Annonce
Aarhus

Ugens wiki: Stadsingeniørens Kontor forandrede byen

Stadsingeniørens Kontor spillede en vigtig rolle i etableringen af Brabrandstien i 1950’erne, og i samlingen kan man se billeder af anlægsarbejdet fra både Stautrup, Brabrand og her ved Søren Frichs Vej. Til venstre i billedet ses Frichs Fabrikker. Billedet er fra 1957, og etapen var noget af det sidste, der stod færdigt. Foto: Stadsingeniørens Kontor, 1957, Aarhus Stadsarkiv.
Annonce

Aarhus: Blandt stadsarkivets mange arkivalier finder vi også Stadsingeniørens arkiv.

Aarhus fik den første stadsingeniør i 1876 til at tage sig af vandværk, brolægning, vejvæsen, belysningsvæsen, byens udvidelse og bebyggelse, hovedvandløb og kasernebygninger med mere.

Arkivet er en sand guldgrube, når det kommer til studier i byens udvikling. I arkivet ligger tusindvis af fotografier, der dokumenterer kontorets arbejde rundt i byen. Store dele af denne billedsamling er digitaliseret og kan ses online på AarhusArkivet.dk.

I dag kan du her i avisen se et lille udpluk fra arkivets spændende billedsamling.

Blandt Stadsingeniørens Kontors mange opgaver har også været at sikre byens kyster. I arkivet findes billeder fra regulering af parallelværk, bygning af høfder og sikring af skrænter – som her ved Varna, hvor arbejdere er ved at sikre skrænten fra nedskridning. Foto: Stadsingeniørens Kontor, 1942, Aarhus Stadsarkiv.
I Stadsingeniørens Kontors arkiv findes der også mange billeder fra byggeprojekter på Aarhus Idrætspark. Der er blandt andet billeder af etablering af tribuner og som her, hvor gulvet i den gamle stadionhal er ved at blive omlagt. Dateringen er usikker, men det er fra efter 1926. Foto: Stadsingeniørens Kontor, Aarhus Stadsarkiv.
Jydsk Væddeløbsbane blev indviet i 1924, og allerede i 1930’erne gennemgik banen store ombygninger. Stadsingeniørens Kontor stod for store dele af arbejdet, der blandt andet bestod i at udjævne en niveauforskel på ni til fire meter. Det manuelle arbejde blev udført af arbejdsløse unge som en del af et statsfinansieret projekt, der skulle få gang i beskæftigelsen i 1930’ernes krisetid. Foto: Stadsingeniørens Kontor, ca. 1936, Aarhus Stadsarkiv.
Et projekt, der gennem mange år gav kontoret rigeligt med arbejde, var overdækningen af åen. Arbejdet blev påbegyndt ved Christiansbro ved Grønnegade i 1932, og i 1940 var åen overdækket helt ned til Dynkarken. På billedet, der er taget fra Skt. Clemens Bro hen mod Immervad og Magasin, ses det påbegyndte arbejde på denne strækning i 1933. Foto: Stadsingeniørens Kontor, 1933, Aarhus Stadsarkiv.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Fire elever ramt af corona: Var netop kommet hjem fra studietur til Polen

Annonce