Annonce
Debat

Ulighed og dårlig sundhed er en knude, vi skal løsne

"Helt fra fødslen er der eksempelvis systematiske forskelle på, hvem der fødes for tidligt og får de rette børnevacciner. I børnehaven er der ulighedsbestemte forskelle på de ressourcer, forældre har, når det kommer til madpakker, og andelen af overvægtige børn er markant højere blandt mindre velstående sociale grupper i samfundet. Den tendens vokser med ind i voksenlivet", skriver Lone Hindø og Jan Ravn Christensen. Tegning: Jens Nex
Annonce

DEBAT: Selvom vi i Danmark har et af verdens mest lige samfund, er der udsving og undtagelser – ofte i andre skikkelser end direkte i tegnebogen. Uligheden er nemlig især hårdtslående tydelig på sundhedsområdet.

Uligheden på sundhedsområdet er bred. Overvægt, psykiske sygdomme, stress og tandsundhed er blot nogle af de sundhedsområder, hvor uligheden laver store sprækker i det samlede billede. Det viser en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed.

Rapporten viser, at disse skel ofte har karakter af at være forudsætninger, som helt fra barnsben kan være svære at vriste fra sig. Det skyldes, at uligheden har det med at være selvforstærkende i en lige linje fra vugge til grav; helt i kontrast til vores fælles vision om, at livet skal bygges på et fundament af lige muligheder.

Helt fra fødslen er der eksempelvis systematiske forskelle på, hvem der fødes for tidligt og får de rette børnevacciner. I børnehaven er der ulighedsbestemte forskelle på de ressourcer, forældre har, når det kommer til madpakker, og andelen af overvægtige børn er markant højere blandt mindre velstående sociale grupper i samfundet. Den tendens vokser med ind i voksenlivet, hvor kortuddannede i langt højere grad er overvægtige.

Desværre er der også meget, der peger på, at de af vores medborgere med en kortere uddannelse, der derfor oftere har en løs og mere usikker tilknytning til arbejdsmarkedet, i højere grad hæmmes af stress og depressioner.


De muligheder skal derimod i endnu højere grad rettes mod de af vores medborgere, der har allermest brug for et solidt fundament for en mindre ulige og mere sund hverdag.


Skridt for skridt bliver sprækkerne større – og så store, at hele grupper i vores samfund falder ned imellem dem. Der findes ingen hurtige løsninger på sådan en udfordring, men behovet for politiske svar på udfordringerne er ikke desto mindre presserende. En del af medicinen mod uligheden i sundhed er selvsagt at sikre et højt velfærdsniveau i bred forstand – netop fordi uligheden ikke vokser ud af enkelte huller i velfærdssystemet, men af sprækker, der strækker sig over beskæftigelsespolitik, sundhedspolitik og uddannelsespolitik – for bare at nævne nogle af de mange væsentlige områder, hvorigennem uligheden spreder sit væsen.

Samtidig er det dog væsentligt at have blik for, at flere velfærdsressourcer ikke alene lapper sprækkerne, for ifølge den nylige rapport handler en stor del af problemet også om tilgængelighed og kontakten med sundhedsvæsenet. Derfor skal der være fokus på adgang og oplysning, for i virkeligheden handler uligheden i sundhed også til dels om, at det er meget sværere for bestemte grupper i samfundet at overskue og håndtere de livsstilsændringer og vejledninger, der kan være med til at give et løft ud af de dybe spor, som uligheden ellers skaber.

Ulighed og dårlig sundhed er en knude, vi skal løsne - for som det er nu, er de to ting alt for tæt forbundne.

Både på landsplan og lokalt her i Aarhus Kommune er det en vigtig, løbende opgave at sørge for, at muligheden for at håndtere relationen til sundhedsvæsenet og de redskaber, der følger med, ikke kun bliver frugtbare for dem, der i forvejen formår at hoppe over sprækkerne. De muligheder skal derimod i endnu højere grad rettes mod de af vores medborgere, der har allermest brug for et solidt fundament for en mindre ulige og mere sund hverdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-direktør kigger fremad efter tabet af sportschef: - Det er fint, det gør ondt - så er vi et godt sted

Alarm 112

Politi: 12-årig pige blev voldtaget i grønt område ved skole

Aarhus

Nu har over 6.000 århusianere haft corona: Den triste tendens fortsætter med 120 nye tilfælde det seneste døgn

Annonce