Annonce
Østjylland

Udviklingsprojekt på Mols er en spydspids

<p>Fra venstre formand Søren Ibsen, næstformand Jørgen Ørgård og pr-ansvarlig Eva Elsig fra ­forretningsudvalget i Mols i Udvikling. Projektet har fået et kæmpemæssigt skub i ryggen af ­Realdania og DGI. Det er udnævnt til et pilotprojekt i et fremstød for liv og fællesskab i landområder.</p>

Realdania og DGI har nøje udvalgt fem initiativer i Danmark i en offensiv for liv på landet. »Mols i Udvikling« er udpeget som pilotprojekternes frontløber.

Byer og indbyggere på Mols er udset til at blive rollemodeller i en landsdækkende satsning med fokus på at fællesskab og liv i landområder.

Sådan ser et udsnit af foreløbige ­tegninger ud. De viser Mols­skolen, som har fået nye ­udeaktiviteter. Illustration: Mols i Udvikling

Realdania og DGI har udvalgt projektet »Mols i Udvikling« til spydspids i et omfattende initiativ. Dermed får det frivillige projekt på det sydligste Djursland et enormt løft.

Idéfolkenes ambitioner om at skabe et fritids- og kulturhus i Knebel for 18 byer på Mols har taget et tigerspring nærmere virkeligheden.

Annonce

»Vi har knoklet hårdt med projektet. Så der er naturligvis en kæmpestor fjer i hatten at blive udvalgt som frontløber i projektet under Realdania. Det giver vores arbejde og projekt endnu mere troværdighed,« siger formand Søren Ibsen og pr-ansvarlig Eva Elsig fra forretningsudvalget bag Mols i Udvikling.

Initiativet tog fart i anden halvdel af 2014. Drivkræfter fra idrætsliv, Molshallen, Molsskolen, pasningstilbud og den lokale borgerforening har lavet forarbejdet til etableringen af et nybyggeri og en fornyelse af byrummet ved Molshallen. Projektet koster ca. 15 millioner kroner.

Idéfolkene vil skabe vækst, tilflytning, sammenhold, attraktiv børnepasning samt masser af synergi i forenings- og idrætsliv. Der er holdt borgermøder, og i dag hviler arbejdet på en række arbejdsgrupper, en styregruppe samt et forretningsudvalg.

Initiativtagerne har sammen med Syddjurs Kommune og DGI Faciliteter & Lokaludvikling lavet en forløblig masterplan for projektet. Den vil indgå i den proces, som Realdania nu sætter skub i med et tilskud på 200.000 kroner.

Dertil kommer 50.000 kroner fra Syddjurs Kommune, som allerede har givet penge.

»Vi skal grave endnu dybere i ønsker og behov på Mols. Det kan ske ved eksempelvis at lave rundspørge, spørgeskemaer og andet. Det hele skal ebbe ud i en plan for samarbejde omkring fælles foreningsliv, mødesteder, faciliteter, handel, bosætning med videre. Deadline er 16. december,« fortæller Søren Ibsen.

På landsplan har Realdania og DGI udvalgt fem pilotprojekter i landområder.

De øvrige aktører i projektet med overskriften »Landsbyklynger« er ikke så langt som Mols-folkene i arbejdet.

Derfor er det lokale initiativ udvalgt som pilotprojekternes pilotprojekt. Det udløser særlig assistance fra en konsulent fra Realdania.

Initiativet »Landsbyklynger« rummer også penge til at gøre planer for landområder til virkelighed. I sidste ende kan det give et afgørende tilskud til projektet på Mols.

»Efter færdiggørelsen af planen i december skal vil indsende en konkret ansøgning. Vi skal formentlig gå helt galt i byen, hvis der ikke er en god chance for at få en kontant støtte til et kommende byggearbejde,« vurderer Eva Elsig og Søren Ibsen.

Mols-projektets udgangspunkt er, at et nyt samlingssted får adresse ved Molshallen. På samme adresse er Syddjurs Kommune ved at planlægge byggeri af en ny børnehave, og de to projekter skal tænkes sammen. I projektet indgår også Molsskolen.

Distriktsrådet for Mols og Helgenæs er repræsenteret i projektets styregruppe ved formand Jørgen Ørgård. Den erfarne formand har deltaget i fodarbejdet bag mange initiativer i lokalområdet.

»Tingene bevæger sig hele tiden i den rigtige retning. Det her kan blive en af de helt store landvindinger på Mols i de seneste årtier,« vurderer Jørgen Ørgård.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Lotte og Lars troede, de skulle bo i storbyen: Nu er de rykket tæt på skov og strand og gav nyt liv til ældre villa

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Se video og alle billederne: Regnbuen regerede igen i Aarhus til pride-parade - uden frygt for corona eller abekopper

Sport For abonnenter

217 kilometer i Death Valley: Peter må tænke kreativt for at forberede sig på den voldsomme varme

Aarhus

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Alarm 112

Politiet følger udviklingen: Stort biltræf samler mange mennesker

Statsministeren til valgmøde: - Jeg kan godt se for mig, at vi skal have mere værnepligt

Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Alarm 112

Flere bilister kørte med narko og alkohol i blodet

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Annonce