Annonce
Aarhus

Uhyggelige stigninger i smittetallet i Aarhus: Ny corona-nedlukning truer

Kæmpestore fodboldfester er en del af forklaringen på, at der i øjeblikket findes mange nye corona-tilfælde i Aarhus. Sogne trues af nedlukninger, og det samlede billede for hele Aarhus Kommune ser også dystert ud. Fotos: Henning Bagger, Annelene Petersen, Thomas Nedergaard Rasmussen
Mandag nåede myndighedernes registreringer af nye corona-tilfælde i Aarhus det højeste niveau siden begyndelsen af januar. I 2020 bød juli også på en markant vækst i den lokale coronasmitte, og det endte med stramme restriktioner. Hvad sker der nu?

AARHUS: Markante stigninger i smittetallene og sogne i fare for at lukke ned.

Sådan er den aktuelle corona-situation i Aarhus, som over de seneste dage har oplevet en alarmerende udvikling i de daglige smitte-opgørelser.

Dermed minder situationen umiddelbart om sidste sommer, da Aarhus blev ramt af særlige restriktioner for at bremse en bølge af coronasmitte.

Annonce

Ifølge Christian Wejse, epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital, er der grund til at være på vagt. Men han peger samtidig på en vigtig faktor, der skal regnes med i den tilspidsede corona-situation.

- I forhold til sidste år er der den vigtige, grundlæggende forskel, at det stigende antal smittetilfælde ikke medfører væsentlig vækst i antallet af indlagte med Covid-19. Det har vaccinen æren for. Men det vil stadig være en mulighed for, at en stor smittespredning kan medføre nedlukninger af sogne eller hele kommuner, understreger Christian Wejse.

Kedelig topplacering

Ved indgangen til sommeren 2020 var der ro på corona-situationen i Aarhus.

Men det ændrede sig i løbet af sensommeren, og i begyndelsen af august sidste år indførte kommunen og Styrelsen for Patientsikkerhed en stribe initiativer for at dæmme op for smitten.

Det gjaldt blandt andet test af plejepersonale og sundhedspersonale, besøgsrestriktioner, krav om brug af mundbind i forbindelse med kollektiv transport, opfordring til at undgå offentlig transport og opfordring til hjemmearbejde i videst muligt omfang.

For et år siden steg corona-smittetallene i Aarhus, og det endte med en delvis nedlukning. Aktuelt er smittetallene også på himmelfart, men ifølge Christian Wejse, epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital, er der forskelle på situationen nu og sidste år. Foto: Jens Thaysen

I øjeblikket registreres der stadig flere coronasmittede Aarhus-borgere.

Mandag kulminerede den triste udvikling, da seruminstituttets opgørelse for de seneste 24 timer fortalte om 140 nye corona-tilfælde i Aarhus Kommune. Tallet har ikke været så højt siden 9. januar i år.

Dermed har Aarhus Kommune det tredje højeste incidenstal i landet. I løbet af de seneste 7 dage er der fundet 560 nye tilfælde af coronasmitte i landets næststørste by, og incidenstallet for registrerede smittede per 100.000 indbyggere var mandag på 159,4.

Ved et incidenstal på 300 skal en kommune lukke ned og indføre restriktioner.

Annonce

En løbende vurdering

Myndighederne kan også lukke sogne med stor spredning af coronavirus blandt borgerne.

I Aarhus Kommune truer den slags lokale nedlukninger flere sogne.

Kriterier for nedlukning

Kommuner skal nedlukke, hvis disse to kriterier er opfyldt:

  • Der er 300 eller flere smittede pr. 100.000 borgere i kommunen.
  • Der er 20 eller flere smittetilfælde i alt de sidste syv dage.

Sogne skal nedlukke, hvis disse tre kriterier er opfyldt:

  • Der er mere end 600 smittede pr. 100.000 borgere
  • Der er 20 eller flere smittetilfælde i alt de sidste syv dage
  • Positivprocenten er på 3 procent eller mere.

Værst er det i Ølsted Sogn, der aktuelt opfylder to af tre kriterier for en nedlukning. Men også Vor Frue Sogn og Aarhus Domsogn oplever stor smittespredning med især mange nye registreringer af borgere med coronasmitte.


Når det er sagt, så vurderer Aarhus Kommune i tæt samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed løbende på, om indsatsen, anbefalingerne og restriktionerne, der orkestreres fra de statslige myndigheder, skal understøttes lokalt.

Peter Pedersen, Aarhus Kommune


Aarhus Kommune følger nøje med i smittetallene. Ifølge kommunen sker udviklingen i coronasmitte grundlæggende som en forventelig konsekvens af de lempede restriktioner.

- Når det er sagt, så vurderer Aarhus Kommune i tæt samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed løbende på, om indsatsen, anbefalingerne og restriktionerne, der orkestreres fra de statslige myndigheder, skal understøttes lokalt. På baggrund af de stigende smittetal iværksatte Styrelsen for Patientsikkerhed i den forgangne weekend en test-kampagne, og Styrelsens ’blå veste’ vil også være at finde i bybilledet i den kommende weekend, forklarer økonomidirektør Peter Pedersen, Aarhus Kommune.

Annonce

Kampagne til de unge

Ifølge kommunen er coronasmitten koncentreret i midtbyen og blandt ikke-vaccinerede unge.

Styrelsen for Patientsikkerhed har peget på, at de seneste ugers store fodboldfester og studentergilder medvirker til at skabe smittetallenes kedelige udvikling.

Aarhus Kommune understreger, at en stor andel af befolkningen nu er vaccineret første eller anden gang. Det gælder i særdeleshed de sårbare ældre.

Der var stille i Bruuns Galleri i Aarhus under de tidligere corona-nedlukninger. Lige nu stiger smittetallene i Aarhus markant, og myndighederne følger situationen tæt. Foto: Mikkel Berg Pedersen

- Og vi har med glæde noteret os, at Region Midtjylland nu har inviteret samtlige borgere i målgrupperne 1-10 i den oprindelige vaccinationskalender til vaccination. Vi vil dermed få færre alvorlige sygdomsforløb og indlæggelser, vurderer Peter Pedersen.

I denne måned målretter Aarhus Kommune en kampagne på sociale medier til de unge, som opfordres til at lade sig teste og overholde de gode råd.

- Derudover har Aarhus Kommune ikke på nuværende tidspunkt planlagt aktiviteter, men vi følger selvsagt situationen meget nøje, og drøfter løbende med sundhedsmyndighederne, hvilke tiltag der eventuelt skal iværksættes, fortæller Peter Pedersen.

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Spildevand i havnebassin: - Vandkvaliteten er på et niveau, hvor jeg ikke vil anbefale, man bader

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

Alarm 112

Tre personer kæntret i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen er sejlet til undsætning

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Midttrafik skal fjerne billetsnyderiet

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

OL

Mens du sov: Håndboldherrer snupper ny storsejr i morgenseance ved OL

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Annonce