Annonce
Østjylland

Ulykkelig hundeejer med advarsel: Livsfarlig parasit i omløb

Der er ikke plads til sjov og leg for hundehvalpen Hugo for tiden. Han er nemlig alvorligt syg. Privafoto
Dorte Bjerregaards hund Hugo er blevet smittet med hjertelungeorm. Nu advarer hun andre hundeejere.

Citathistorie: Hvis du er hundeejer og bor på Djursland eller har besøgt området omkring Hornslet, skal du i den kommende tid være ekstra opmærksom på din hunds adfærd. En dødelig parasit er nemlig i omløb.

Det fortæller Dorte Bjerregaard fra Hornslet, hvis otte måneder gamle corgi-hvalp Hugo har fået hjertelungeorm, som er en livsfarlig parasit.

- Det er ikke sjovt at se sin hund have det så dårligt. Der er faldet mange tårer, og man ved ikke, om han klarer den, siger hun til TV2 Østjylland.

Ud af det blå fik Hugo symptomer på hjertelungeorm søndag morgen. I første omgang troede ejeren dog, at den manglende appetit skyldtes noget helt andet.

- Hugo er blevet kønsmoden og troede egentlig bare, at han så var mere interesseret i tæver end mad. Men så fik han også pludselig blodsprængte øjne, fortæller Dorte Bjerregaard.

Hun tog kontakt til en lokal dyrlæge i Thorsager, der efter først at have behandlet Hugo for en diskusprolaps uden effekt ikke vidste, hvad hun skulle stille op. Så derfor tog Dorte Bjerregaard fat i Aarhus Dyrehospital, der klokken 2 i nat kunne overbringe den dårlige nyhed.

- Her har han så været indlagt, indtil nu hvor jeg har fået ham hjem. Corgi-hunde er nemlig ikke gode til at være asociale, så det fungerede ikke på hospitalet, siger ejeren og fortsætter:

- Så han bliver hjemmebehandlet med total ro, isolation, ingen leg og tre typer medicin.

En læge fra dyrehospitalet opfordrede samtidig Dorte Bjerregaard til at dele advarslen om hjertelungeorm i lokalsamfundet, så andre hundeejere er ekstra opmærksomme.

- De skal holde øje med, om deres hund ændrer adfærd. Det er bedre at få taget en blodprøve for meget end en for lidt, siger hun til Dorte Bjerregaard til TV2 Østjylland. Parasitten kan nemlig potentielt være dødelig. Og det er ikke altid let at opdage den.

- Mit bedste råd er, at hundeejere sætter sig ind i sygdommen og læser om den på nettet. Symptomerne kan være meget forskellige og kommer nærmest snigende, så den kan være svær at opdage. Opdages den ikke i tide, kan hunden i værste fald dø af parasitten, har dyrlæge og ansat hos Bayer A/S, der forsker i dyrs sundhed, Christina Kronborg, tidligere sagt til TV2 Østjylland.

Smittevejen for hjertelungeorm går fra ræve og andre hunde. Smittepresset er derfor størst, hvor mange hunde luftes på et relativt lille område, for eksempel i en hundepark, og hvor der også er er en tæt population af ræve.

Symptomerne på hjertelungeorm kan være mange. Oftest er de luftvejs-relaterede som hoste og træthed. og symptomerne ses mest hyppigt i efterårs- og vintermånederne, selvom hunden bliver smittet om sommeren.

- Men vi har set mange symptomer hos hunde, der har været smittet med sygdommen, så man skal gå til dyrlæge ved den mindste mistanke og få taget en blodprøve eller afføringsprøve, siger Christina Kronborg.

Hunden får så receptpligtig medicin mod hjertelungeorm, og hvis den fanges i tid, er det en forholdsvis simpel behandling.

- Sker det for sent, kan hunden få varige skader på lungerne og i yderste tilfælde kollapse. Man ser dødsfald efter hjertelungeorm nu og da, fortæller dyrlægen.

Hugo plejer at være en legesyg og glad hund, men den har ændret adfærd på grund af parasitten. Privatfoto
Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Rebecca Matthews er et godt valg

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Debat

Det popsmarte fodgængerfelt i Mejlgade er blevet til bargæsternes dansegulv: Kommunen svigter både os og trafiksikkerheden

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er mildt og mageløst - men også med mangler

AGF

AGF-anfører holder hovedet højt trods måltørke: - Nej, nej, jeg er ikke ramt på selvtilliden

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Østjylland For abonnenter

Kendt restaurant lukker: Corona-nedgang og opsigelse af lejemål har fået ejerne til selv at indgive en konkursbegæring

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

AGF

Se højdepunkterne: AGF sendt ud i pokalmørket efter ny tandløs indsats

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Kultur For abonnenter

Ny stor dansk filmsatsning smider Karen og Robert ud af deres villa - de bor nemlig i en kopi af kendt dansk sangers barndomshjem

Annonce