Annonce
Kultur

Uenighed om kunsthals fremtid

Sander Jensen, byrådskandidat for R, mener, at kommunen skal sende den kriseramte Kunsthal Aarhus i udbud, så man er sikker på at få en bestyrelse og en ledelse som kan spille sammen. Arkivfoto

Sander Jensen (R) vil sende Kunsthal Aarhus i udbud, mens kulturrådmanden hurtigt vil stable ny bestyrelse på benene. DF er i tvivl om behovet for en kunsthal.

Annonce

Efter de seneste dages drama i Kunsthal Aarhus, hvor hele bestyrelsen nu ligesom ledelsen er væk, melder politikerne sig på banen med forskellige bud på kunsthallens fremtid.

Jette Skive (DF) mener, at kommunen skal overveje, om man ikke med fordel kan sælge udstillingsbygningen i J. M. Mørks Gade for at skaffe millioner til kulturbysatsningen. Arkivfoto

»Send kunsthallen i udbud,« lyder forslaget fra Sander Jensen, byrådskandidat for Radikale Venstre.

Fakta

Fredag 1. marts: På et bestyrelsesmøde bliver det besluttet at fyre kunsthallens kunstneriske lederduo, polske Joasia Krysa og spanske Vicente Matallana. Bag beslutningen står et flertal bestående af formanden, advokat Bodil Bach, kunstnerne Niels Frank og Jo Dam Kærgaard og kommunens repræsentant Ole Blegvad.Fyringen bliver begrundet med, at ambitionerne i det to-årige udstillingsprogram, som Statens Kunstråds Billedkunstudvalg støtter med to millioner kroner, ikke står mål med de økonomiske realiteter. Programmet har måttet beskæres, og man mangler 800.000 kroner.

Lørdag 2. marts: Bestyrelsesmindretallet bestående af de to kunstnere Ole Lindqvist og Hanne Nielsen og Jacob Wamberg, professor i kunsthistorie ved Aarhus Universitet, tager til genmæle. I en pressemeddelelse fastslår de, at det er en intern magtkamp, der ligger til grund for fyringen af ledelsen. Magtkampen skal ifølge de tre have udspillet sig mellem den tidligere bestyrelsesformand og administrative koordinator Jo Dam Kærgaard og Joasia Krysa.Kulturrådmand Marc Perera Christensen (K) og kulturudvalgsmedlemAage Rais-Nordentoft (S) kræver en redegørelse for konflikten i kunsthallen.

Mandag 3. marts: Jesper Rasmussen, rektor for Det Jyske Kunstakademi kalder i Århus Stiftstidende fyringen af den kunstneriske ledelse for en skandale. Han opfordrer bestyrelsesflertallet til at trække sig, og kommer i et læserbrev med en støtteerklæring til fordel for ledelsen.Yderligere to medarbejdere, kurator Rie Hovmann Rasmussen, og formidlings- og presseansvarlig Anne Vinsløv Andersen siger op i protest mod fyringen af ledelsen.

Onsdag 4. marts: Bestyrelsesflertallet meddeler på et møde med kulturforvaltningen, at man trækker sig. Kulturchef Ib Christensen meddeler, at kommunen vil give kunsthallen en hjælpende hånd, så kunsthallen kan drives videre, mens man venter på konstitueringen af en ny bestyrelse.

»Kunsthallen står uden ledelse og bestyrelse. Lad os starte på en frisk ved at sende kunsthallens bevilling på 2,8 millioner kroner og målsætning i udbud. Derved kan vi tiltrække en ny bestyrelse og ny ledelse, der deler fælles visioner, så vi sikrer stabil drift, samarbejde og kunstnerisk udvikling i fremtiden,« tilføjer han.

Sander Jensen mener, at den nuværende måde at organisere Kunsthal Aarhus på har spillet fallit. Han påpeger, at det ikke er første gang, at der er uro omkring ledelsen. Han finder det derfor vigtigt, at der sikres stabilitet og kunstnerisk udvikling for ikke bare kunsthallens men også kunstmiljøets og hele byens skyld.

»Derfor skal vi tænke nyt og lade alle gode kræfter få mulighed for at byde ind med ny bestyrelse, ledelse og kunstneriske visioner,« siger Sander Jensen og foreslår, at der nedsættes en udvælgelseskomité bestående af kommune, kunstråd, relevante kulturelle aktører og Aarhus Kunsthals Venner.

Annonce

Vil sælge bygningen

Forslaget falder i god jord hos byrådsmedlem Jette Skive (DF). Hun stiller i kølvandet på balladen en række spørgsmål til kulturrådmand Marc Perera Christensen (K). Hun ønsker blandt andet at få belyst, hvad kommunens reelle udgifter til kunsthallen er, og stiller samtidig spørgsmålstegn ved behovet for kunsthallen.

»Hvad er det, kunsthallen kan byde på, som kunstinteresserede ikke kan få på Kunstmuseet Aros? Er kunsthallen i klemme mellem andre kulturinstitutioner, og er man - hvad besøgstallet kunne tyde på - ikke dygtige nok til at gøre opmærksom på sin eksistens,« spørger hun videre.

Jette Skive mener, at politikerne bør overveje, om den smukke udstillingsbygning i J. M. Mørks Gade kan bruges til andre formål, eller om kommunen med fordel kan sælge bygningen for at finansiere satsningen som europæisk kulturhovedstad i 2017.

»Vi er jo i forvejen ved at sælge ud af kommunale bygninger med det formål, så hvorfor ikke overveje et salg af kunsthallen også?« tilføjer Jette Skive.

Annonce

Helt fra bunden igen

Det er ikke lige de overvejelser kulturrådmanden gør sig i første omgang. Torsdag trak også kommunens repræsentant, Ole Blegvad, sig som den sidste fra kunsthallens bestyrelse, og Marc Perera Christensen har derfor bedt sin forvaltning om at tage initiativ til, at der bliver udpeget syv nye bestyrelsesmedlemmer. Indtil en sådan er valgt og i arbejdstøjet har kulturforvaltningen oprettet et mindre team, som det tilbageværende fåtallige personale i kunsthallen kan konsultere, hvis de har behov for sparring og rådgivning. Det kommunale team vil også regelmæssigt holde møder med personalet.

Rådmandens initiativ falder i god jord hos Jesper Rasmussen, rektor på Det Jyske Kunstakademi. Hans bekymring går lige nu på, om man hurtigt nok kan få lukket det hul, som kunsthallen er dumpet ned i uden bestyrelse, uden ledelse, og med flere medarbejdere, som har forladt stedet i protest mod bestyrelsens ageren.

Han mener, at kunsthallen, fordi man er nødt til at starte helt fra bunden igen, står med en unik mulighed for at skabe noget godt.

»Men lige nu er kunsthallen at sammenligne med en patient med pulsåreblødning. Det er hamrende vigtigt, at der bliver handlet hurtigt. Og allerbedst er det, hvis man meget hurtigt får genansat den fyrede ledelse,« fastslår han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Ifølge medie tilbageholdt Heunicke også oplysninger om minksmitte

Aarhus

Dagens corona-tal i Aarhus: Et skridt frem søndag og et tilbage mandag

Annonce