Annonce
Østjylland

Udvalgsformand står fast efter dokumentar om plejehjem: - Vi har allerede arbejdet rigtig meget med det

Fatma Cetinkaya er meget optaget forholdene på Huset Nyvang. Indtil hun torsdag har set TV2s dokumentar, er hun dog ikke klar til at sætte yderligere tiltag igang. Foto: Annelene Petersen
Formanden for byrådets omsorgsudvalg, Fatma Cetinkaya (S) kommer først til at se TV2s dokumentar om blandt andet Huset Nyvang torsdag aften, selvom den nu er tilgængelig på TV2 Play. Derfor fastholder hun også sine tidligere udtalelser.

Randers: - Det er underordnet, om jeg har adgang til dokumentaren nu eller ej. Mit udgangspunkt er, at vi allerede har været inde og forholde os til kritikken fra de pårørende. Det sidste halvandet års tid har vi forsøgt at tage hånd om problemet, fortæller Fatma Cetinkaya (S), som er formand for omsorgsudvalget og 2. viceborgmester i Randers Kommune.

Dokumentaren, hun omtaler, er den, som TV2 har lavet omkring forholdene på Huset Nyvang i Randers og Kongsgaarden i Aarhus, og som viser omsorgssvigt af en dement beboer hvert sted. De skjulte optagelser til programmet foregik i efteråret 2019, men på grund af et fogedforbud, som blev ophævet i denne uge, sendes dokumentaren først torsdag aften.

Fra tirsdag aften har den dog været tilgængelig på TV2 Play, hvor flere lokale politikere allerede har set den og udtalt sig om de forhold, som den demensramte Niels må leve med på randersplejehjemmet. Men Fatma Cetinkaya vil først se dokumentaren torsdag aften, selvom Amtsavisen tilbyder hende at komme forbi og se den på redaktionens tv.

Annonce

Derfor nøjes hun med at forholde sig til den kritik fra de pårørende, som hun allerede kender.

- Vi skylder at arbejde etisk korrekt

- Finder der nogle forhold sted, som er uværdige, beklager vi det selvfølgelig dybt. Jeg ser gerne, at arbejdet er værdigt og etisk korrekt. Det skylder vi både beboere og pårørende, som overlader deres familier til os, siger omsorgsudvalgsformanden.


At vi stadigvæk har nogle pårørende, der stiller sig kritisk til det arbejde, som foregår, er enormt fint. Det er kun den måde, vi kan tage hånd om forhold, som vi bliver gjort opmærksomme på.

Fatma Cetinkaya (S), formand for omsorgsudvalget, om pårørende, der stadig er kritiske overfor Huset Nyvang.


Hun minder samtidigt om, at der er i Randers Kommune er 2200 ansatte fordelt på 22 plejecentre, og at man derfor ikke kan generalisere ud fra udsendelsen, at "det er sådan, det er i Randers".

For at rette op på situationen i Huset Nyvang er der blandt andet i løbet af det seneste halvandet år blevet ansat ny leder, fyret flere medarbejdere, og så er medarbejderne også blevet efteruddannet i forhold til demensområdet. En indsats, som også er fortsat efter de skjulte optagelser, og som stadig er i gang.

Fatma Cetinkaya er opmærksom på sin rolle og sit ansvar i den forbindelse.

- Derfor har jeg bedt om, at omsorgsudvalget løbende bliver orienteret, så vi kan følge med på sidelinjen i forhold til det arbejde, som gøres, forklarer hun.

Annonce

Tid til at forandringer bundfælder

En undersøgelse blandt medarbejdere, borgere og pårørende i foråret viste, at tilfredsheden er stigende blandt de 27 pårørende, som er blevet interviewet til undersøgelsen. Det glæder Fatma Cetinkaya sig over, mens hun fastholder, at der stadig er arbejde at gøre.

Fra hendes perspektiv drejer det arbejde sig i øjeblikket blandt andet om at give tid til, at de igangsatte forandringer bundfælder.

- Det tager tid, før medarbejdere lærer arbejdsgangene og kulturen samt beboerne og de pårørende i huset at kende, forklarer hun, men hun er også klar til at forholde sig til, om dokumentaren afslører situationer, som skal sætte sig gang i yderligere tiltag, når hun ser den torsdag aften.

Niels' pårørende fastholder stadig deres kritik af Huset Nyvang, og også andre pårørende er kritiske. Den kritik er Fatma Cetinkaya også åben overfor.

- At vi stadigvæk har nogle pårørende, der stiller sig kritisk til det arbejde, som foregår, er enormt fint. Det er kun den måde, vi kan tage hånd om forhold, som vi bliver gjort opmærksomme på. Hvis der er noget yderligere, vi skal arbejde med, så må vi forholde os til det, siger hun.

Annonce
Kultur For abonnenter

Tøfting fortryder intet: Hans dramatiske fortid bliver til scener på Svalegangen

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ejerne af populær Aarhus-restaurant åbner nyt spisested på Åboulevarden

Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

Stort smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Østjylland

Randi har stiftet en regnbuecafé på Centralhotellet: Der mangler et mødested for LGBT-miljøet i Odder

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Annonce