Annonce
Østjylland

Uenighed i Odder: Rød fløj er ude af budgetforhandlinger

Lone Jakobi og Socialdemokratiet ville som minimum have fjernet hverdagseffektiviseringerne på området for børn fra 0 til 15 år. Arkivfoto
Politikerne bør prioritere i stedet for at bruge grønthøsteren. Det mener SF, Enhedslisten og Socialdemokratiet, som ikke kunne acceptere Venstres oplæg om at fastholde effektiviseringer på én procent. Dermed er der lagt op til borgerligt budget.

Odder: Der var ikke så meget andet at gøre end at gå.

Ordene kommer fra SF's byrådsmedlem Marianne Hundebøll, der mandag eftermiddag forlod forhandlingerne om næste års budget sammen med Ditte Marie Thejsen fra Enhedslisten. Nogle få minutter senere gjorde socialdemokraten Lone Jakobi de to selskab.

De øvrige partier, Venstre, Konservative, Radikale og Dansk Folkeparti forhandler ifølge avisens oplysninger stadig.

På forhånd var der lagt op til, at de såkaldte hverdagseffektiviseringer ville blive et stridspunkt.

Men hverken SF, Enhedslisten eller Socialdemokratiet vil fortsætte med hverdagseffektiviseringerne. De er på en procent, men det er op til skoler, børnehaver mv. selv at finde ud af, hvor de vil spare.

- Vi mener ikke, det fungerer efter hensigten. Hverdagseffektiviseringerne er jo ikke et udtryk for en politisk prioritering. Og til næste års budget vil vi gerne have lavet et katalog over, hvad Odder Kommune ikke længere skal lave. Det er på tide, vi laver politiske prioriteringer på det her område, siger Lone Jakobi.

Annonce

S vil starte med børnene

Socialdemokraterne var dog klar til at acceptere, at effektiviseringerne fortsatte på nogle områder.

- Men ikke på dagtilbud, skoler og sfo'er. 0 til 15-årsområdet var for os stedet at starte med at fjerne effektiviseringerne. Det var en klar prioritering, og politik er prioritering. Vi har lavet et fuldt budgetoplæg, hvor vi sløjfer effektiviseringerne på det område, siger Lone Jakobi.

Når partierne er ude af forhandlingerne, får de ikke indflydelse, erkender Ditte Marie Thejsen (EL).

- Vi er ret bekymrede for, at der ikke kommer nok fokus på det grønne og klima. Men vi nåede aldrig at drøfte det, fordi hverdagseffektiviseringerne kom til at skille os, siger hun.

SF's Marianne Hundebøll er enig med Lone Jakobi i, at det skal være politikerne, der prioriterer.

- Og så har vi vedtaget, at forvaltningen skal finde andre veje end at spare. Det arbejde er ikke blevet lavet, siger Marianne Hundebøll.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Annonce