Annonce
Østjylland

Ukrainske Viktorias far kæmper ved fronten, og hun passer grise i Danmark: Dagens højdepunkt er, når far viser livstegn på Messenger

Viktoria er i daglig kontakt med sin far, som er soldat i den ukrainske hær. Går der en dag uden bare et "ok", er hun ved at gå ud af sit gode skind. Foto: Morten Pape
Efter fire år i Danmark med fast arbejde og en dansk kæreste er Viktoria Vorobiova sikker på, at hendes fremtid ligger som fodermester i Danmark. Men siden russernes invasion af hjemlandet har hun haft behov for daglig kontakt med familien. Og vreden mod de russiske soldater fylder mere og mere.

FILLERUP: Jeg har lyttet til mine forældre og er blevet i Danmark, fordi jeg alligevel ikke kan gøre en forskel i Ukraine. Men får jeg lyst, så rejser jeg hjem - uanset, hvad de siger. Sådan er det bare.

Det er en tydelig bevæget Viktoria Vorobiova, der sidder i køkkenet på gården Lyngbyseje, en af I/S Favrgårds fire ejendomme udenfor Odder. De ansattes fælles frokost er netop slut, men før den 29-årige fodermester igen smutter ud til grisene, skal hun lige tjekke sin telefon: Har hendes far skrevet ok på Messenger, eller bliver det en af de dage, hvor hun skal gå og vente på det daglige livstegn fra ham?

- På et tidspunkt hørte jeg ikke fra ham i tre dage, og da var jeg ved at gå helt i sort. Så er det virkeligt svært at koncentrere sig om sit arbejde. Men jeg forsøger, og gudskelov har Ole sagt, at vi gerne må tjekke telefoner i arbejdstiden, fortæller Viktoria Vorobiova, der har to ukrainske kolleger på Favrgård I/S.

Annonce
Dagens frokost indtages på Lyngbyseje, en af de fire gårde, som hører under I/S Favrgård. Her får Viktoria Vorobiova sig en snak med nogle af kollegerne om situationen i Ukraine. Foto: Morten Pape

Med Ole henviser hun til Ole Lyngby, en af hendes to arbejdsgivere.

Opvokset tæt på grænsen

I dag har faren givet lyd fra sig, men alene det at skulle fortælle om den daglige frygt, får en tåre frem i øjenkrogen på Viktoria Vorobiova, der kommer fra Nedryhailiv, en lille by i Sumy-regionen i det nordøstligste Ukraine. Selv om landsbyen ligger kun 150 km fra grænsen til Rusland, har befolkningen her ikke været udsat for direkte angreb, men indbyggerne har hørt bomber og set russiske kolonner køre mod vest.

Og fordi faren lige nu er artillerisoldat 1000 km sydpå, har familien konstant krigen meget tæt inde på kroppen.

Viktoria Vorobiova med familien, som også omfatter lillebroderen, der snart fylder 18 år. For at beskytte familien har avisen valgt at gøre faderens ansigt ukendeligt. Han er lige nu soldat ved fronten. Privatfoto

- Faktisk meldte min far sig til militæret for to år siden. Jeg har ikke talt med ham om det, men jeg tror, at han gjorde det, fordi han fornemmede, at russerne virkede mere og mere aggressive. Men om han vidste, at han to år senere skulle kæmpe ved fronten i en så grusom krig, det ved jeg ikke. Han er trods alt 54 år. Uanset hvad får du ham aldrig til at indrømme, hvis han har fortrudt det, siger Viktoria Vorobiova, der har en lillebror, som om kort tid fylder 18. Han bor stadig hjemme hos moren, men alene tanken om, at han vil blive indkaldt, giver Victoria kuldegysninger.

- Det må bare ikke ske, siger hun.

Annonce

Indestængt vrede

Midt i alle bekymringerne føler Viktoria Vorobiova også en vrede mod de russiske soldater. En vrede, som hun ikke anede, hun havde.

Skal man lede efter bare en lille flig af noget godt, så er det, at krigen derhjemme har lært mig, hvor glade vi skal være for den stabilitet, der er i Danmark.

Viktoria Vorobiova

- Indtil 24. februar, da russerne angreb Ukraine, var jeg en forholdsvis bekymringsløs pige, der havde læst hydrologi og agrikultur på et universitet i Ukraine, og som i 2018 flyttede til Danmark for først at arbejde på Sjælland og siden 2020 på I/S Favrgård. Som studerende boede jeg et sted, hvor der også var mange russere, men da gik det nogenlunde med at kommunikere med dem. Nu har jeg det sværere med russere, fordi jeg dagligt hører historier om, hvordan russiske soldater behandler civilbefolkningen: De voldtager kvinder, henretter folk i flæng og laver masser af andre grusomheder. Det påvirker mig efterhånden så meget, at jeg har taget kontakt til en ukrainsk psykolog, som hjælper mig med at bearbejde min nye hverdag. Det hjælper, men helt ærligt så har jeg al ret til at hade de russiske soldater, så længe de opfører sig, som de gør, siger Viktoria Vorobiova og fortsætter:

- Jeg bliver i Danmark, fordi jeg har min fremtid her, og for resten huser jeg lige nu en ukrainsk mor og hendes baby i min lejlighed i Odder.

- Skal man lede efter bare en lille flig af noget godt, så er det, at krigen derhjemme har lært mig, hvor glade vi skal være for den stabilitet, der er i Danmark.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Aarhus For abonnenter

Her er ugens nyheder om navne i erhvervslivets top

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce