Annonce
Mærk Aarhus

Uformel stemning i eksklusive omgivelser

Foto: Mærk Aarhus
På Varna Palæet har man specialiseret sig i at lave store arrangement, hvor folk fejrer livets store begivenheder. Det er dog også muligt at komme ud forbi det historiske sted og få en unik aftenoplevelse

Hvis man bor i Aarhus, så kender man næsten uden tvivl Varna Palæet. Det kæmpestore palæ, der med dets flotte spir nærmest ligner et slot, troner med udsigt udover Aarhus Bugten. Det har nok imponeret mere end et par stykker, når man har gået en tur i Marselisborgskovene. Varna Palæet stammer helt tilbage fra verdensudstillingen i 1909, hvor der blev lavet en masse fantastiske bygninger nede på Tangkrogen i Aarhus. De fleste bygninger fra verdensudstillingen findes dog ikke mere, men det gør Varna Palæet. Oprindeligt lå den gamle ”Varnamølle” på stedet. Man mener, at navnet stammer fra den seneste ejer af Marselisborg Gods, Christian A. Gersdorff, der er ophavsmanden til navnet “Varna”. Han havde tjent i den russiske zar og opholdt sig i Bulgarien ved Sortehavskysten, hvor byen Varna netop er placeret. Ordet Varna er bulgarsk og betyder “smuk udsigt”, hvilket også passer på beskrivelsen, idet havnebyen Varna siges at have samme smukke geografiske placering ved vandet som Aarhus. I 1908 blev bygningen, der er tegnet af arkitekten Eggert C. Achen, så opført, og i 1909 slog man så dørene op for første gang.

I dag er det en strålende restaurant, hvor man både kan holde selskaber, men man kan også komme ind i weekenden og nyde en forrygende middag. Vi har talt med den ene forpagter Patrick Eriksen om at forpagte et så historisk og ikonisk sted og om, hvad det er, man kan opleve, når man besøger Varna Palæet.

Et familieforetagende

I dag er det altså far og søn, Palle Enevoldsen og Patrick Eriksen, der forpagter det ikoniske sted. Palle Enevoldsen har forpagtet stedet siden 2010, og siden 2020 har Patrick også været med ombord. Og selvom Patricks CV tæller et sted som El Celler de Can Roca i Spanien, som tidligere er blevet kåret til verdens bedste restaurant, så ser han det som en unik mulighed at forpagte Varna Palæet:

- For mig er det noget af det ypperste. Både at arbejde i de her fantastiske og historiske lokaler, men også at kunne arbejde med så store selskaber, som vi gør her, siger Patrick Eriksen.

Patrick Eriksen har ellers haft mere erfaring med at arbejde på a la carte restauranter, for eksempel aarhusklassikeren Can Blau. Men Patrick Eriksen nyder i den grad de store selskaber:

- Det giver et helt særligt kick, når man har kørt et stort arrangement, og det hele bare spiller. Det kan jeg virkelig godt lide, siger Patrick Eriksen.

Livets store øjeblikke

Når man ser Varna Palæets lokaler, så er man ikke i tvivl om, at det er et sted, der er skabt til de helt store dage i livet. Om det er konfirmation, runde fødselsdage eller bryllupper, så er stedet bygget til det. Det er da også der, hovedforretningen er, og i mange år var det slet ikke muligt at komme ind og nyde en aften på Varna Palæet. Det eneste, der var mulighed for, var at komme ind og få en brunch. Brunchen er bevaret, men nu er det også muligt at komme ind i weekenden og få deres lækre menu. Den vender vi tilbage til. Først skal vi nemlig rundt om de store begivenheder, som man afholder på Varna Palæet. For hvordan foregår det, når man skal afholde et arrangement på Varna Palæet?

- Først handler det jo om, hvilket arrangement man skal afholde. Dernæst hvor mange gæster, der skal med til festen, og så finder vi det rette lokale. Hvis det for eksempel er et bryllup, så tager vi en snak om brudeparrets ønsker. Dernæst planlægger vi, hvordan receptionen, menuen og festen skal se ud, fortæller Patrick Eriksen.

