Annonce
Østjylland

Uldum Mølle er vingeskudt: Ene vinge ramt af råd og skal tages ned

Skoventreprenør Gert Bruntse tog torsdag formiddag sammen med møllefrivillig Henry Jensen plads i liften for at pille samtlige 76 klapper af vingerne for at lette trykket på den rådne vinge. Foto: Ingrid Trier
Selvom det kun er 10 år siden, Uldum Mølle fik nye vinger, er den ene tværgående vinge ramt så kraftigt af råd, at den skal pilles ned hurtigst muligt.

Uldum: Torsdag formiddag mistede Uldum en del af sit særkende, da lokale håndværkere og frivillige begyndte arbejdet med at pille vingerne af byens mølle.

Årsagen er, at den ene gennemgående vinge har vist sig at være angrebet af råd i så stort omfang, at den risikerer at brække og styrte ned.


Annonce

Vi skal nå det, inden der kommer efterårsstorme, og vi risikerer, at vingen knækker. Sådan en vinge er 23 meter lang og kan gøre meget skade,

Jacob Hanquist


Råddenskabet blev opdaget helt tilfældigt, da en møllebygger i begyndelsen af august måned kom til Uldum for at kigge på en mindre skade på møllens hat.

- Da, han alligevel var her, gik han det hele efter og konstaterede, at den ene vinge til vores store overraskelse næsten var rådnet helt over, fortæller møller og museumsleder Jacob Hanquist.

Skulle holde 20 år endnu

Vingens tilstand undrede både møllebyggeren og Jacob Hanquist, da vingerne ikke har mere end 10 år på bagen.

- De er lavet af douglasgran og burde kunne holde 30 år. Den anden vinge ser helt fin ud, så vi har ikke umiddelbart en forklaring på, hvorfor den ene er rådnet. Det firma, der i sin tid satte vingerne op, er lukket, men vi vil selvfølgelig prøve at blive klogere på årsagen, så det ikke sker igen, fortæller Jacob Hanquist.

Selvom kun den ene vinge er angrebet af råd, bliver begge vinger taget ned, da man benytter lejligheden til at male både klapper og vinger. Foto: Ingrid Trier

På grund af coronakrisen er der ikke meget tilbage på kistebunden hos Uldum Mølle, og derfor har det været nødvendigt at bede Hedensted Kommune om hjælp til udskiftning af vingen, der forventes at koste omkring 375.000 kroner.

Af dem har Hedensted Kommune fundet omkring 320.000 kroner til projektet.

- Vi kan jo ikke have en levende museumsmølle uden vinger, og som ikke arbejder, så vi var slet ikke i tvivl om, at vi var nødt til at give møllen en håndsrækning i den her uheldige situation, fortæller Liselotte Hillestrøm (S), formand for udvalget for Fritid og Fællesskab om beslutningen.

Annonce

Under tidspres

En håndsrækning, som er yderst kærkommen for møller Jacob Hanquist. Allerede torsdag formiddag, to dage efter politikernes beslutning om økonomisk tilskud, blev skoventreprenør Gert Bruntse tilkaldt for at hjælpe med at pille de i alt 76 klapper på vingerne ned, og dermed fjerne noget af vægten fra den ramte vinge.

Lige så snart, det kan lade sig gøre at få en større kran til Uldum, bliver selve vingerne også pillet ned.

- Vi skal nå det, inden der kommer efterårsstorme, og vi risikerer, at vingen knækker. Sådan en vinge er 23 meter lang og kan gøre meget skade, konstaterer Jacob Hanquist, der har været i arkivet og tjekke, at sidste det skete i Uldum var i 1954 med store skader til følge.

Den 10. august 1954 knækkede den ene af Uldum Mølles vinger, hvilket gav store materielle skader på møllen. Den situation vil man meget gerne undgå at komme i igen. Arkivfoto: Uldum Mølle Museum

Han tør ikke sige, hvor hurtigt der kan laves en ny vinge til den 125 år gamle mølle i Uldum.

- Det bliver nok næppe i år, vi får en ny vinge. Et forsigtigt skøn er, at vi er tilbage på sporet igen næste sommer, konstaterer Jacob Hanquist.

Indtil da opretholdes møllens produktion af mel ved hjælp af møllens dieselmotor fra 1929.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-direktør får karantæne og bøde på 20.000 kr: 'Gav hånd med knyttet næve med hård kraft'

Danmark

Gratis færger og billig kollektiv transport: Minister vil gentage succesen fra sidste sommer

Østjylland

Tvangsnedlukning truer: Sogn nærmer sig den kritiske grænse

Annonce