Annonce
Østjylland

12 unge mænd blev snuppet med stoffer: Politiet skriver flere og flere sager

Flere af de unge mænd, som blev taget med stoffer i Randers Midtby lørdag nat, blev snuppet på fersk gerning, mens de for eksempel var ved at sniffe kokain fra en mobiltelefon eller lignende. Det skriver Østjyllands politi i døgnrapporten. Foto: David Leth Williams /Ritzau Scanpix
De 12 unge mænd, som blev snuppet med stoffer lørdag nat i Randers Midtby, er en del af udviklingen på det seneste, hvor Østjyllands Politi skriver flere og flere sager. Michael Horsmark, ejer af Café 38, mener, at restauratørerne i byen gør, hvad de kan. Alkoholbevillingsnævnet er magtesløst.

Randers: Det var en del af en kedelig udvikling, da 12 unge mænd tog festugeafslutningen til ulovlige højder lørdag aften. Civilt politi sigtede 12 mænd mellem 17 og 26 år for brug af primært kokain.

- Vi skriver flere og flere sager, siger Kristian Harlev, leder af specialpatruljen hos Østjyllands Politi, som lørdag nat i civil beklædning afslørede de mange unge mænd med kokain eller cannabis.

Flere af dem blev taget på fersk gerning med næsen på telefonen. De fleste tog imod politiets sigtelse uden større ballade.

- Det første, de spørger om, er, om det kommer på straffeattesten, og hvad bøden vil være, fortæller Kristian Harlev.

Annonce

Det er meget bekymrende, hvis der er et voksende misbrug af stoffer blandt unge i Randers.

Formand for Bevillingsnævnet i Randers Kommune, Iben Sønderup (A).

3000 kroner eller mere i bøde

Er det første gang, personen bliver taget med kokain, koster det 3000 kroner i bøde. Først anden gang kommer det på straffeattesten, mens bøden vokser til 4500 kroner.

12 personer er lidt mere, end politiet normalt ser, men Kristian Harlev er bevidst om, at der var rigtig mange mennesker på gaden den nat. Politiet var netop mødt op i civil for at holde øje med narkokriminalitet, som de har et stort fokus på.

- Denne udvikling er også noget, vi vil tage op, næste gang vi holder møde med byens restauratørnetværk, fortæller han.

Michael Horsmark, uofficiel talsmand for nattelivet i Randers samt ejer af Café 38, er glad for, at politiet møder op og fanger narkotikamisbrugerne. Han forsikrer, at restauratørerne gør alt, hvad der er muligt for at spotte, anmelde og give karantæne til dem, der tager stoffer med i byen.

Han mener, at den primære årsag til væksten af narkotika-misbrug i nattelivet er de store nedskæringer i politiet.

- Hvis de har mere mandskab, står de meget stærkere efterforskningsmæssigt, vurderer Michael Horsmark.

"Meget bekymrende udvikling"

Formand for Bevillingsnævnet i Randers Kommune, Iben Sønderup (A), står også magtesløs i forhold til udviklingen.

- Men det er meget bekymrende, hvis der er et voksende misbrug af stoffer blandt unge i Randers, siger hun.

Hun understreger, at Bevillingsnævnet kun har bemyndigelse til at holde øje med alkoholudskænkning, åbningstider og restauratørernes markedsføring.

- Vi har ingen håndtag, vi kan dreje på. Det er også min opfattelse, at de fleste af denne type forseelser foregår udenfor barerne og natklubberne i det åbne rum, siger Iben Sønderup.

- Vi kan kun henvise til politiet, understreger hun.

Og politiet er da også på sagen.

- Vi prioriterer at være til stede ved alle større arrangementer og på andre tidspunkter, når der er mange mennesker i byen, siger Kristian Harlev.

Udover et stort fokus på civil tilstedeværelse, foretager politiet også mange ransagninger på baggrund af borgertip.

- I Randers er det vores indtryk, at borgerne i stor grad tager stofferne med hjemmefra, når de går i byen. Der er mere salg på gaderne i Aarhus, forklarer leder af specialpatruljen for narkokriminalitet, Kristian Harlev.

Michael Horsmark, som er uofficiel talsmand for restauratørerne i Randers natteliv, er ikke i tvivl. Restauratørerne gider ikke stofferne på deres barer. "Vi slår alle sammen hårdt ned med karantæne og politianmeldelser," siger han. Foto: Eva Maria Jørgensen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Favrskov

Terapihunde henter pris til Hammel

Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus For abonnenter

Kursskifte i Aarhus: 2.300 beboere på plejehjem kan få mulighed for privat rengøring

Annonce