Annonce
Aarhus

Uge Sex: Hvad gør man, når man modtager et nøgenbillede på Snapchat?

I år sættes der fokus på børn og unges intime grænser, når de færdes online og på sociale medier. Hvordan opfører man sig online på Instagram og Snapchat? Det skal både forældre og børn undervises i, når Uge Sex begynder i februar. Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix

Temaet for dette års Uge Sex er 'grænser', og i år inviterer Sex & Samfund også forældrene med til snakken om, hvordan man færdes på de sociale medier, og hvor grænsen går på Instagram og Snapchat.

AARHUS: Hvordan håndterer skolen, at en 12-årig pige kaldes 'billige luder' på Instagram? Og hvordan reagerer man, hvis en af drengene fra 8.b sender et nøgenbillede?

Det er nogle af emnerne Sex og Samfund tager op, når skolernes Uge Sex skydes i gang mandag 4. februar. I år sættes der nemlig fokus på børn og unges intime grænser, når de færdes online og på sociale medier.

- Jo tidligere vi sætter ind med redskaber til at fornemme, forstå og respektere hinandens grænser, jo bedre ruster vi børn og unge til at forstå, hvad der er på spil, når man bygger relationer til andre, og jo bedre ruster vi dem til en virkelighed, der både er online og offline, siger Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund.

Det er vigtigt at have snakken om grænser på de sociale medier med både børn og unge, men også med forældrene. Forældrene har nemlig også et ansvar for at tale med deres børn og unge om det, lyder det fra Lene Stavngaard. Særligt fordi det viser sig, at det er en ret svær snak at have.

Annonce
Hvor går din grænse? Det er en af de ting, som børn og unge skal diskutere, når Sex og Samfund tager rundt på de danske skoler og sætter fokus på grænser ved dette års Uge Sex. Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix

Forældre tør ikke tale om sex

Knapt to ud af tre danske forældre føler sig nemlig ikke klædt på til starte snakken med deres børn og unge om intime grænser og grænser på sociale medier.

Men samtidig frygter tre ud af fire danske forældre i nogen, i høj eller i meget høj grad, at deres barn eller teenager kan blive mobbet på sociale medier, udsat for ufrivillig billeddeling eller en seksuel krænkelse.

Det viser en ny undersøgelse, som Voxmeter har foretaget for Sex & Samfund.

Og netop derfor er forældrene inviteret med til snakken om grænser, og hvad man deler med hinanden på de sociale medier.

- Tallene viser med al tydelighed, at vi som forældre synes det kan være lidt svært, akavet eller udfordrende at tage snakken med vores børn om, hvad de oplever på sociale medier, ligesom rigtigt mange også frygter, at deres børn får overskredet sine grænser, Lene Stavngaard.

Quiz med om dine børn

Men seksualundervisningen i folkeskolen er heller ikke god nok. Lærerne er ikke klædt på til opgaven og mange steder er det ligefrem en mangelvare, viser en ny evaluering ifølge Sex og Samfund.

- Det bekræfter os i, at vi skal tænke anderledes. Vi har brug for en helhedsorienteret tilgang til seksualundervisning på grundskoleniveau. Skoleledelsen skal tage deres ansvar alvorligt, lærerne skal klædes bedre på til at varetage tids- og alderssvarende seksualundervisning, og samarbejdet mellem skole og forældre skal prioriteres højere, siger Lene Stavngaard.

Uge Sex begynder 4. februar, men allerede i weekenden op til går Sex & Samfunds frivillige på gaden i Aarhus og quizzer forældre i, hvor godt de forstår det liv, deres børn lever online.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce