Annonce
Aarhus

Undersøgelse skal afdække sexisme i kultur- og fritidslivet i Aarhus

Der er omkring 1.000 foreninger i Aarhus inden for idræts- og kulturlivet. De rummer blandt mange for eksempel idrætsfolk, rollespillere, spejdere, ungdomspolitikere og andre kulturfolk. Nu vil rådmanden lave en undersøgelse blandt dem for at afdække omfanget af sexisme.
Tusinder af medlemmer, frivillige og ledere i de århusianske foreninger skal spørges, om de har oplevet sexisme eller sexchikane.

AARHUS: Omfanget af seksuel chikane og sexistisk kultur skal nu afdækkes i Aarhus i den måske største undersøgelse herhjemme af idrætsforeninger og kulturliv.

Rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus, Rabih Azad-Ahmad (R), har taget initiativ til sammen med de store interesseorganisationer i Aarhus: Idrætssamvirket, Århus Ungdommens Fællesråd, Kultursamvirket og Folkeoplysningsforbundet at igangsætte en undersøgelse.

- De, der har ansvaret, har også pligten til at handle, siger kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R), der er glad for den brede opbakning til at undersøge sexisme i de århusianske foreninger. Foto: Axel Schütt

- Sexisme har vist sig at være et problem i flere dele af vores samfund. Vi skal ikke acceptere sexisme, og derfor skal vi have problemerne frem i lyset, så vi kan gøre noget ved det. Det kan vi blandt andet gøre ved at undersøge, i hvilket omfang sexisme findes indenfor det område, som jeg har det politiske ansvar for. De, der har ansvaret, har også pligten til at handle. Jeg er derfor glad for, at jeg nu sammen med de store interesseorganisationer får sat fokus på dette vigtige emne, siger Rabih Azad-Ahmad.

Annonce

Foreninger går med

Siden tv-værten Sofie Linde, som vært for årets Zulu Comedy Galla, satte fokus på sexisme, er der kommet sager frem indenfor mange forskellige brancher. Rådmanden og de århusianske interesseorganisationer går derfor nu aktivt ind i arbejdet med at bekæmpe sexisme.

- Vores idrætsforeninger er kendt som gode og sunde fællesskaber, hvor alle er lige og bliver behandlet med respekt. Det rimer ikke på den sexisme, som for tiden afdækkes i flere brancher. Derfor er vi glade for at medvirke i en grundig undersøgelse af, hvordan det forholder sig i foreningerne, siger Jens Bundgaard, formand for Idrætssamvirket i Aarhus.


Det er vigtigt, at vi får kortlagt, om der er et problem i alle dele af kulturbranchen og så får handlet på det. Det vil kultursamvirket gerne hjælpe til med.

Elisabeth Wedderkopp, forkvinde i Kultursamvirket


Forkvinde for Kultursamvirket i Aarhus, Elisabeth Wedderkopp, glæder sig over, at omfanget af problemet med sexisme inden for kultur- og fritidslivet nu bliver afdækket:

- Indenfor teater- og filmbranchen har der været meget fokus på #MeToo og sexisme siden hele Harvey Weinstein-sagen begyndte at rulle for nogle år siden, og dermed gav det usagte en stemme. Det er vigtigt, at vi får kortlagt, om der er et problem i alle dele af kulturbranchen og så får handlet på det. Det vil kultursamvirket gerne hjælpe til med, siger hun.

Annonce

- Vi må sige fra

Formand for Folkeoplysningssamvirket Søren Peter Hansen, der til daglig er direktør for FOF Aarhus, understreger, at der er brug for en samfundsændring, og det derfor er vigtigt, at interesseorganisationerne arbejder sammen på tværs og i samarbejde med Aarhus Kommune.

- Vi vil ikke acceptere den sexistiske og krænkende adfærd, der er blevet beskrevet i medierne de seneste uger. Det skal vi som samfund sige fra over for, og vi skal ændre den kultur. Derfor er jeg glad for, at kommune, idræt, kultur- og foreningsliv står sammen om at afklare omfanget af problemet. Så står vi også sammen om at løse det, siger Søren Peter Hansen.

Der er nu nedsat en gruppe bestående af folk fra Kultur og Borgerservice og repræsentanter fra de fire interesseorganisationer, der skal mødes i denne uge og definere undersøgelsen.

Annonce

Over 1.000 foreninger

- Vi har registreret over 1.000 foreninger og folkeoplysningsforbund i Aarhus, så det er nok en af de mest omfattende undersøgelser nogensinde. Men nu skal vi først have afgrænset undersøgelsen og målgruppen nærmere og besluttet, hvordan vi henvender os til folk, siger presse- og kommunikationschef Michael Jaap fra Kultur og Borgerservice.

Det bliver det århusianske analysefirma Silverbullet Research, der kommer til at stå for undersøgelsen. Herfra skal partner og direktør Terje Vammen stå i spidsen for undersøgelsen:

-  Der bliver tale om en bred undersøgelse, hvor enhver deltagers svar vil være fuldkomment anonymt. Om det bliver i stikprøveform med 1.000 deltagere eller åben for alle, der vil deltage, er noget af det, vi skal have aftalt nærmere med arbejdsgruppen. Man vil godt kunne lave det som en større stikprøve og få et brugbart svar, siger Terje Vammen.

Det, der skal spørges om, er blandt andet hvordan medlemmer, frivillige og ledelser i de århusianske foreninger oplever tonen, og hvordan de selv behandles og behandler andre.

Endnu er man i den indledende fase, så der er ikke sat en tidsfrist på undersøgelsen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

50 år: Arbejdshest repræsenterede Danmark ved fem slutrunder

Aarhus

Århusianske bilister bumpede afsted: Tankstation i kæmpebrøler

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce