Annonce
Kultur

Ung dansk forfatter modtager Enquists-pris

Caroline Albertine Minor - 30 år og midt i en succes.

Caroline Albertine Minor er i forvejen nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.

Bøger: Novellesamlingen "Velsignelser", skrevet af Caroline Albertine Minor, er en af årets mest interessante bøger. Forleden blev forfatteren tildelt P. O. Enquist-prisen for bogen.

I forvejen er Caroline Albertine Minor nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris som en af to danske forfattere (Vita Andersen er den anden).

esuden er "Velsignelser" allerede tildelt Michael Strunge-prisen og Danske Skønlitterære Forfatteres pris "Den svære toer". Romanen er også nomineret til Montanas Litteraturpris og Politikens Litteraturpris. Forfatteren har også modtaget Statens Kunstfonds treårige Arbejdslegat.

Caroline Albertine Minor er 30 år. Hun er uddannet fra Forfatterskolen og debuterede i 2013 med romanen "Pura Vida", der i 2018 blev fulgt op af novellesamlingen "Velsignelser".

Samlingen har sorg, savn og venskab som tema. I en række forholdsvis korte noveller fortæller Caroline Albertine Minor historier om en række mennesker, der i vidt forskellige miljøer oplever savn, adskillelse, ensomhed - og kærlighed.

Annonce
?Velsignelser? - en novellesamling med sorg, savn og mennesker som tema.

Elegant komponeret

O. Enquist-prisen er en skandinavisk litteraturpris. Den blev indstiftet af forfatteren Per Oluf Enquists svenske forlag, Nordstedts Forlag, hans udenlandske forlag og bogmessen "Bok och Bibliotek" i Göteborg på forfatterens 70-års fødselsdag i 2004.

Prisen uddeles årligt til "En yngre forfatter på vej ud i Europa med stor vægt på forfatterens seneste udgivelser", som der står i fundatsen.

Motiveringen for at tildele Caroline Albertine Minor prisen, formulerer juryen således: P. O. Enquist pris 2018 går til Caroline Albertine Minor for, at hun med stor præcision blotlægger sine hovedpersoners sammensatte følelser og relationer i elegante og bevægende kompositioner. Omdrejningspunktet i "Velsignelser" er sorgen og tabet som en bestanddel af det almindelige liv. Novellernes eksistentielle tyngde afbalanceres mesterligt af stilistisk lethed og sikkerhed. Med dette viser Caroline Albertine Minor allerede med sin anden bog et internationalt format".

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mere tilskud til hurtigt internet - hvor der er behov for det

Som vi fortalte mandag, så vil Aarhus fortsætte med at vokse i vildskab i de kommende år. Med hvad deraf følger. Trafikkaos, for eksempel. Af samme grund arbejder kommunen med trafikplaner, som skal sikre, at vi også i fremtiden kan komme på arbejde. De handler blandt andet om Marselistunnel, flere spor på motorvejen, Kattegatbro og andre, hamrende dyre investeringer, som kan tage spidsen af trængslen. En idé, som af gode grunde ikke indgår i planen - fordi det selvfølgelig ikke primært bør være storbyen, som tager det initiativ - kunne oplagt handle om at sikre, at der er hurtige netforbindelser i kommunerne rundt om byen. Det vil give flere mulighed for at etablere højteknologiske firmaer i udkanten af metropolen, og det vil give flere ansatte i Aarhus-virksomheder mulighed for at arbejde hjemme, hvilket også vil bidrage til mindre trængsel på vejene. Hidtil har staten faktisk interesseret sig for at udbrede hurtigt internet i udkantområderne qua bredbåndspuljen, som giver tilskud til at sætte fart på internetforbindelserne i områder, hvor det dårligt betaler sig for netudbyder-selskaberne. Men den ordning var kun en hårsbredde fra at blive skrottet, da den nye S-regering fremlagde sit første finanslovsudkast. Heldigvis er regeringen nu - efter at Avisen Danmark har stillet kritiske spørgsmål til beslutningen - kommet på andre og bedre tanker. Nu er den parat til at lade puljen fortsætte - dog med den tilføjelse, at den vil fremskynde en evaluering af, hvordan pengene er blevet brugt hidtil. Hvilket er en rigtig god idé. For det er en kendsgerning, at i hvert fald det første år røg masser af tilskudskronerne til adresser i byområder, mens ensomt liggende huse på bl.a. Djursland ikke kunne få tilskud, fordi der var forrygende fejl i kortmaterialet over bredbåndsmulighederne landet over. Ret skal være ret. Med tiden blev kortmaterialet justeret, så Djursland har fået en pænt stor portion af støttekronerne i de seneste år. Men hvor mange husstande og virksomheder på Djursland og i andre udkantsegne af landet, der stadig hænger i netbremsen, er der næppe nogen, der har overblik over. Så lad os få det kortlagt i en fart, så pengene ryger derhen, hvor der er mest behov for dem, når regeringen atter åbner for kassen.

Annonce