Annonce
Aarhus

Ugler kommer Aarhus til undsætning: Skal hjælpe århusianerne af med rotteplage

Modsat de fleste mennesker, så elsker ugler rotter. De er nemlig en del af uglernes naturlige føde. Nu håber Aarhus Kommune, at uglekasser kan tiltrække flere bevingede rottefjernere. Foto: Iris/Ritzau Scanpix

Aarhus Kommune satser nu på, at ugler kan være med til at mindske problemet med rotter i Smilets By. 30 nye redekasser skal tiltrække luftens jægere og gøre livet surt for rotter.

AARHUS: Der bliver kravlet højt op i træerne i denne uge, når 30 uglekasser bliver hængt op på udvalgte steder i Aarhus.

Kasserne skal tiltrække flere ugler, og håbet er, at de kan indgå som en del af forebyggelsen mod rotter.

En plage, der de seneste år har hjemsøgt Aarhus.

Opsætningen sker i samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening, der også står for det strabadserende arbejde med at placere kasserne i træerne.

Om alt går vel, vil de - altså uglekasserne - tiltrække flere af luftens helte, som så helt af sig selv vil tynde ud i bestanden af rotter.

- Hvis uglerne lever op til deres ry som gode rottefangere, kan de blive et godt, miljørigtigt supplement til den øvrige forebyggelse af rotter i Aarhus Kommune, siger afdelingschef i Teknik og Miljø, Anders Maltha Rasmussen.

Annonce

Indsamler gylp

Uglekasserne sættes op på udvalgte steder i kommunen. Blandt andet i parker, på kirkegårde og i skove.

- Vi har indgået et godt samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening, der de kommende år vil holde øje med kasserne og deres beboere, siger Anders Maltha Rasmussen.

Henning Ettrup fra Dansk Ornitologisk Forening er med ude at sætte kasserne op i denne uge. Han har været med til at vælge de træer, kasserne skal monteres på, og han skal også være med i det opfølgende arbejde.

- Vi vil selvfølgelig holde øje med, om der flytter ugler i kasserne. Derudover vil vi indsamle uglegylp for at se, om der er rotteknogler i det. På den måde får vi et bedre billede af, hvor ivrige rottejægere de er, siger Henning Ettrup, der også håber, man kan ringmærke de unger, uglerne får.

- Så vil vi også følge dem og se, om de bliver i området.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce