inkluderende fællesskaber, ikke afvikling af gæld.

Lone Jakobi (S)

Annonce

Koster mange fyringer

I Parkvejens Skoles egen plan vil det kræve en reduktion på 18 stillinger, fyringer og naturlig afgang, at opnå et budget i balance.

De færre lærere og pædagoger vil betyde, at man blandt andet må afskaffe svømmeundervisning, og at fransk ikke længere kan være et tilbudsfag. Desuden vil der være færre inklusionstimer, læsevejledning og ressourcetimer.

På Vestskolen er der også udsigt til det, der i planen kaldes "personaletilpasninger". Desuden arbejder man med at finde de manglende 2,4 millioner kroner ved at skære i undervisningstiden, spare på undervisning og omlægge inklusions- og støttetimer.

- Det hænger bare slet ikke sammen med den opgave, vi har foran os, og som vi har investeret i, fordi vi vil have, at inklusionen skal lykkes bedre, siger udvalgsformanden.

Annonce

Færre elever koster

Helt udenom reguleringer af budgetterne kommer skolerne ikke, uanset hvad flertallet i BUK-udvalget beslutter.

For der skal reguleres i forhold til elevtallet, som falder, så også på det punkt ser det skidt ud de fleste steder.

- Gælden er ikke så vigtig lige nu, hvor vi skal lykkes med de inkluderende fællesskab, siger udvalgsformanden.

Men konsekvensen af faldende elevtal, færre elever i modtageklasser og en ny model for betalingsmodel, som byrådet netop har vedtaget, og som vil betyde færre penge flere steder, det skal skolerne til gengæld budgettere med.

- Men det er jo den slags budgetreguleringer, man altid skal forholde sig til som leder, siger Lone Jakobi.

Skal Parkvejens Skole have genoprette økonomien med de børnetal, man kender nu, så skal der reduceres 18 medarbejdere i de kommende budgetår. Arkivfoto: Morten Pape
Annonce

Gælden må ikke vokse

Da byrådet tidligere på året behandlede de kommunale institutioners overførsler af overskud og underskud, var skolernes økonomi allerede et tema.

På daværende møde blev det foreslået, at man slettede gælden på skoler og Børne- & Familiecentret i forbindelse med budgetlægningen, så arbejdet med bedre inklusion kunne få en bedre start.

Så langt vil Lone Jakobi ikke gå.

- Men jeg synes ikke, der er nogen grund til, at skolerne skynder sig at afvikle gæld over to budgetår. Det vigtige er, at budgetterne bliver tilpasset, så gælden ikke vokser yderligere, mener udvalgsformanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce