Annonce
Aarhus

Undgå madspild: Kom med dine æbler - og få cider i stedet

Æblerne bliver til lækker cider. Pr-foto
Århusiansk firma samler nedfaldsæbler og laver dem til lækker drik.
Annonce

AARHUS: Masser af æbler i vores haver bliver aldrig spist, og det vil en århusiansk virksomhed gøre noget ved. Haveæbler, der almindeligvis går til spilde, skal blive til lokal cider.

I omegnen af fem millioner kilo æbler rådner rundt omkring i de danske haver. Det svarer til 200 store lastbiler fyldt med spiseklare æbler. Derfor vil iværksættervirksomheden "DeliDrop" i samarbejde med ciderproducenten "Decideret Cider" starte indsamlingen af æbler fra århusianske haver.

"Decideret Cider" havde i 2019 stor succes med en lignende indsamling i København.


2020 er et supergodt æbleår, så målet er at indsamle minimum ét ton æbler i Aarhus.

Inge Müller, co-founder af "DeliDrop"


I Aarhus kan æblerne indleveres på tre forskellige adresser i perioden 5.-18. oktober. Til gengæld får haveejerne perlende æblecider retur.

- For mange haveejere er det ofte en sur pligt at plukke eller samle æbler op, og rigtig ofte går de bare til spilde. Danmark har måske verdens bedste æbler, og derfor har vi valgt at angribe madspildet med et både sjovt og bæredygtigt initiativ, som strækker sig ind i efterårsferien. 2020 er et supergodt æbleår, så målet er at indsamle minimum ét ton æbler i Aarhus, fortæller Inge Müller, co-founder af Aarhus-virksomheden DeliDrop.

Annonce

Lokalt og bæredygtigt

"DeliDrop" fokuserer på levering af produkter som frisk brød, øl, vin, sodavand og kaffe fra innovative, mindre, primært danske, bæredygtige producenter og leverandører. Samarbejdet mellem "DeliDrop" og "Decideret Cider" er derfor helt oplagt, da der er tale om et produkt, som er fremstillet med omtanke for miljøet.

Pluk æblerne eller tag dem, når de er faldet ned, og aflever dem til cider. Pr-foto

"Decideret Cider" fremstiller cider af æbler fra blandt andet fynske haver og Lilleø samt samarbejder med Michelin-restauranter, for eksempel Geranium.

- Vi kan kun få fat i en lille del af æblespildet, men vi håber, at vi kan inspirere til lignende projekter over hele landet. Vi håber i sidste ende at få hele Danmark med, siger Inge Müller fra "DeliDrop".

Sådan indleverer du dine æbler

  • Overskudsæblerne må gerne være grimme og have skurv, men de må ikke være rådne eller sprøjtede.
  • Æblerne skal leveres i kasser af pap eller træ – æbler i poser afvises.
  • For hver 20 kilo æbler kvitterer "DeliDrop" og "Decideret Cider" med en flaske ”Decideret Aarhusiansk” 75 cl produceret af de århusianske haveejeres æbler. Cideren udleveres til haveejerne omkring februar/marts  samme sted, som æblerne blev indleveret.
  • Du kan levere dine æbler 5.-18. oktober 2020 på tre forskellige adresser: Rishøjgård Farmshop, Mejlbyvej 136, Egå, Skafferiet, Jernbanegade 1, Hinnerup, samt Raa Aarhus, Badstuegade 17, Aarhus C.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Alkoholregler får Netto og Føtex til at lukke tidligere

Annonce