Annonce
Blog

Undervågning i Aarhus?

Det er ikke svært at genkalde sig Dansk Folkepartis lov-og-orden ordfører, Peter Skaarups, dybt bekymrede, ansvarlige ansigtsmaske, når han foran rullende kameraer skulle rose regeringens kamp for borgernes tryghed.

Sidste sommer holdt Østjyllands Politi møde med politikere fra Aarhus kommune. Konkret gjaldt det et begrundet ønske om skærpet overvågning på to specifikke lokaliteter i midtbyen:

Banegårdspladsen i Aarhus C, som er blandt det mest kriminalitetsbelastede område i Østjyllands Politikreds, især i form af lomme- og tasketyverier samt uroskabende adfærd. Åboulevarden i Aarhus, idet der er er en høj koncentration af diskoteker, barer og restauranter, hvilket gør den til en af de mest kriminalitetsbelastede gader i politikredsen.

I den anledning udtalte Frits Kjeldsen, stabschef i Østjyllands Politi, til TV2 Østjylland:

... der er hyppige forekomster af nogle borgernære kriminalitetsformer som vold og tyverier. Det vil gøre det nemmere at opklare kriminaliteten, og til en hvis udstrækning formoder vi, at visse gerningsmænd vil undlade at lave kriminalitet.

Politiet fik sine kameraer. Den hedengangne Løkke-regerings sidste finanslov sponsorerede 100 kameraer, der skulle fordeles over hele landet. Det er ikke svært at genkalde sig Dansk Folkepartis lov-og-orden ordfører, Peter Skaarups, dybt bekymrede, ansvarlige ansigtsmaske, når han foran rullende kameraer skulle rose regeringens kamp for borgernes tryghed. I øvrigt gælder argumentationen mærkeligt nok ikke for trafikken. Jo, måske Wild West Aarhus!

Der blev til 11 kameraer i Aarhus, og ud over Banegårdspladsen og Åboulevarden blev der afsat hele 5 til Klostertorvet, et af midtbyens notorisk ”livligste” mødesteder. Der er vistnok skiltet med ”Smil – du er på!”, alle steder. Er det så en succes, præventivt, opklaringsmæssigt, tryghedsskabende? Klostertorvets faste hængud´ere er antageligt ret indifferente og indisponerede i forhold til videoeksponering, men politiet har da haft mulighed for at følge det noget brogede tabernakel og gribe, før kalabalikken eskalerede. Mon ikke de forretningsdrivende i kvarteret bifalder det.

Men andre kritiserer med dybe panderynker, at George Orwells dystopiske 1984-samfund nærmer sig sin virkeliggørelse. De kræver kameraerne ned og den personlige frihed tilbage til folket. Det er nok lidt for sent, hvis ikke en analog revolution bryder ud og får destrueret de digitale lænker, alle danskere sidder fanget i. Det virker ærlig talt sekundært at bekymre sig om CCTV (på godt dansk: TV i et lukket kredsløb) på offentlige steder, medmindre man skulle have dårlige intentioner i forhold til sine medmennesker. Så snart den frihedselskende overvågningsbekæmper bevæger sig ind i en forretning, bybus, bank eller skole, er det for rullende kameraer (selv om de altså ikke ruller mere). Man kan så vælge bandemoden med Ray-Ban solbriller og oversize hætter, men den praksis hører vel under burkaloven.

Sammenlignet med fodsporene fra mobiltelefonen, computeren, betalingskortene og chippen i bilen virker de offentlige overvågningskameraer som et levn fra fortiden. Der er ikke mange algoritmer! Til gengæld kunne mere dækkende overvågning måske have hjulpet i flere sager som røverier af ure, mobiltelefoner, vold, hærværk og tyverier, begået på åben, århusiansk gade.

Overvågning er et mangehovedet uhyre. Når højrefløjen himler op om ”borgernes tryghed”, a.k.a vil have mere overvågning, påpeger eksperter, at samfundet aldrig har været mere sikkert for den enkelte. Hvad skal man lige tro? Aviserne? Inklusiv herværende er de jo proppet med alskens overgreb og lovbrud

Men i hvert fald kan vi fryde os over ikke at leve i en totalitær Stasi-stat. Altså den gammeldags med skæg, briller og skjulte mikrofoner. Den slags udstyr er vist ikke nødvendigt i 2019. hvor Facebook og CIA/NSA har fuldstændigt styr på vores færden. Det skilter de ikke med, så hvorfor bekymre sig om det?

Annonce
Hans-Henrik Christensen, cand.mag, løbeinstruktør, forfatter
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus

Endnu en vej lukket af regnen: Vandet står højt på Nymarksvej

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce