Annonce
Aarhus

Ugens loppefund: Slitagen på den nye Flowerpot er til at leve med

De sjove Flowerpotlamper kan købes som nye eller som brugte. Ofte er det ældre lamper i retro-farver, der var populære i 60'erne og 70'erne, men som har vundet indpas i mange hjem. Foto: Flemming Krogh
To ældre, men intakte Flowerpot-lamper erstattede dem, der forsvandt under et indbrud.

AARHUS: En kop placeret oven på en tallerken. Ofte ligger der en enkel tanke bag det mest geniale design. Da Poul Henningsen udtænkte sin legendariske PH5 lampe for snart 100 år siden, tog han udgangspunkt i det enkle og funktionelle. Skærmene i hans lamper mindede om en flad tallerken med en kop inderst, så lampen både kunne sprede lys og samtidigt centrere lys ved et spisebord.

De enkle og funktionelle lamper fra PH inspirerede en anden dansk designer, Verner Panton. Som ansat hos PH i en periode i 50’erne blev Verner Panton inspireret af PHs design, men udviklede sine egne lamper, der ligesom PH består af flere dele, der bliver samlet til én lampe.

Flowerpot hedder Verner Pantons mest kendte model, som består af en under og en overdel.

Igennem 60’erne blev Flowerpot produceret i stort antal. Metallampen var udført i en solid kvalitet med emaljeret overflade. Ofte i orange, lilla, blå, gul eller andre af datidens stærke farver.

Igennem årene har jeg fundet flere af Verner Pantons lamper på loppemarkeder eller købt igennem den blå avis. Flowerpot er en af mine favoritter, og derfor blev jeg ærgerlig over, at to af vores orange modeller forsvandt under et tyveri sidste år.

Lamperne bliver stadigt produceret, men jeg sværger til de originale modeller, selvom de kan have skrammer eller små skavanker. Da vores forsikringsselskab vurderede de to Flowerpot-lamper til 1.200 kroner i værdi stykket, gik jeg på jagt efter to erstatninger.

I den blå avis fik jeg kontakt til en privat sælger, som havde to til salg. De kostede 600 kroner stykket, men samlet fik jeg dem til 800 kroner. Altså 400 kroner for én lampe. Begge lamper havde monteret stofledninger. Den ene i orange den anden i hvid. Jeg havde foretrukket at begge havde orange ledning, men indtil videre lever jeg med to forskellige ledninger.

Nu er de to Flowerpotlamper kommet op at hænge i gangen i vores hus igen. Den ene lampe er nærmest perfekt, den anden har slid på underkanten. Det generer mig nu ikke, at man kan se, lamperne har haft et liv. Bare de ikke er voldsomt medtagede. Desuden giver det en god fornemmelse i kroppen, når man kan købe genbrug i god kvalitet.

Verner Panton

Verner Panton var en dansk designer og en af de mest toneangivende designere i 1960-ernes i Europa.

Han arbejdede især med møbler og belysning, hvor han eksperimenterede med nye former og kraftige farver og udnyttende de seneste nye materialer og produktionsmetoder. Stål, plastik, og glasfiber var nogle af hans yndlingsmaterialer. Lampen Flowerpot tegnede han i 1968. Kilde: Wikioedia

illustration
Annonce
Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lørdagens coronatal: Trods mange vaccinerede fortsætter corona med at udfordre i Smilets By

AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Sport

Musah i exit på 100 meter: Blev hurtigt hylet ud af den

Alarm 112

Efter voldsomt uheld på Grenåvej: Politiet sigter bilist for spirituskørsel

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Opbakning til lærere og ledelse på Strandskolen: De unge har ikke lært hjemmefra at opføre sig ordentligt

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

Østjylland

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Aarhus

De har ventet og ventet og ventet - men nu lysner det: Efter 13 måneders corona-lukning genåbner populært bagagerumsmarked

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Debat

Undskyld, jeg tog så grueligt fejl: Det viste sig at være den bedste beslutning for Aarhus i 1000 år

Annonce