Annonce
Norddjurs

Udvalgsformand tager til genmæle: Auning Skole sætter tingene for meget på spidsen

Skolebestyrelsen mener, det kan blive nødvendigt at lukke skolens prisbelønnede læringscenter, men formand for børne- og ungdomsudvalget i Norddjurs Kommune, Mads Nikolajsen (SF), tror ikke, det kommer til at ske og mener, at det er at sætte tingene på spidsen. Foto: Auning Skole
Formand for børne- og ungdomsudvalget i Norddjurs Kommune, Mads Nikolajsen (SF), mener, at udmeldingen om en lukning af læringscenteret på Auning Skole er at sætte tingene på spidsen. Men han erkender, at den politiske proces har været for hurtig.
Annonce

Auning: Tidligere på ugen kunne man i denne avis læse, at skolebestyrelsen på Auning Skole frygter, at skolen bliver nødt til at lukke sit læringscenter, der blandt andet gør et stort arbejde for skolens ordblinde elever, og som i august blev kåret som landets bedste.

Baggrunden herfor er en ny omfordelingsmodel af specialundervisningsmidlerne, som Norddjurs Kommune har vedtaget. Ifølge skolebestyrelsen står Auning Skole til at miste 3,5 millioner kroner - besparelserne, som skolen allerede skal have fundet til årsskiftet.

- Det lyder måske hårdt at blive nødt til at lukke og slukke (læringscentret, red.), men det kan altså blive en realitet, hvis vi ikke finder pengene andre steder eller får tilført ekstra midler, sagde næstformand i skolebestyrelsen, Søren Blach i torsdags til avisen og tilføjede:

- Vi skal være meget kreative for at få den her opgave løst, for vi har ikke flere håndtag at skrue på.

Annonce

Tror ikke på lukning

Udmeldingerne fra skolebestyrelsen har fået formand for børne- og ungdomsudvalget i Norddjurs Kommune, Mads Nikolajsen (SF) til at reagere. Han mener, at skolebestyrelsen sætter tingene på spidsen.

- Auning Skole er ikke i en situation, hvor de må lukke læringscentret. Det tror jeg heller ikke, skolen har planer om, men overdrivelse fremmer tit forståelsen - bare ikke altid, siger han.

Han er heller ikke enig i beløbets størrelse.

- Det er korrekt, at Auning Skole tildeles færre midler til specialundervisning som følge af en omfordeling i hele kommunen. Skolen får 14,5 millioner, hvilket er en nedgang på 1,3 millioner kroner i forhold til sidste år. Godt en halv million skyldes omfordelingen, knap en halv million skyldes et lille fald i børnetal, og cirka 300.000 er en nedskæring, som blev vedtaget for to år siden, og som i 2021 modsvares af stigning til almenskolen, siger han.

Besparelser på specialundervisningsområdet

Kommunalbestyrelsen vedtog på sit møde den 20. oktober 2020 en omfordeling af ressourcerne til specialundervisningen for 2021. Fordelingen er et mix af mange faktorer, herunder faldende børnetal, indførelse af en central pulje samt forskellige andele af børn, der modtager specialundervisning på forskellige klassetrin.

Oveni er beregningsprincippet ændret, så alle områder stilles lige med hensyn til tildeling, uanset hvilken andel af områdets elever, der går i en kommunal folkeskole i Norddjurs.

Auning Skole:

2020: 15,892 mio. kr.

2021: 14,551 mio. kr. i 2021.

Børneby Nord (Allingåbro-Vivild-Ørsted):

I 2020: 10,688 mio. kr.

2021: 7,918 mio. kr.

Børneby Midt (Glesborg-Ørum):

I 2020: 7,322 mio. kr.

2021: 5,538 mio. kr.

Søren Kanne Skolen (Grenaa skolerne og Toubro):

2020: 34,828 mio. kr.

2021: 35,819 mio. kr

Central pulje (som kan fordeles til kommunens skoler efter pædagogisk skøn)

Stigning på 1,500 mio. kr. i 2021 efter ændring af beregningsprincip.

Mængdeændring

Budgetreduktion på 2,000 mio. kr. i 2021 som følge af faldende børnetal.

Tidligere indregnede besparelser

Budgetreduktion på 1,400 mio. kr. i 2021 som følge af tidligere indregnede besparelser (for to år siden).

Han vedgår dog, at den politiske beslutning om omfordeling af specialundervisningsmidlerne er sket for hurtigt

- Omfordelingen er kommet uden den grundige høring, vi plejer at have, fordi tal for friskole og folkeskole i ét område er forskudt markant, hvilket gør vores gamle model uretfærdig. Den kritik må jeg tage på mig. Uden omfordelingen havde Auning fået tilført ressourcer, siger han.

Annonce

Niveauet må ikke forringes

Mads Nikolajsen er klar over, at Auning Skole, ligesom de andre skoler i kommunen, nu har et stort arbejde foran sig med at omlægge specialundervisningen med de tildelte ressourcer, og han understreger, at hvis omlægningen betyder, at det nuværende undervisningsniveau ikke kan gennemføres, så må skolen gøre børne- og ungdomsudvalget opmærksom på det.


Auning Skole er ikke i en situation, hvor de må lukke læringscentret. Det tror jeg heller ikke, skolen har planer om, men overdrivelse fremmer tit forståelsen - bare ikke altid

Mads Nikolajsen (SF), formand for børne- og ungdomsudvalget i Norddjurs Kommune.


- Vi er ikke kun forpligtet på de beløb, der står i budgettet, men også på at undervisningsniveauet ikke forringes. Det betyder ikke, at alt skal være som i sidste skoleår, men at man ikke bare kan tvinges til at fjerne tilbud som ordblindeindsatsen på læringscentret uden alternativ, siger han og tilføjer, at han vil holde øje med, at det ikke kommer til at ske.

- Som udvalgsformand står jeg vagt om begge ting, og alle partier er forpligtede på både budgetbeløb og undervisningsniveau.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce