Annonce
Aarhus

Ugens loppefund: Mystisk ur gik kun, hvis det blev fodret med mønter.

Spareuret er udført i art deco stil og kan faktisk gøres ret dekorativt i moderne indretning, hvis man tilfører lidt tilbehør som her. Foto: Jesper Bech Pedersen
Mærkværdigt ur tager sig dyrt betalt for at vise klokken. Heldigvis fik man selv lov at beholde pengene efterfølgende.

TIK-TAK: Det går desværre ikke. Men det går nok alligevel.

Uret her er nemlig rigeligt sjovt i sig selv, selv om viserne ikke rører sig ud af flækken.

Det stammer fra 1940'erne, og der er tale om et såkaldt spareur. Det ville ganske enkelt ikke gå, medmindre det blev fodret med en énkrone hver anden dag.

Annonce
Foto: Jesper Bech Pedersen

Blev plomberet

Uret er fra Dansk Spareselskab, som var et opsparings- og forsikringsselskab stiftet i 1912.

Det var en anden tid end i dag. Midlerne var knappe i de små hjem, og de fleste levede efter princippet, at en krone sparet var en krone tjent.

Spareuret var et middel til at sikre, der blev sparet op. Det blev givet til medlemmer af Dansk Spareselskabs forening 'Spareuret', der samtidig fungerede som forsikringsselskab for ejerne af urene.

Uret var plomberet på bagsiden, så man ikke blev fristet til selv at låne fra det, når portemonnæen. En gang om måneden kom der så et sparebud forbi og tømte de i alt 15 kroner, der var sparet op - hvis ellers da familien havde husket at kaste penge i regelmæssigt.

Stilarten er art deco

Ifølge Jan Kjeldahl fra Sparebøssemuseet i Randers, så blev pengene fra spareurene eksempelvis brugt til juleopsparing og lignende formål, så familien kunne få en økonomisk indsprøjtning i tiltrængte perioder.

Sparebøssemuseet ligger i øvrigt inde med flere forskellige eksemplarer af spareure, blandt andet nogle mere traditionelle, hvor urskiven er bag glas.

Selv er jeg mere til stilen på mit eget ur, hvor visere og markører sidder uden på selve kassen. Det spiller fint i en moderne retro-indretning.

Jeg vil mene, at stilarten er art deco, selv om uret er fra 1940'erne, hvilket ligger lige efter art decos storhedstid.

Spareuret her skulle hjælpe folk med at spare op. Det gik simpelthen ikke, medmindre man puttede en krone i hver anden dag. Foto: Jesper Bech Pedersen

Hvad er det værd?

Jeg fandt uret for år tilbage i PL Retro og Design, der er en lille retrobutik i bydelen Hasle i Aarhus.

Så vidt jeg husker, kostede uret 120 kroner, hvilket jeg fandt billigt i betragtning af, at PL Retro og Design er en "rigtig" butik, som ikke får sine varer forærende ligesom genbrugsbutikker.

Selv ville jeg ikke sælge uret videre for mindre end 300 kroner, men det skal nu heller ikke sælges, for det er så sjovt, at det har fået fast plads i samlingen derhjemme.

Og hvem ved? Måske virker tikkeværket stadig. Jeg mangler bare lige en énkrone fra 1940'erne for at teste det. Det bliver ikke nemmere af, at der i det tiår blev slået ikke færre end tre forskellige danske énkroner.

Man indkaster mønter i toppen af uret - der skal bruges énkronestykker fra 1940'erne. Foto: Jesper Bech Pedersen
Bagsiden på det pågældende ur er en smule ramponeret. Måske efter et 'indrudsforsøg'? Foto: Jesper Bech Pedersen
Tegning: Nex
Journalist Jesper Bech Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce