Annonce
Aarhus

Uendelig historie om banegraven: Hvis vi laver det stort, får vi nok et lidt mindre

Hans Petersen, journalist Foto: Axel Schütt
Annonce

Det ser ud til at blive en uendelig historie. Debatten om overdækningen af banegraven i det centrale Aarhus begyndte vel omkring midten af forrige århundrede, og nu er den varm igen. Problematikken er blevet moderniseret. Nu handler det mest om, hvordan pengene bedst skaffes til de store ændringer.

Det handler også om, hvor voldsomme ændringerne skal være.

Et konsortium med DSB Ejendomme i spidsen spillede ud med en helt ny bydel på et dæk over banegraven. For at få økonomi i det, skal der bygges 110.000 kvadratmeter boliger og erhverv på stedet fra Bruuns Bro til Frederiks Bro. Under det skal tilmed være et dæk til parkering.

Nogle steder vil husene blive op til 20 etager.

Når man forestiller sig, at man står i området, kan det give en klaustrofobisk fornemmelse.

Stik imod det er et nyere forslag, der skitserer et dæk over banegraven med et parklignende grønt offentligt rum med boldbaner, stier, et par cafeer og et par butikker.

Det virker langt mere som et åndehul, en oase, i midtbyen, hvor man bevarer det blik, der er hen over banen. Udsigten til lys og luft giver en befriende fornemmelse.

Problematikken ligner den ved Kongelunden, området ved byens stadion, væddeløbsbane, cykelbane, tivoli og de grønne områder deromkring.

Første udspil var bebyggelse på nogle af de grønne områder for at skaffe penge til at ændre det øvrige. Lige indtil Salling Fondene, Henrik Lind Invest og Aarhus Kommune kom med hver 250 millioner kroner, så der kan laves et gennemtænkt projekt, der bevarer de grønne områder samtidig med, at området bliver moderniseret.

Det sidste er lidt det, Frederiksbjerggruppen bag den grønne løsning ved banegraven er ude med. Fonde skal skæppe i kassen.

Måske skal det være en helt anden løsning, hvis det overhovedet skal være. Men ellers er den grønne løsning klart at foretrække, hvis vi skal have en by, der trækker folk til udefra for besøg.

Megaprojektet ligner et forsøg på, en smart genvej til at få noget helt andet og knap så voldsomt ført igennem efter devisen: Hvis vi laver det stort, får vi nok et lidt mindre.


Måske skal det være en helt anden løsning, hvis det overhovedet skal være. Men ellers er den grønne løsning klart at foretrække.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Fik bøde på 3.000 kr. for at bære skudsikker vest: Politiet fortsætter pres på bandemedlemmer

Alarm 112

Bøderegn for brud på corona-regler: 14 sigtet for at samles på netcafé

Annonce