AARHUS: Mødestedet er aftalt af praktiske grunde, men når man træffer de tre gæve gutter i Bogfinkevej, virker det ganske naturligt at sidde på de rå pallemøbler ved Street Food tæt ved rutebilsstationen.
På et område hvor unge og ældre, mænd og kvinder mødes. I et meget folkeligt miljø.
Netop det folkelige og uhøjtidelige er ord, der karakteriserer Bogfinkevejs musikalske univers.
To blev til tre
Historien om de tre unge musikere, begynder i et kollektiv i en boligblok i Aarhus V. Ikke overraskende på Bogfinkevej.
- Laurits Gad sad med sin akustiske guitar på sit værelse og jammede, imens jeg rappede henover med nogle ord, som nærmest kom af sig selv. Det blev starten på numrene, husker Mads Horsdal.
Søren Karim kom også jævnligt forbi stedet. Han havde erfaring som rapper fra andre sammenhænge. Som den rutinerede rapper af de tre faldt han hurtigt ind i fælleskabet, og ‘bogfinkerne' fik snart brygget nogle tekster og melodier sammen.
Titler som ’Solen skinner altid på den anden side af skyerne’ og ’Livet går op og ned’ fik liv i Bogfinkevejs musikalske hverdagspoesi. Med rappe replikker og fængende melodier fik de snart opmærksomhed på de sociale medier.
- Især sangen Smilets By gav pludselig stor opmærksomhed. Teksten er en hyldest til Aarhus. Vi lavede den til en kammerat, der rejste til København. Vi ville jo gerne have, at han huskede byen, at han huskede os. Han er faktisk rejst tilbage til det østjyske igen, fortæller Søren Karim.
Hjælp fra Wafande
På én uge fik sangen Smilets By 800 ’likes’ på Facebook. Det overraskede de tre rappere. Det var også ad den vej, at sangeren Wafande fik lyttet til Bogfinkevej. Snart fik de tre unge århusianere hjælp af Wafande til at finde ind til den danske musikscene.
- Wafande har været en stor hjælp og har åbnet nogle døre. Han lærte os også en masse tricks, som vi kan bruge, når vi optræder.
Hvad det konkret betyder, er de tre kammerater ikke meget for at afsløre. Men det handler om måden at inddrage publikum på.
At det fungerer for Bogfinkevej, er man ikke i tvivl om, når man oplever dem live. De har spillet flere gange for deres venner og andre lokale i Aarhus på mindre spillesteder, hvor festen hurtigt opstår i hele lokalet. Det kan bestemt anbefales.
Øvede med TV-2
Har man løst billet til åbningskoncerten torsdag aften, vil det være dumt ikke at komme tidligt, så man kan nå at opleve de tre musikeres indlevende optræden.
Musikken er svær at sætte i bås. Rap er naturligvis et bærende element, men ’uhøjtidelig pop’ ja sågar Swing-jazz er ord, der er blevet brugt om sangene. Numrene rammer bredt og appellerer til noget folkeligt.
Ikke sært, at Bogfinkevej er valgt til at varme op for TV-2, som i den grad er et af landets mest folkekære orkestre.
En ekstra krølle på dén forbindelse er Bogfinkevejs tilknytning til Steffen Brandt og de andre medlemmer i TV-2.
- Steffen Brandt skrev en mail til os på et tidspunkt. Han havde hørt sangen Iben Hjejle og havde taget den med i TV2’s øvelokale i Aarhus. Nu ville han høre, om Bogfinkevej ville komme forbi og spille den sammen med TV2. Det ville vi naturligvis gerne, fortæller Laurits Gad.
Oplevelsen skabte kontakten og den endte med, at de tre ’Bogfinker’ kom med ud på landevejen på turne med TV-2. Her fik de lov til at spille Iben Hjejle og andre af deres egne numre foran tusindvis af musikglade gæster.