Annonce
Østjylland

Udviklingsprojekt på Mols er en spydspids

<p>Fra venstre formand Søren Ibsen, næstformand Jørgen Ørgård og pr-ansvarlig Eva Elsig fra ­forretningsudvalget i Mols i Udvikling. Projektet har fået et kæmpemæssigt skub i ryggen af ­Realdania og DGI. Det er udnævnt til et pilotprojekt i et fremstød for liv og fællesskab i landområder.</p>

Realdania og DGI har nøje udvalgt fem initiativer i Danmark i en offensiv for liv på landet. »Mols i Udvikling« er udpeget som pilotprojekternes frontløber.

Annonce

Byer og indbyggere på Mols er udset til at blive rollemodeller i en landsdækkende satsning med fokus på at fællesskab og liv i landområder.

Sådan ser et udsnit af foreløbige ­tegninger ud. De viser Mols­skolen, som har fået nye ­udeaktiviteter. Illustration: Mols i Udvikling

Realdania og DGI har udvalgt projektet »Mols i Udvikling« til spydspids i et omfattende initiativ. Dermed får det frivillige projekt på det sydligste Djursland et enormt løft.

Idéfolkenes ambitioner om at skabe et fritids- og kulturhus i Knebel for 18 byer på Mols har taget et tigerspring nærmere virkeligheden.

»Vi har knoklet hårdt med projektet. Så der er naturligvis en kæmpestor fjer i hatten at blive udvalgt som frontløber i projektet under Realdania. Det giver vores arbejde og projekt endnu mere troværdighed,« siger formand Søren Ibsen og pr-ansvarlig Eva Elsig fra forretningsudvalget bag Mols i Udvikling.

Initiativet tog fart i anden halvdel af 2014. Drivkræfter fra idrætsliv, Molshallen, Molsskolen, pasningstilbud og den lokale borgerforening har lavet forarbejdet til etableringen af et nybyggeri og en fornyelse af byrummet ved Molshallen. Projektet koster ca. 15 millioner kroner.

Idéfolkene vil skabe vækst, tilflytning, sammenhold, attraktiv børnepasning samt masser af synergi i forenings- og idrætsliv. Der er holdt borgermøder, og i dag hviler arbejdet på en række arbejdsgrupper, en styregruppe samt et forretningsudvalg.

Initiativtagerne har sammen med Syddjurs Kommune og DGI Faciliteter & Lokaludvikling lavet en forløblig masterplan for projektet. Den vil indgå i den proces, som Realdania nu sætter skub i med et tilskud på 200.000 kroner.

Dertil kommer 50.000 kroner fra Syddjurs Kommune, som allerede har givet penge.

»Vi skal grave endnu dybere i ønsker og behov på Mols. Det kan ske ved eksempelvis at lave rundspørge, spørgeskemaer og andet. Det hele skal ebbe ud i en plan for samarbejde omkring fælles foreningsliv, mødesteder, faciliteter, handel, bosætning med videre. Deadline er 16. december,« fortæller Søren Ibsen.

På landsplan har Realdania og DGI udvalgt fem pilotprojekter i landområder.

De øvrige aktører i projektet med overskriften »Landsbyklynger« er ikke så langt som Mols-folkene i arbejdet.

Derfor er det lokale initiativ udvalgt som pilotprojekternes pilotprojekt. Det udløser særlig assistance fra en konsulent fra Realdania.

Initiativet »Landsbyklynger« rummer også penge til at gøre planer for landområder til virkelighed. I sidste ende kan det give et afgørende tilskud til projektet på Mols.

»Efter færdiggørelsen af planen i december skal vil indsende en konkret ansøgning. Vi skal formentlig gå helt galt i byen, hvis der ikke er en god chance for at få en kontant støtte til et kommende byggearbejde,« vurderer Eva Elsig og Søren Ibsen.

Mols-projektets udgangspunkt er, at et nyt samlingssted får adresse ved Molshallen. På samme adresse er Syddjurs Kommune ved at planlægge byggeri af en ny børnehave, og de to projekter skal tænkes sammen. I projektet indgår også Molsskolen.

Distriktsrådet for Mols og Helgenæs er repræsenteret i projektets styregruppe ved formand Jørgen Ørgård. Den erfarne formand har deltaget i fodarbejdet bag mange initiativer i lokalområdet.

»Tingene bevæger sig hele tiden i den rigtige retning. Det her kan blive en af de helt store landvindinger på Mols i de seneste årtier,« vurderer Jørgen Ørgård.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Handelsgymnasium i Viby sender 1.100 elever hjem: Coronasmitte lukker endnu et uddannelsessted i Aarhus

Aarhus

Coronasmitte: Marselisborg Gymnasium sender alle elever hjem resten af ugen

Annonce