Annonce
Østjylland

Ulveekspert bekræfter: Fåreangreb ved Voldum var begået af ulv

Illustration: Jens Nex

En DNA-undersøgelse har nu fastslået, at det var en ulv, der natten til 22. december skambed eller dræbte fire får i en indhegning ved Voldum syd for Randers. Eksperter formoder, at det er Djurslandulven, der har været på strejf.

Annonce

Voldum: Der har efterhånden været en række ubekræftede observationer af ulv i det kronjyske. Men hvis nogen skulle have tvivlet på observatørernes evner til at genkende en ulv, så kan de godt pakke al tvivl væk igen.

En analyse af en spytprøve har nemlig vist, at det med sikkerhed var en ulv, der natten til 22. december angreb en flok får i en indhegning ved Voldum. Et angreb, der endte med et får, som var dræbt på stedet, et får, der måtte aflives, og op mod fire får, der var blevet bidt.

- En af Naturstyrelsens ulvekonsulenter tog ud og besigtigede angrebet, og i den forbindelse blev der taget spytprøver, fordi bidmønstrene viste tegn på, at det kunne være en ulv, der havde lavet dem. Og det har så vist sig at være tilfældet, siger Forsknings- og samlingschef Kent Olsen fra Naturhistorisk Museum Aarhus.

Det er nu bekræftet med dna-spor, at der har været en ulv på rov i Kronjylland. Arkivfoto: Lars Rasborg/Ritzau Scanpix
Annonce

Flere har set ulv i området

Konklusionen om, at fåreangrebet i Voldum var begået af ulv, er med til at understøtte en række ubekræftede ulveobservationer, som er blevet gjort i Favrskov Kommune i løbet af december og indtil midten af januar.

For bare en uges tid siden kunne avisen her eksempelvis fortælle om jægeren Kurt Kristensen, der 5. januar havde set en ulv på ganske kort afstand under en drivjagt nær Vissing. Herudover har der blandt andet også været set ulv ved Haurum.

- Vi har i den seneste tid hørt om en række ulveobservationer i og omkring motorvejsområdet, og der er helt sikkert hold i nogle af de observationer. Derfor hører vi også gerne fra andre, der måtte have set ulv eller spor efter ulv i lokalområdet, siger Kent Olsen.

Annonce

Bedste gæt er Djurslandulven

Det er endnu uvist, om ulven, der har huseret i området syd og sydvest for Randers, er en og samme ulv som den, der formodes at have holdt til på Djursland siden sidste sommer.

For selvom man har DNA fra ulven i Voldum, så er det trods en ihærdig indsats endnu ikke lykkedes at komme i besiddelse af DNA fra Djurslandulven. Og derfor kan de to ikke sammenlignes.

- Vi har ikke mulighed for at fastslå, om det er Djurslandulven, der har været på strejf i Kronjylland. Men det er vores klare formodning, siger Kent Olsen og forklarer, hvorfor man er nået frem til den konklusion:

- Det er på sin vis forventeligt, at Djurslandulven øger sin aktionsradius. Foråret og parringstiden er snart på vej, og eftersom der ikke er nogen hunulv på Djursland, er den nødt til at øge indsatsen for at finde en. Men det er ikke sandsynligt, at den kommer til at slå sig ned i Kronjylland.

Forskningschefen fortæller desuden, at Djurslandulven tilsyneladende er vendt tilbage til Norddjurs efter sit visit i Kronjylland. I hvert fald har man de seneste uger fået kvalificerede beretninger om en ulv, der set i den vestlige ende af Norddjurs.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce