Annonce
Østjylland

Ung ambassadør lever et voksenliv helt frivilligt

<p>16-årige Jens Vase Poulsen har allerede et imponerende cv. Han er formand for Danske Skolelever og chef for 35 medarbejdere. I fredags fik han titlen som Odder Ambassadør. Derudover er han storebror til Christian på 13 og Edith Kathrine på fem et halvt. Han er søn af gymnasielærerne Anders Nuka Poulsen fra Horsens Gymnasium og Anne Bisgaard Vase, der underviser på Odder Gymnasium. Foto: Martin Ravn</p>

Jens Vase Poulsen er 16 år, formand for Danske Skoleelever og chef for 35 voksne

Selv om Jens Vase Poulsen kun er 16 år og lige gik ud af niende klasse på Odder Lille Friskole for tre måneder siden, så lever han allerede et voksenliv med flere end 37 timers arbejdsuge.
Annonce
Jens Vase Poulsen har nemlig siden august været formand for Danske Skoleelever - DSE. Et organ bestående af elever, der er talerør til politikerne.
Selvom formandsposten er helt frivillig og ikke giver nogen løn, så er der tale om et fuldtidsjob. Derfor betyder jobbet også, at Jens Vase Poulsen allerede er flyttet hjemmefra for at bo i Randers sammen med 18 andre frivillige i DSE.
»Men jeg er måske sammenlagt i lejligheden fire-fem dage om måneden,« fortæller Jens Vase Poulsen.
Resten af tiden har han travlt med at holde møder om skolepolitik og skoleelevernes forhold i hele Danmark og nogle gange også i udlandet. Og ikke mindst på Christiansborg, hvor han har tæt samarbejde med Undervisningsministeriet.
»Jeg har alle politikerne på hurtigkald på min mobiletelefon,« fortæller skoleelevernes formand.

Mussamtaler og løn

En del af opgaven for formanden for Danske Skoleelever er også at være chef for de 35 ansatte i sekretariatet i Randers. Og her er der vel at mærke tale om voksne mennesker, der både skal have mus-samtaler og lønforhandlinger. Alt sammen noget Jens Vase Poulsen står for sammen med sin næstformand Mads Løjtved Rasmussen.
»Man kan godt sige, at jeg lever et voksenliv,« indrømmer han, og tilføjer hurtigt, at det er det hele værd, selvom han ikke ser meget til sine venner.
Det er ikke mindst muligheden for at vise skoleelever i alle aldre, at de bliver hørt, der driver den 16-årige dreng.
»Det er vigtigt, at alle skolelever ved, at de har en stemme. At vi betyder noget,« siger Jens Vase Poulsen.
Blandt andet betyder det meget for formanden og resten af DSE at ingen børn bliver mobbet. Og det betyder heldigvis også meget for undervisningsminister Ellen Thrane Nørby (V), som gerne tager imod input fra DSEs formand.
Blandt andet arbejdes der lige nu med en ide om et klagenævn for elever, der bliver mobbet.
»Igennem DSE kan jeg gøre en forskel for andre mennesker og jeg sørger for at bruge den indflydelse, jeg får,« siger han.
Hovedoverskriften for Jens Vase Poulsen og resten af DSEs arbejde er "Det gode Skoleliv". Det handler om trivsel både fagligt og socialt.
»Der er altså stadig over 100.000 skoleelever, der bliver mobbet hvert år. Og det er 100.000 for mange,« understreger Jens Vase Poulsen.

Ensomt på toppen

Vejen til topposten i DSE og pladsen i et bofællesskab i Randers begyndte, da Jens Vase Poulsen og hans familie flyttede fra Aarhus til Odder. Her begyndte han i fjerde klasse på Odder Lille Friskole.
Han blev elevrådsformand i sjette klasse. Året efter blev skolen medlem af organisationen Danske Skoleelever og han deltog på landsmødet i 2013. Derfra gik det hurtigt. Først blev Jens Vase Poulsen medlem af regionsbestyrelsen, året efter var det den nationale hovedbestyreslen og året efter stillede han så op til formandsposten og fik den.
En post, man kun har til låns for et år ad gangen.
»På den måde er det også en lidt ensom post, for hvert år er nyt med nye dagsordner og ingen erfaring, så det kan godt være lidt ensomt,« indrømmer han.
Heldigvis har han sine samboer og det lykkes da også for ham, at være sammen med sine venner i Odder en gang i mellem.
»På den måde er det jo ikke meget anderledes end når man er væk på efterskole,« mener han.
Han er dog godt klar over, at transformationen tilbage til at være en helt almindelig unge gymnasieelev måske bliver lidt vanskelig.
»Det bliver udfordrende og jeg kommer nok til at savne friheden og ansvaret, men det bliver også rart ikke at skulle have det ansvar, at få en fast hverdag, hvor jeg kan hente min lillesøster i skolen og igen fokusere på skolen og vennerne,« siger han.

Endnu et skulderklap

Jens Vase Poulsen regner med, at han skal have fokus på matematik og fysik i gymnasiet, men har endnu ikke besluttet, hvad han skal være, når han bliver stor.
Han har jo allerede prøvet kræfter med lange arbejdsuger.
Han er ikke i tvivl om, at han vil blive ved med at engagere sig i organisationsarbejde. Det er han ligesom blevet formet til i et hjem med to forældre, der er gymnasielærere og en skoleliv på Odder Lille Friskole. I fredags kunne han så sætte endnu et flueben på det cv, som han ikke går op i, da han blev udnævnt til en af Odder Kommunes Odder Ambassadør i forbindelse med Odder Galla.
»Det er da rigtig rart med sådan et skulderklap,« siger formanden for Danske Skoleelever. En organisation, som Odder Kommunes samlede skolevæsen i øvrigt ikke er medlem af.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Bears har en amerikaner i overskud

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

Annonce