Annonce
Debat

Ulighed i sundhed: Vi forskelsbehandler i ældreplejen

"Prisforskellene udhuler i praksis det frie valg, som borgerne efter lovgivningen har krav på", skriver Carl Aksel Kragh Sørensen. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

DEBAT: Dansk Industri og Dansk Erhverv, der er de private ældrepleje-leverandørers organisationer, fortæller samstemmende, at der er brug for initiativer, der sætter fokus på de private leverandørers afregningspriser i form af en systematisk afprøvning af kommunernes forskellige behandling af de private leverandører.

I Region Midt svinger den godtgjorte timepris fra 350 kroner i Aarhus Kommune til 476 kroner i Ikast-Brande Kommune. Således er det ikke gennemskueligt, hvorfor denne store forskel praktiseres. Vil man med lave timepriser presse de private ud af markedet?

Der er ingen klageinstans. Det er blot: "Bliv ved eller forsvind eller bliv væk fra markedet". Det skaber utryghed hos både borgere og pårørende, som er borgernes nærmeste rådgiver.

Annonce

Folketinget er ved at få øjnene op for disse forskelle. Kommunerne skal selvfølgelig kalkulere med usikkerheden, der ligger i, at hvis firmaet går konkurs, skal kommunen tage over fra time til time. Men det forhold fjerner ikke usikkerheden og gennemsigtigheden i konkurrenceforvridning.

Der opstår hele tiden områder, vi skal være opmærksomme på, og hvor private leverandører forskelsbehandles, og det er medvirkende til at skabe ulighed i sundhed.

En afprøvning eller en systematisk efterprøvning af afregningspriserne i et landsdækkende regi kunne foretages af en kontrolenhed i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Prisforskellene udhuler i praksis det frie valg, som borgerne efter lovgivningen har krav på.

Senest har Videnscenter for Værdig Ældrepleje med et rejsehold sat fokus på, hvordan værdighedspolitikken forvaltes i de forskellige kommuner for at sikre ensartetheden og gennemførelsen af værdighedspolitikkens intentioner. Det blev stadfæstet af Folketinget med et milliardtilskud til kommunerne i 2016.

Netop nu tales der om at genoprette 10-20 nye nærhospitaler eller behandlingssteder i vore mindre befolkede områder, fordi det er blevet for dyrt at fragte patienten fra udkantsdanmark til specialsygehuset i storbyen, f.eks. fra Nakskov til Rigshospitalet. Her kunne man passende også tage fokus på borgeres kontrolbesøg fra Grenaa til Viborg eller fra Lemvig til Gødstrup med hensyn til borgernes egenbetaling for transport.

Der opstår hele tiden områder, vi skal være opmærksomme på, og hvor private leverandører forskelsbehandles, og det er medvirkende til at skabe ulighed i sundhed.Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Mads var en af de første, der flyttede til Nye: - Ringede man efter en taxa, ringede de tilbage og var sure - ingen GPS kunne finde os

Norddjurs For abonnenter

Lige lovlig liberal: Østjysk LA-formand snød statskassen for 500.000 kroner

Sport

Aarhus United smed solid føring på få minutter: - Nu laver vi kun en lille overraskelse ved at tage et point

Alarm 112

32-årig motorcyklist mister livet på køreanlæg

Aarhus

Kendt fiskehandel får sur smiley for rengøring: - Det gør kraftedeme ondt

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

Debat

Nu går det løs på lygtepælene: Valgplakaterne skal op, og det skal være efter reglerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aarhus

Ugens corona-tal: Smitten stiger på landsplan, men Aarhus ligger stadig lavt

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Aarhus

Menneskelort flyder fortsat i Riis Skov: Nu vil kommunen sætte endnu større skilte op for at stoppe skovskidning

Annonce