Annonce
Rejser

Under regnbuen: Museet bliver et moderne forsamlingshus

Aros og Hay har i samarbejde indrettet det nye Aros Marked. Her står grundlægger af Hay, Rolf Hay, og museumsdirektør for Aros, Erlend G. Høyersten. Foto: Aros
Aros Marked åbner 11. juni, og med det lukker kunstmuseet i midten af Aarhus i højere grad byens liv ind. På museets marked kan man hænge ud, shoppe og drikke kaffe uden at betale entré. Samtidig udvider Aros sine åbningstider.

Man kan spise i restauranten, tage en pause på en fortovscafé, slappe af i loungen, arbejde i studieområdet eller shoppe design i den røde butik. Aros’ nye marked indeholder alle de elementer, som man ville kunne finde ved et hyggeligt gågade-torv. 11. juni åbner Aros Marked, som man kan besøge både med og uden billet til museet.

- Aros er mere end et kunstmuseum. Vi er en motor for det lokalsamfund, som vi er en del af. Jeg håber, at det nye Aros Marked bliver et inkluderende og imødekommende sted, hvor folk føler sig hjemme. Vi er nysgerrige på, hvordan vi kan bringe mennesker tættere sammen, og det er præcis derfor, Aros Marked nu bliver realiseret, siger Erlend G. Høyersten, museumsdirektør på Aros.

Det er designvirksomheden Hay, der har indrettet markedet, der er opdelt i fem zoner med hver sine stemninger og formål: orangeri, café, arbejds-/studieområde, butik og lounge. Hver zone er indrettet med Hays enkle, farverige design til at understøtte funktionen.

Aros Marked skal i sin enkelthed være et opholdsrum for gæster, uanset om det er i forbindelse med et besøg i udstillingen, eller om man gratis vil nyde markedet indefra. Besøgende vil også i fremtiden kunne opleve arrangementer på Aros Marked, ligesom de vil blive præsenteret for kunst i området. Selv kalder museet sit nye marked for et moderne forsamlingshus.

I fremtiden skal samlingsstedet i midten af Aarhus holde åbent længere tid – i hverdagene til klokken 21.

- Aros træder i 2019 ind i en ny æra, hvor vi realiserer drømmen om at være et socialt samlingssted. Aros Marked og ændrede åbningstider er konkrete forbedringer for vores gæster, som skal bidrage til et levende og socialt fælleskab på Aros både i dag- og aftentimerne, siger museumsdirektøren Erlend G. Høyersten.

De nye aftenåbningstider gælder fra tirsdag til fredag. Hele museet er åbent, så publikum har mulighed for at dykke ned i udstillingerne, handle i butikken, spise i Wine & Food og lege sig igennem Aros Public. Lørdag og søndag lukker museet fortsat klokken 17.00.

I juni, juli og august er der mandagsåbent til klokken 21.00. De nye åbningstider træder i kraft 11. juni, hvor markedet åbner.

Annonce
Det er designfirmaet Hay, der har indrettet Aros Marked. Her er arbejdsområdet, hvor man kan slå sig ned med sin laptop og drikke en kop kaffe. Illustration: Aros
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce