Annonce
Aarhus

Undren over letbanes omvej og transporttid: - En Aarhus-historie over alle grænser

- Det er helt Klods Hans, når rådmanden vil bygge en dyr anden etape af letbanen og derefter henviser til et regionaltog, fordi det viser sig, at rejsetiden bliver lang med letbanen, lyder kritikken fra Gert Bjerregaard (V).

Politikere vil kigge ekstra på linjeføringen af anden etape til Brabrand. Flere frygter, at forslaget til linje ikke løser mobilitetsproblemet.

AARHUS: Skal letbanens anden etape fra midtbyen til Brabrand først og fremmest løse et mobilitetsproblem for indfaldsvejene i Aarhus, eller skal den understøtte bydviklingen bl.a. i de socialt belastede bydele, Gellerup og Bispehaven? Og hvilken betydning har transporttiden?

Det er en debat Århus Stiftstidende åbnede i sidste uge ved at omtale flere borgeres kritik af forslaget til linjeføring for letbanens andens etape til Brabrand. Det er den nye etape, der snart skal igangsættes en VVM-undersøgelse af.

Ifølge hovedforslaget skal letbanen køre ud af én indfaldsvej, Viborgvej, og ved Hasle krydse over Gellerup til en anden indfaldsvej, Silkeborgvej.

Det betyder blandt andet, at rejsetiden fra gammel-Brabrand til city vil løbe op i en halv time, mens en biltur direkte ad Silkeborgvej kan klares på 15 minutter og en cykeltur på 25 minutter.

Rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S), forsvarer hovedlinjeforslaget, fordi det kan samle mange mennesker op. Han sagde til avisen lørdag, at visionen er at få et samspil på en ny Brabrand station, hvor letbanen skal mødes med regionaltog og busser.

- Derfor skal man bare tage regionaltoget fra en kommende Brabrand station til Aarhus H, hvis man har travlt. Det kommer til at tage seks minutter, forklarede rådmanden, der medgiver, at det kræver, at man først får en Brabrand station bygget og at staten lader regionaltogene standse ved den.

Anden etape af letbanen planlægges fra Aarhus Ø til Nørreport samt fra Rutebilstationen til Brabrand. Den planlagte rute ses på dette kort, hvor den stiplede linje er en alternativ rute. Grafik: Nex

Skarp kritik

Den politiske kritik udebliver ikke:

- Det er helt Klods Hans, når rådmanden vil bygge en dyr anden etape af letbanen og derefter henviser til et regionaltog, fordi det viser sig, at rejsetiden bliver lang med letbanen. Det er en Aarhus-historie ud over alle grænser, kommenterer Gert Bjerregaard (V).

Inden man laver VVM-undersøgelse af anden etape ønsker han at se på resultaterne af første etape, der åbner til maj, og få tal på, hvor mange, der anvender letbanen.

Han mener samtidig, at man må skille opgaverne fra hinanden:

- Det ene dagsorden er, at vi har et kæmpeproblem med mobiliteten og her kan letbanen være et udmærket alternativ til bilen. Den anden dagsorden er den enorme sociale udfordring i vestbyen. Men det er to helt adskilte dagsordener. Der er ikke mobilitetsmæssig logik i forslaget til linjeføring, mener Gert Bjerregaard.

Annonce

Færre svinkeærinder

Steen Stavnsbo (K) er enig i, at letbanen for at være et attraktivt tilvalg også skal minimere transporttiden.

- Derfor må vi tænke os godt om, og det er ikke holdbart med en masse svinkeærinder med letbanen. Forholdet mellem mobilitet og byudvikling må vejes meget nøje op mod hinanden. Men vi skal også have øje for, at letbanen kan give de områder, den passerer, et løft. Jeg mener dog, der må kunne findes alternativer, der giver en bedre rejsetid og stadig rammer tæt på de ønskede udviklingsområder, siger Steen Stavnsbo.

Peter Hegner Bonfils (EL) kan godt forstå skepsissen.

- Men jeg er sikker på, det er den rigtige rute, for overordnet set er der gode argumenter for den. Og den skal ses i sammenhæng med Samspil 2025, hvor det er nødvendigt at få den nye jernbane mod Silkeborg og få togenen til at standse ved en Brabrand station.

Annonce

S: Lang tid, men...

Hos Socialdemokraterne kan Steen B. Andersen (S) også godt se, at en halv time er en lang tur, for dem, der bor længst ude på ruten og skal ind til city. Men:

- Der er ikke nødvendigvis tale om, at man som passager tager hele turen fra A til Z. Nogle skal måske bruge letbanen til og fra City Vest eller basaren for at handle og andre skal i det kommende badeland i Gellerup eller på arbejde et andet sted på ruten. Så debatten om linjeføringen indeholder en masse elementer, der skal vejes op mod hinanden. Det er også en afvejning af hastighed og betjening af nye udviklingsområder, mener han.

Steen B. Andersen ser frem til den kommende VVM-undersøgelse, hvor der ifølge ham skal undersøges flere alternative ruter, men måske højest tre varianter, for ikke at sætte for mange scenarier op.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Navne

Mindeord: Joan Drews var en kreativ og hårdfør kvinde med en ukuelig vilje til at overvinde smerte

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

Campingvogn var fuldstændig overtændt: Meterhøje flammer spredte sig til naboen

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Annonce