Annonce
Debat

Ulige løn: Velkommen til kvindernes sidste arbejdsdag i 2020

"Ligesom seksuel chikane er et problem i andet end mediebranchen og finder sted i de fleste fag, er uligeløn også en udfordring i næsten alle fag herhjemme. Danmarks Statistik har i september udregnet løngabet mellem mænd og kvinder på baggrund af de konkrete, indberettede, udbetalte lønninger i 2019. Og ifølge Danmarks Statistik tjente kvinder i Danmark i 2019 gennemsnitligt 12,7 procent mindre end mænd", skriver Joan Brøgger og Søren Heisel. Arkivfoto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

DEBAT: Siden tv-vært Sofie Lindes opråb på Zulu Comedy Awards har vi herhjemme diskuteret seksuel chikane, så det brager og knirker. Men Sofie Linde havde også en anden historie, der ikke er blevet lige så meget debatteret: Nemlig lønforskellen mellem mænd og kvinder.

Fortalt i fin Sofie Linde-stil: Hun bad om lønforhøjelse, ville op på knap det halve af Blachman og kunne ikke engang få til "en lille jolle", selvom Blachman får til "en husbåd".

Ligesom seksuel chikane er et problem i andet end mediebranchen og finder sted i de fleste fag, er uligeløn også en udfordring i næsten alle fag herhjemme. Danmarks Statistik har i september udregnet løngabet mellem mænd og kvinder på baggrund af de konkrete, indberettede, udbetalte lønninger i 2019. Og ifølge Danmarks Statistik tjente kvinder i Danmark i 2019 gennemsnitligt 12,7 procent mindre end mænd.

Annonce

Det nationale forskningscenter for velfærd, VIVE, har i en nylig rapport kunnet forklare dele af løngabet ved den megen kønsopdeling, der er på arbejdsmarkedet. Men den forklaring forsvarer ikke den store lønforskel.


Vi arbejder på at bryde tabuet om løn og løndannelse ved at tale mere åbent om emnet.


Blot fordi en urimelighed kan forklares, er det ikke ensbetydende med, at den kan eller skal forsvares. Vi skylder fortsat os selv og hinanden at finde kernen i problemet, så vi kan bekæmpe den helt urimelige lønforskel.

For at skabe opmærksomhed på udfordringen er vi flere fagforbund, der med et glimt i øjet for 10. år markerer "Kvindernes sidste arbejdsdag". Dvs. den dag, kvinder kunne stoppe med at arbejde i 2020, hvis de havde samme timeløn som mænd. I år er det 16. november, men allerede nu kan du følge vores ligeløns-kampagne på Facebook (lønforskellen mellem mænd og kvinder svarer til, at kvinder arbejder gratis fra 16. november og året ud, red.).

Den 16. november markerer vi, at der - trods påstande om det modsatte – fortsat er uligeløn i Danmark, selv om det er blevet lidt bedre de senere år. Vi skal fortsætte arbejdet med at sikre ligeløn, fordi vi gerne vil have reel ligestilling herhjemme.

I 3F arbejder vi for at åbne det kønsopdelte arbejdsmarked og skabe en mere lige kønsfordeling på tværs af fag. Det vil medvirke til ligeløn. Vi arbejder på at bryde tabuet om løn og løndannelse ved at tale mere åbent om emnet. Det gælder både i pauserummet, på dialogmøder og ved spisebordet.

Et andet vigtigt skridt til åbenhed og gennemsigtighed er gode kønsopdelte lønstatistikker, der på de enkelte arbejdspladser kan vise faktiske brugbare tal, som drøftelser kan ske på baggrund af. Her bør regeringen skabe bedre rammebetingelser for tillidsrepræsentanterne.

Vi vil derfor afslutte med opfordring til politisk handling: Rul ligelønsloven tilbage til før Løkke-tidens forringelser, så Danmarks Statistik igen udarbejder kønsopdelte lønstatistikker for virksomheder med 10 eller flere ansatte.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Årets webshop 2021: Eventyret startede omkring et bål for 25 år siden

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Sport

Den magiske målmand stod i vejen: Brabrand smider Hobro ud af pokalturneringen efter straffe

Alarm 112

83-årig mand savnet: Sidst set på Samsø

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Hvad nu, Venstre: Ahlers exit er en katastrofe

Alarm 112

Tidligere drabsdømt fængslet efter røveri: Blev tacklet og lagt i armlås af teenagesøn

Sport

Mens du sov: Kajak-Emma klar til semifinale, dansk bryde-nedtur og ny verdensrekord

Aarhus

Strejkende sygeplejersker:  ... det er Christiansborg, der skal løse problemet med ligeløn

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Alarm 112

'Rød alarm': Brand i køkken medførte evakuering af Bruuns Galleri

Annonce