x
Annonce
Indland

Stormvejr væltede træer og gavlmur: Mere rusk og forhøjet vandstand i vente

Efter søndagens voldsomme blæsevejr forventer DMI op til 3,5 meter forhøjet vandstand ved Vadehavet mandag, hvor blæsten fortsat har godt fat.

Søndagens kraftige blæsevejr i Danmark og andre nordeuropæiske lande er mandag morgen løjet noget af, men de kommende dage byder også på masser af rusk.

Dagtemperaturerne vil stabilt ligge omkring fem-seks grader. Om natten mellem nul og tre grader.

Det siger Dan Nilsvall, vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

- Blæsten bliver ikke ligeså kraftig som tilfældet var søndag, men mandag vil vinden stadig være frisk med kuling fra sydvest. Ved den jyske vestkyst med vindstød op til stormstyrke, siger han.

Den kraftige vind fra sydvest og vest vil få vandstanden til at stige.

- Ved Vadehavet vil den forhøjede vandstand toppe ved 15-tiden mandag med mellem 3,0 og 3,5 meter over det normale niveau. Ved den centrale del af vestkysten og ud til Skagerrak vil vandstanden også stige, men ikke helt så voldsomt, siger Dan Nilsvall.

Også i Limfjorden vil vandet stå højt.

- Det kan blive en længere periode med forhøjet vandstand i Limfjorden, som først aftager sent onsdag eller natten til torsdag.

Tirsdag og onsdag kan det også anbefales at have et solidt greb om cykelstyret eller rattet. Begge dage bliver mere end normalt vindfyldte.

Natten til torsdag begynder vinden at aftage, men allerede torsdag kommer der nye perioder med blæst. Det skyldes et nyt lavtryk, der nærmer sig fra vest.

Sne og hård frost er der fortsat ikke optræk til, men i nattetimerne denne uge kan der lokalt være glatte veje.

- Ved vestvendte kyster er faren ikke så stor, men jo længere ind i landet du kommer, jo større er risikoen. Men det er kun om natten eller i de tidligere morgentimer, siger Dan Nilsvall.

Annonce

 Væltede træer - og campingvogn  

Søndagens kraftige blæsevejr gav væltede træer landet over, og flere færgeafgange blev aflyst. Samsøfærgen måtte vende om, da der var for kraftig strøm til, at den kunne sejle ind i Hou Havn søndag ved middagstid.

I Holstebro fik vinden en del af en gavlmur til at vælte. Huset var ubeboet, og ingen personer kom til skade.

Under stormvejret måtte politiet gå ud at advare folk mod at opholde sig på moler og høfder. Advarslen kom på bagkant af en dramatisk hændelse, hvor en 41-årig kvinde og hendes otteårige søn søndag klokken 12.10 blev skyllet i havet af en bølge, da de var på molen ved Nørre Vorupør.

- Redningsfolkene sprang selv i havet fra molen og reddede de to, efter at de var skyllet i havet, skriver Midt- og Vestjyllands Politi på Twitter.

En af redningsfolkene måtte på sygehuset med en skade efter redningsaktionen.

På Lillebæltsbroen væltede en campingvogn omkuld, som man kan se på videoen nedenfor.

En kvinde og hendes otte-årige barn blev reddet i land, efter de søndag blev skyllet af molen ved Nørre Vorupør. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
En kvinde og hendes otte-årige barn blev reddet i land, efter de søndag blev skyllet af molen ved Nørre Vorupør. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Turister strider sig igennem blæsten på Rømø søndag den 9. februar 2020. Her Bjørn (th) fra Vanløse.. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med hætte trukket op over hovedet

Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Liveblog: Samfundet kan genåbne efter påske - men det vil ske gradvist og forskudt

Aarhus

Overlæge: - Det er fortrinsvis de unge og raske, vi har i respirator

Annonce