Annonce
Østjylland

Uenighed i Odder: Rød fløj er ude af budgetforhandlinger

Lone Jakobi og Socialdemokratiet ville som minimum have fjernet hverdagseffektiviseringerne på området for børn fra 0 til 15 år. Arkivfoto
Politikerne bør prioritere i stedet for at bruge grønthøsteren. Det mener SF, Enhedslisten og Socialdemokratiet, som ikke kunne acceptere Venstres oplæg om at fastholde effektiviseringer på én procent. Dermed er der lagt op til borgerligt budget.

Odder: Der var ikke så meget andet at gøre end at gå.

Ordene kommer fra SF's byrådsmedlem Marianne Hundebøll, der mandag eftermiddag forlod forhandlingerne om næste års budget sammen med Ditte Marie Thejsen fra Enhedslisten. Nogle få minutter senere gjorde socialdemokraten Lone Jakobi de to selskab.

De øvrige partier, Venstre, Konservative, Radikale og Dansk Folkeparti forhandler ifølge avisens oplysninger stadig.

På forhånd var der lagt op til, at de såkaldte hverdagseffektiviseringer ville blive et stridspunkt.

Men hverken SF, Enhedslisten eller Socialdemokratiet vil fortsætte med hverdagseffektiviseringerne. De er på en procent, men det er op til skoler, børnehaver mv. selv at finde ud af, hvor de vil spare.

- Vi mener ikke, det fungerer efter hensigten. Hverdagseffektiviseringerne er jo ikke et udtryk for en politisk prioritering. Og til næste års budget vil vi gerne have lavet et katalog over, hvad Odder Kommune ikke længere skal lave. Det er på tide, vi laver politiske prioriteringer på det her område, siger Lone Jakobi.

Annonce

S vil starte med børnene

Socialdemokraterne var dog klar til at acceptere, at effektiviseringerne fortsatte på nogle områder.

- Men ikke på dagtilbud, skoler og sfo'er. 0 til 15-årsområdet var for os stedet at starte med at fjerne effektiviseringerne. Det var en klar prioritering, og politik er prioritering. Vi har lavet et fuldt budgetoplæg, hvor vi sløjfer effektiviseringerne på det område, siger Lone Jakobi.

Når partierne er ude af forhandlingerne, får de ikke indflydelse, erkender Ditte Marie Thejsen (EL).

- Vi er ret bekymrede for, at der ikke kommer nok fokus på det grønne og klima. Men vi nåede aldrig at drøfte det, fordi hverdagseffektiviseringerne kom til at skille os, siger hun.

SF's Marianne Hundebøll er enig med Lone Jakobi i, at det skal være politikerne, der prioriterer.

- Og så har vi vedtaget, at forvaltningen skal finde andre veje end at spare. Det arbejde er ikke blevet lavet, siger Marianne Hundebøll.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Annonce