Her spiller lokalerne selvfølgelig en stor rolle, når valget falder på Varna Palæet, men folk kommer i den grad også for maden og vinen. På Varna Palæet kan man sagtens have weekender, hvor der er en fest med 100 gæster og samtidig to andre fester med 60 gæster hver. Så man er om nogen gearet til at køre højgastronomi i store mængder. For at gøre det nemmere for dem, der skal holde fest, har man valgt at have nogle specifikke retter, man anbefaler:

- Vi har altid nogle årstidsbestemte menuer, som man kan vælge retter fra. Alt efter hvor mange retter man ønsker, og hvilken type mad man godt kan lide. Vi har altid noget, som folk godt kan lide, fortæller Patrick Eriksen.

Han fortæller dog også, at hvis man har helt specifikke ønsker til mad og vin, så imødekommer man også gerne det mod et tillæg.

’Det giver et kick’

Det er ikke kun, fordi man er god til det, og at lokalerne nærmest skriger på store fester, at man holder fester på Varna Palæet:

- Vi synes virkelig, det er fedt at afholde de store arrangementer. Det giver en helt særlig følelse at se det glade brudepar eller den glade konfirmand, som har en mindeværdig dag. Det er næsten noget af det bedste, som man kan opleve som restauratør, siger Patrick Eriksen

På Varna Palæet går man meget op i, at man har et familiært forhold blandt de ansatte og et stærkt sammenhold. Det er også med til at skabe noget unikt, når man afholder større arrangementer:

- Blandt os, der har været med til at køre et arrangement, er der også en helt særlig stemning, når vi er færdige, og alt bare har spillet. Det giver et kick at køre de her arrangementer, som er svær at beskrive, siger Patrick Eriksen.

En aften på Varna Palæet

Udover arrangementerne er det altså også muligt at komme ud og nyde en aften på Varna Palæet. Her får man noget af byens bedste mad med nøje sammensatte vine. Det er Palle Enevoldsen, der står i køkkenet, og han er skolet i det klassisk franske køkken. Det kan smages, og det klassiske håndværk fornægter sig ikke.

- Man kan vælge mellem lidt forskellige menu størrelser, når man besøger os. Ofte vil der være en del fisk og skalddyr på menuen, for det kan vi selv rigtig godt lide. Ellers er det moderarte portioner, så man sagtens kan nyde flere retter uden at skulle trille hjem herfra. Men samtidig er man også mæt, når man er færdig, fortæller Patrick Eriksen.

Ligesom til arrangementer er menuen altid sæsonbaseret med nogle af de allerbedste råvarer. For Patrick Eriksen betyder det meget, at der er en uformel stemning, når man besøger Varna Palæet:

- Selvom det er meget fine omgivelser, så vil vi gerne have, at alle føler sig velkommen. Om man kommer i en lidt forvasket polo eller i det skarpeste puds, så får man den samme uformelle service. Der er styr på tingene, men der skal også være plads til en lille joke og et smil på læben, siger Patrik Eriksen.

På vinsiden kan man godt lide det klassiske, hvor Patrick Eriksen især fremhæver kærligheden til Frankrig, Italien og Spanien:

- Vi har en vinmenu, der passer godt til de fleste. Det er vine, der spiller godt sammen med maden. Vi har også gæster, der hellere vil finde noget sjovt i vores vinkælder, og så kan man også sagtens det. Det vigtigste for os er, at alle får noget, de kan lide, siger Patrick Eriksen.

Man mærker generelt kærligheden til god vin, når man snakker med Patrick. Varna Palæet har sin egen vinimport, hvor man især får vine fra Bourgogne, Mosel, Alsace, Champagne og Bordeaux. Det gør, at man kan tilbyde nogle virkelig gode vine til gode restaurantpriser. Derudover kan du også komme til et af deres mange arrangementer, hvor der er udvalgt særlige vine, og en ekspert eller selve producenten fortæller lidt om det, man drikker, imens man nyder middagen.

Der er altså mange muligheder for at nyde en oplevelse på Varna Palæet.

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Kultur

Fejring i Mindeparken: Kæmpestort børnekor synger for Dronningen

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe