Annonce
Debat

Udvidelsen af havnen er helt overflødig: Fremtiden byder på genbrug og produktion i vores eget land

"Planerne for udvidelse startede for efterhånden mange år siden. Dengang vi alle havde en vision om den globale landsby, da vi alle troede på fred og masser af international samhandel. En win-win-situation. Danskerne som verdens kreative klasse og kineserne som de flittige arbejdere. Men udviklingen er i under forandring", skriver Bent Lønskov. Arkivfoto: Axel Schütt

DEBAT: Udvidelsen af Aarhus Havn har en tilbagebetalingstid på 50-100 år ifølge Aarhus Havns infrastrukturchef, Kim Meilstrup. Projektet er således meget økonomisk usikkert og er en dårlig forretning.

Projektet kommer ifølge Kim Meilstrup ikke til at koste skatteborgerne noget. Nu er Aarhus Havn ejet af kommunen og dermed borgerne i Aarhus, så det er en sandhed med modifikationer.

At der ikke er behov for udvidelsen, understreges af en oversigt fra Danmarks Statistik. Her fremgår det, at godsomsætningen i Aarhus Havn er dalet fra over 12 millioner ton i 2007 til knap ni millioner ton i 2020. I 2014 var omsætningen helt nede på knap otte ton.

Annonce

Hvordan kan folkene bag planerne om udvidelse af Aarhus Havn tage så meget fejl?

Takket være en dygtigt drevet havn er markedsandelen cirka 65 procent. Så vi må sige, at vi århusianere allerede nu løfter vores andel af den tunge trafik med tilhørende støj og møg.

Planerne for udvidelse startede for efterhånden mange år siden. Dengang vi alle havde en vision om den globale landsby, da vi alle troede på fred og masser af international samhandel. En win-win-situation. Danskerne som verdens kreative klasse og kineserne som de flittige arbejdere.

Men udviklingen er i under forandring. Klimaudfordringerne betyder, at vi skal vælge vort CO2-udslip med omhu.

Projektet sviner meget i hele anlægsfasen, og tror vi, at vi kan fortsætte med at producere så mange af vore varer på den anden side af Jorden, transportere dem til Danmark for derefter at transportere gode ideer den anden vej?

De klimavenlige løsninger er heldigvis på vej, men de koster dyrt. Mon ikke også de kommende generationer gør op med køb-og-smid-væk-kulturen og erstatter den med mere genbrug?

Verden er langt fra præget af fred og international forståelse. Tværtimod er kriser og boykot blevet dagligdags emner. Det vil derfor være klogest at trække lidt af produktionen tilbage til EU frem for at jage yderligere indtjening i fjerne egne.

Takket være en dygtigt drevet havn er markedsandelen cirka 65 procent. Så vi må sige, at vi århusianere allerede nu løfter vores andel af den tunge trafik med tilhørende støj og møg.

Jamen, hvad med alle de afledte arbejdspladser? Cirka 10.000. Hvem er det? Tæller Dokk1, Jyllands-Posten, Danske Bank, Filmskolen og Bestseller, som ikke har noget med havnedrift at gøre, med? Tæller de mange udenlandske chauffører også med?

Desværre, det er en ommer. Rethink!

Annonce
Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Debat

Her findes ingen utidig snak om ældrebyrde: Seniorbofællesskabet Sonnesgården bygger de smukkeste broer mellem mennesker

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Napoli-tricks i Bispehaven: To mænd hoppede ind i kvindes bil, holdt hende som gidsel og stjal hendes tasker

Annonce