Annonce
Østjylland

Undersøgelse af brand på efterskole er slut: Årsagen forbliver et mysterie

Brandfolk og køretøjer fra en lang række østjyske redningsstationer var i aktion ved storbranden på Rønde Efterskole. Det står nu klart, at branden næppe var påsat. Arkivfoto: Henrik Ask

Østjyllands Politi har ikke været i stand til finde årsagen til den omfattende brand på Rønde Efterskole. Men intet tyder på, at den var påsat. Eleverne er nu tilbage på skolen.

RØNDE: Den voldsomme brand på Rønde Efterskole var efter alt at dømme ikke påsat.

Det konkluderer Østjyllands Politi, der har afsluttet undersøgelserne af brandstedet i Rønde.

- Vi har ikke kunnet fastslå brandårsagen, da brandstedet er for ødelagt. Men der er ikke noget, der tyder på, at der ligger en kriminel handling bag. Vi er nu færdige med undersøgelserne, brandstedet er frigivet, og sagen afsluttes hos os, forklarer kommunikationsrådgiver Janni Lundager fra Østjyllands Politi.

Annonce

Det er ikke usædvanligt, at man ikke kan finde en brandårsag.

Janni Lundager, Østjyllands Politi
Rønde Efterskole er voldsomt skadet efter en brand for halvanden uge siden. Arkivfoto: Flemming Krogh

Store skader

Fredag 25. januar om aftenen udbrød der brand på Rønde Efterskole.

Ingen elever kom til skade ved branden, der hurtigt spredte sig til en stor del af skolens tagetage.

Brandfolk kæmpede i flere timer med flammerne, og ilden efterlod en bygning med såvel store brand- som vandskader.

- Det er ikke usædvanligt, at man ikke kan finde en brandårsag. Det afhænger helt af brandstedets beskaffenhed - meget kan være blevet ødelagt i forbindelse med slukningsarbejdet, som gør, at vores brandteknikere ikke har mulighed for at fastslå brandårsagen, fortæller Janni Lundager.

Pavilloner på plads

På Rønde Efterskole er eleverne nu samlet igen.

Efterskolen har opstillet pavilloner i to etager på skolens parkeringsplads, og eleverne kan dermed finde tilbage til hverdagen.

I øjeblikket arbejder efterskoleledelsen på at finde andre muligheder for parkering til gæster og forældre.

Ifølge Rønde Efterskoles hjemmeside er arbejdet med taksering, erstatning og drøftelserne om planer for genopbygning ved at blive lagt i tids- og handleplaner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Annonce