Annonce
Aarhus

Ugens loppefund: En hel flyttekasse med stentøj fra en dansk designmester

Det er måske ikke for alle, men tilpas mange synes om Rune-stellet til, at det holder en god brugtpris. Det er formentlig en af den slags ting, som blev smidt ud i læssevis, før retrobølgen skyllede ind over Danmark for et årti siden. Foto: Morten Dueholm
Jens Harald Quistgaard er et brandvarmt navn inden for dansk design, så det var fedt at falde over en stor kasse med det nok flotteste kaffestel fra hans hånd.

Stel: - Vi har lige fået det ind. Du kan få hele kassen for 500 kroner.

Damen i genbrugsbutikken var parat til en hurtig handel, så hun ikke behøvede at pakke den store flyttekasse ud. Den var fyldt til randen med et grønligt stel i stentøj.

Jeg anede ikke, hvad det hed, men jeg syntes, det var tæskeflot. Så et håndklask senere var jeg ejer af et kaffestel i 18 dele med desserttallerkener og kaffekopper med tilhørende underkopper.

Derudover fulgte der også en flødekande, en sukkerskål, en marmeladeskål, fire dybe tallerkener, to lysestager, otte små smørskåle samt et stort kagefad med.

Kun én af kaffekopperne havde et skår, ellers var alt i fineste stand.

Annonce

Skattejagten

  • I sin fritid er journalist Jesper Bech Pedersen en passioneret loppejæger.
  • Det er spændingen ved skattejagten, der driver værket, snarere end nogen egentlig forstand på design og sjældenheder.
  • Blind høne kan dog også finde korn, og derfor følger vi løbende med i, hvad Jesper Bech Pedersen finder i sin skattejagt.

Design i verdensklasse

Stellet viste sig at hedde Rune, og det er oprindeligt lavet af Kronjyden, der var en fajance- og stentøjsfabrik i Randers.

I 1957 begyndte Kronjyden at samarbejde med den anerkendte danske designer Jens Harald Quistgaard (1919-2008), og han er manden bag Rune-stellet.

Han var et multitalent, som kastede sig over alt fra møbler og sølvbestik til lysestager og dåseåbnere, og hans designs er i dag meget eftertragtede og holder generelt en høj pris.

Hans mest kendte stel er det, der hedder Relief. Det minder lidt om Rune-stellet, idet ruderne går igen i begge stel.

I 1972 blev Kronjyden solgt til Bing & Grøndahl, som fortsatte produktionen af de populæreste stel, herunder både Rune og Relief.

Mit stel er stemplet med Bing og Grøndahls karakteristiske tre tårne, så det er fra efter 1972.

Hvad er det værd?

Jeg gav som sagt 500 kroner i alt og har allerede solgt de otte små smørskåle, sukkerskålen, lysestagerne og de fire dybe skåle videre. Det har samlet indbragt 400 kroner.

Det tilbageværende stel i 18 dele samt fad, marmeladeskål og flødekande står mig dermed kun i en hundredlap.

Det skal ikke sælges, men et enkelt sæt bestående af desserttallerken, underkop og kaffekop ville kunne sælges for cirka 100 kroner. Så rundt regnet er der stadig stel tilbage for mindst et par tusinde kroner.

Når stellet kan koste så meget, så er det fordi, det stilmæssigt rammer vores moderne tid. Omvendt kan meget af det tunge, brune stel fra samme periode nærmest ikke foræres bort i dag.

Det ligner næsten skummet på en gang varm kakao med flødeskum, ikke?
Bing & Grøndahl har produceret Rune-stellet. Oprindelig var det Kronjyden i Randers.
Jesper Bech Pedersen, journalist.
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce